Elak Sebaran Covid-19.Amal Langkah Pencegahan & Peraturan Penjarakan Sosial Saranan Pakar Perubatan Ini!

Pakar Perubatan ini kongsikan tip, langkah pencegahan dan peraturan penjarakan sosial bagi mengelak penyebaran covid-19.

Penjarakan sosial atau pembatasan sosial adalah suatu langkah kawalan jangkitan dan merupakan langkah utama disediakan untuk memperlahankan penularan wabak agar ia lebih sukar untuk merebak dari individu ke individu yang lain.

Dr Nor Hayati Shaharuddin, Pakar Perunding Perubatan Am dan Penyakit Berjangkit dari Pantai Hospital Ayer Keroh, Melaka berkongsi tip, langkah pencegahan dan peraturan penjarakan sosial bagi mengelak penyebaran covid-19. Diharapkan masyarakat boleh melakukannya agar penyebaran covid-19 dapat dibendung bersama.

Apakah Itu Penjarakan Sosial & Bagaimanakah Ia Berbeza Dari Kuarantin Diri? 

Kerajaan semua negara yang mencatatkan jangkitan COVID-19 melaksanakan pelbagai langkah untuk memperlahankan, dan akhirnya menghentikan penularan penyakit ini.

Kedua-dua strategi adalah bertujuan untuk menjaga orang-orang yang telah terdedah kepada wabak, atau mungkin telah terdedah, perlu menjauhkan atau kuarantin daripada orang lain untuk tempoh 14 hari.

14 hari dianggap tempoh inkubasi COVID-19, walaupun gejala-gejala boleh muncul dalam masa beberapa hari pendedahan dari wabak. Ia bukan sahaja tentang menjaga anda daripada mendapat virus ini malah ia adalah sebagai cara pencegahan untuk mengekang penularan ini di kalangan komuniti secara umum.

Secara khususnya pengasingan atau isolasi merujuk kepada pengasingan pesakit daripada individu-individu yang sihat, manakala kuarantin adalah pengasingan dan sekatan pergerakan ke atas individu yang pernah terdedah kepada virus atau telah jatuh sakit.

Penjarakan sosial tidak mengenakan sekatan kepada mana-mana individu tetapi lebih kepada perubahan tingkahlaku untuk mengurangkan risiko penyebaran jangkitan.

Ada Sedikit Pertindihan Antara Kedua-Dua Strategi.

1-Penjarakan Sosial

Penjarakan sosial adalah amalan atau cara untuk mencegah orang untuk berinteraksi secara sering dan dilakukan secara dekat. Hal ini dilakukan untuk mengurangi penyebaran penyakit menular dan mencegah penyakit menular.

Ini bermakna:
i-Mengekalkan jarak kira-kira 1-2-meter dari orang lain seboleh mungkin.
ii-Mengelakkan perhimpunan dan elakkan berkumpul dalam kumpulan yang besar
iii-Elakkan “kawasan sesak” dengan orang ramai sebaik mungkin.

Sebab utama yang penting untuk mengamalkan penjarakan sosial adalah untuk “flattening the curve” atau tindendatarkan keluk jangkitan COVID-19.”Flattening the curve” adalah satu konsep untuk mengurangkan bilangan orang yang sakit pada satu masa.

Jika terdapat peningkatan kes secara mendadak dalam bilangan COVID-19 kes pada satu masa, sistem penjagaan kesihatan dan pasti sumber berpotensi yang lain turut terkesan.

Usaha-usaha yang membantu menghentikan COVID-19 dari menular dengan cepat – seperti penjarakan sosial – membantu memantau bilangan orang yang sakit pada satu masa agar berkurang serendah yang mungkin.

2-Kuarantin

Kuarantin atau pengasingan mengekang pergerakan individu ke satu-satu tempat atau zon untuk mengelakkan penyebaran jangkitan penyakit. Kuarantin diri sepenuhnya tinggal di rumah dan jauhkan diri dari orang lain, termasuk dengan ahli keluarga di rumah anda, sebanyak mungkin, bagi tempoh kuarantin 14 hari.

Perbuatan kuarantin diri diarahkan untuk memisahkan dan menyekat pergerakan seseorang yang sihat tetapi baru-baru ini mempunyai kontak rapat dengan orang yang disahkan menghidap virus.

Orang yang mengkuarantinkan diri perlu terus menjauhkan diri secara fizikal daripada yang lain daripada ahli keluarga seperti tidur di ruang yang berasingan daripada ahli-ahli keluarga yang lain, tidak makan bersama-sama dan tidak berkongsi barang peribadi.

Elak Sebaran Covid-19.Amal Langkah Pencegahan & Peraturan Penjarakan Sosial Saranan Pakar Perubatan Ini!
Dr Nor Hayati Shaharuddin, Pakar Perunding Perubatan Am dan Penyakit Berjangkit dari Pantai Hospital Ayer Keroh, Melaka

Langkah Pencegahan Semasa Penjarakan Sosial:

1-Kerap mencuci tangan dan permukaan membasmi jika anda perlu untuk pergi ke tempat awam dengan kawasan sentuhan tinggi seperti supermarket atau farmasi.

2-Berhati-hati dengan kawasan sentuhan tinggi manakala di luar seperti muncung petrol, tombol pintu, butang lif, pagar, eskalator mengendalikan, troli membeli-belah dan papan kekunci ATM. Walaupun kini, lokasi alam bangunan kelihatan kosong, virus masih boleh berada di atas permukaan dan objek.

Satu kajian baru-baru ini diterbitkan dalam New England Journal of Medicine mendapati bahawa COVID-19 masih boleh dikesan pada tembaga sehingga empat jam, pada kadbod untuk sehingga 24 jam, dan pada keluli plastik dan keluli tahan sehingga dua hingga tiga hari. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan semua rumah lokasi awam yang tidak penting buat masa ini.

3-Amalkan cara mengelakkan dan menjarakkan sosial sebanyak mungkin jika anda perlu pergi ke kedai untuk mendapatkan bahan makanan anda atau jika perlu pergi ke premis penjagaan kesihatan. Jauhkan diri daripada orang lain di tempat menunggu dan semasa beratur.

4-Jangan menganggap bahawa klinik atau hospital adalah bersih dari segala kuman dan bakteria. Basuh tangan anda dengan kerap dan teliti. Jangan tersinggung jika doktor anda meminta berdiri jauh semasa sesi perundingan kerana doktor juga mengamalkan menjauhkan sosial yang baik semasa musim COVID-19.

5-Pastikan menggunakan cara lain untuk berkomunikasi dan berinteraksi. Penjarakan sosial tidak bermakna menjauhkan emosi dan kerja-kerja yang belum selesai. Kini, anda boleh menggunakan kaedah telekomunikasi yang berbeza untuk berkomunikasi dan berinteraksi.

Sebenarnya, ini mungkin masa untuk meningkatkan komunikasi anda untuk memastikan mereka yang tersayang tidak berasa terlalu sunyi dan berseorangan. Komunikasi video dan tele-persidangan boleh membantu anda untuk berhubung dengan keluarga, rakan-rakan dan kerja-kerja.

Langkah Pencegahan Seterusnya,

6-Pastikan mengambil langkah berjaga-jaga apabila menerima penghantaran atau bawa pulang dan menggunakan pandu lalu. Apabila menggunakan perkhidmatan tersebut, pastikan mengekalkan penjarakan sosial 1 hingga 2 meter.

Untuk mengurangkan kontak fizikal, anda boleh meminta penghantar untuk menghubungi anda apabila mereka tiba dan letakkan bungkusan anda di suatu supaya anda boleh mengambilnya. Pastikan barang dibungkus dengan betul. Bersihkan atau lupuskan apa-apa yang mungkin telah tercemar seperti pembungkusan bahan.

Pastikan memahami bahawa terdapat banyak bukti saintifik untuk menyokong konsep penjarakan sosial dalam menangani wabak ini. Pastikan juga menyedari bahawa semua orang bersama-sama  dalam menangani wabak ini.

Ironinya, mengamalkan penjarakan sosial adalah tentang membolehkan semua orang untuk bekerja bersama-sama tetapi bukan secara fizikal. Setiap daripada kita perlu memainkan peranan kita untuk membantu komuniti dalam mengekang penularan jangkitan COVID-19.

Jangan Buat Perkara Ini!

7-Jangan makan di restoran-restoran, duduk minum di kafe, bar, perpustakaan, muzium, teater filem, kelab-kelab malam, karaoke, gimnasium, kumpulan zumba / senamrobik dan apa-apa yang tidak penting di lokasi awam dalaman. Malah masjid, gereja, kuil, sekolah dan universiti telah diarahkan untuk penutupan sementara semasa musim COVID-19 ini.

8-Ingat ! Jangan pergi ke kedai gunting rambut, salun, spa, atau lain-lain perkhidmatan secara dekat yang kurang penting buat masa sekarang.

9-Perlu juga diambil perhatian. Jangan melakukan perjalanan yang tidak penting dan aktiviti luar seperti balik kampung dan berkelah, menyertai karnival sukan, konsert.

10-Jangan mengadakan perbincangan kumpulan, mesyuarat, parti hari jadi, majlis perkahwinan, majlis makan malam dan mana-mana perhimpunan lain.

Perlu Juga Diingat!

11-Ini Penting! Jangan menganggap seseorang yang tidak berjangkit jika orang itu tidak mempunyai gejala. Kita tidak boleh ketahui jika seseorang itu dijangkiti hanya dengan melihat faktor luaran seseorang.

Satu kajian mendapati bahawa 17.9% telah dijangkiti virus yang tidak pernah mempunyai apa-apa gejala. Walau bagaimanapun, orang yang dijangkiti boleh menjangkiti anda sebelum mereka menujukkan sebarang apa-apa gejala atau simptom.

12-Jangan pergi ke pusat penjagaan kesihatan melainkan jika perlu. Sila hubungi doktor anda dan menangguhkan apa-apa temujanji penjagaan kesihatan yang tidak penting untuk masa akan datang.

Jika anda perlu berjumpa doktor, sila membuat temujanji terlebih dahulu dan memaklumkan isu-isu kesihatan anda lebih awal, agar doktor boleh menguruskan temujanji  anda dengan sewajarnya dengan memastikan penjarakan sosial yang betul dapat dilakukan antara para pesakit.

13-Jangan biarkan diri anda kelaparan atau tanpa barang-barang dan perkhidmatan asas. Pengasingan sosial tidak bermakna anda tidak boleh pergi ke luar sama sekali dan perlu menjauhkan diri daripada masyarakat sepenuhnya.

Perlu diingatkan bahawa penjarakan sosial adalah langkah untuk mencuba untuk jauhkan diri dari manusia yang lain, bukan dengan kehidupan lain seperti pokok-pokok, angin dan burung.

Terdapat banyak perkara yang luar bahawa anda masih boleh dilakukan di sekeliling rumah anda seperti berkebun dan berjalan kaki di sekitar rumah anda.

Kesimpulannya, masyarakat boleh menggunapakai media sosial untuk memastikan kebajikan warga tua tanpa menjejaskan matlamat penjarakan sosial.

Duduk di rumah. Kekal selamat. Terus dapatkan maklumat.

Baca ini juga :

cegah-covid-19-elak-rawat-sendiri

doktor-ini-jelaskan-kesan-jangkitan-covid-19-terhadap-ibu-hamil-bayi-yang-dikandung

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI