Jika perasan bila semakin umur meningkat, ada sesetengah sayur atau buah yang kita makan jadi punca ‘angin’ atau ‘kembang urat’ dalam badan. Ia membuatkan badan rasa tidak selesa. Sedangkan dulu makan semuanya ok, tiada masalah. Sebagai contoh buah nangka, kacang hijau, pulut, pucuk ubi dan sebagainya.Ada sebabnya yang menjadi punca perkara ini terjadi.

Untuk faham lebih lanjut baca penjelasan mengenai punca ‘angin’ dan ‘kembang urat’ dalam badan secara sains daripada ChM Dr Fatimah Salim, Pensyarah Kanan Kimia & Penyelidik UiTM ini sebagai rujukan;

Kenapakah memakan sesetengah buah atau sayur boleh menyebabkan ‘angin’ dan ‘kembang urat’?

Jawapan umum untuk pertanyaan mengenai ‘angin’ dalam badan:

Sebenarnya jenis tumbuhan seperti nangka, sukun, tarap, kekacang (legumes) dan yang seangkatan dengannya mengandungi bahan kimia dari kumpulan karbohidrat seperti raffinose, stachyose, verbascose yang tidak boleh dicerna oleh tubuh manusia kerana kekurangan atau ketiadaan enzim alfa-galactoside.

Dan keberadaan enzim ini adalah bergantung kepada genetik dan peningkatan usia. Maka, usahlah hairan jika dulu kita makan tiada masalah dan kini mudah terkesan.

Disebabkan ketiadaan enzim khusus, maka tugas pencernaan ini akan diambil alih oleh bakteria yang ada dalam usus besar kita melalui fermentasi. Semasa proses fermentasi, bakteria akan menghasilkan bahan kimia berbentuk gas seperti gas hidrogen dan metana. Gas ini kemudiannya akan dikeluarkan dari sistem usus besar sebagai kentut.

Dulu Makan OK Tiada Masalah, Sekarang Mudah ‘Angin’ & ‘Kembang Urat’ Dalam Badan!

Gas Terperangkap Jadi Punca ‘Kembung Perut’/ ‘Angin’

Sekiranya gas ini tidak dikeluarkan, ianya akan terus terkumpul/ terperangkap dalam usus yang juga dikenali dengan istilah ‘kembung perut’ atau orang kita bahasakan sebagai ‘angin’. Harus diingat ‘angin’ ini ialah ‘benda asing’ yang berada dalam badan. Maka badan akan seboleh mungkin untuk mengeluarkannya dengan mekanisma yang mampu menggangu keseimbangan proses kimia badan yang lain.

Ketidakseimbangan kimia badan ini akan menyebabkan kita berasa ‘kurang selesa’ atau ‘sakit’ pada bahagian tertentu. Keadaan inilah yang agaknya orang lama istilahkan dengan ‘kembang urat’.

Tujuannya adalah sebagai ‘signal’ untuk kita berbuat sesuatu atau badan akan beradaptasi untuk mengembalikan semula keseimbangan kimia (Self-healing). Bahagian mana yang terkesan dan bagaimana, adalah bergantung kepada tahap kesihatan sedia ada dan mekanisma yang ‘paling’ kurang mudarat kepada system badan.

IKLAN

Untuk mengembalikan keselesaan, ada yang pergi berurut. Ada yang ambil ubat tahan sakit, ada juga yang ambil ubat buang angin. Ada yang baik sendiri hasil daripada pemakanan yang mengandungi pelbagai bahan kimia semulajadi yang membantu menyeimbang punca sakit tadi.

Pun begitu, sesetengah orang tidak mengalami masalah ‘angin’ ini disebabkan mempunyai enzim alpha-galactoside yang cukup dan/ atau juga memiliki kepelbagaian jenis bakteria dalam usus yang boleh saling ‘meneutralkan’ gas yang dihasilkan.

Dulu Makan OK Tiada Masalah, Sekarang Mudah ‘Angin’ & ‘Kembang Urat’ Dalam Badan!

Tips untuk sistem penghadaman yang baik:

1) Senaman Bersesuaian

Amalkan senaman yang bersesuaian untuk mengaktifkan sel-sel badan termasuklah dalam sistem penghadaman. Bakteria yang baik sukakan badan yang sihat untuk ditumpang (win win situation).

2) Kunyah Makanan Lama

Kunyah makanan jenis ini lama-lama untuk mengecilkan saiz makanan. Air liur mungkin mengandungi enzim alpha-galactoside yang boleh membantu dalam proses penguraian bahan kimia karbohidrat ini dan mengurangkan fermentasi oleh bakteria dalam usus besar.

IKLAN

3) Rendam Kekacang/ Beras Pulut

Jenis kekacang atau beras pulut boleh rendam dulu untuk memudahkan proses penghadaman, seterusnya mengurangkan fermentasi oleh bakteria.

4) Amalkan Sayuran-Sumber Serat

Amalkan sayuran dalam diet pemakanan sebagai sumber serat (prebiotik) dan fitokimia yang bagus.

5) Kurangkan Makanan Terproses & Gula

Kurangkan makanan terproses. Kurangkan pengambilan gula tersedia.

6) Makan Sumber Probiotik

Boleh tambahkan makanan difermentasi yang mengandungi mikrob baik (sumber probiotik) seperti yoghurt, tempoyak, tapai… untuk mempelbagaikan flora bakteria dalam usus.

IKLAN

Semoga Bermanfaat!

Mesti Baca:Cara Mudah Tanggalkan Kesan Gam Pada Bekas Guna Minyak Masak!
Baca Lagi Di Sini:Rupanya Cara Berkesan Tanggalkan ‘Superglue’ Melekat Pada Kulit Guna GARAM!
Artikel Menarik:AHLI KIMIA Kongsi Panduan Penting PILIH Pelindung Cahaya Matahari & Formulasi SPF

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan lebih faham punca ‘angin’ atau ‘kembang urat’ dalam badan secara sains. Sama-samalah kita menjaga kesihatan dan penghadaman yang baik untuk lebih sihat.

Sumber:Dr Fatimah Salim
Makmal Makanan (MaMa)

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI