Dr Say Seru Suami Hargai Isteri Dan Bebelannya, Percayalah! Bahagia Keluarga

Ada suami yang susah nak hadam, bila isterinya kuat membebel. Bisinglah.. tak tahu jaga hati suamilah. Kalau Dr Say Shazril, doktor selebriti dalam program Tanya Doktor pun boleh tahan sabar.. kenapa tidak suami-suami di luar sana.

Tahu tak sebab apa, bebelan dan kebisingan isteri itu dapat buatkan rumah tangga tambah bahagia. Penjelasan Dr Say ini memang makan dalam. Tapi banyak betulnya wahai suami.

Ini yang Dr Say kongsikan tentang isterinya, Dr Azura Abas yang banyak membantunya bukan saja dalam kariernya, malah menjadikan dirinya seorang suami dan ayah penuh tanggungjawab terhadap keluarga dan anak mereka, Aezriel (Ace).

Bak Kata Dr Say ‘Biniku Rakanku’

Kongsi Dr Say, “saya habis medical school kat India umur 25. Masa tu tengah kapel dengan @azuraabas dekat 4 tahun. Kebanyakan yang kapel-kapel masea study oversea ni bila balik Malaysia apa lagi, kahwin lor.”

Tapi saya fikir, “aku baru 25, tak kan nak kawin dah, laju sangat game over. Tak test market Malaysia lagi ni”. Tapi Azura ni geliga orangnya. Masih saya ingat ayat dia, “kalau you tak nak kahwin dengan I takpe, I tak nak tunggu, ramai lagi laki nak kat I”. Suuuper menusuk ayatnya.

Tapi saya akurkan dan menamatkan hajat test market Malaysia saya. Maka berkahwin lah kami masa saya berumur 26.

Saya propose tak fancy, over whatsapp je (style dak-dak wechat & Da’i). Fast foward dah 5 tahun kami berkahwin. Kalau tanya saya menyesal tak kahwin awal dan tak test market Malaysia? Jawapan saya, “lagi menyesal kalau saya tak makan ugutan Azura dan bernaung di bawah pemerintahannya,”

Segala Pekikan Dan Bebelan Isteri Adalah Untuk Kebahagiaan Famili

Gaduh? Tak yah cakap. Lepas ada Ace ni setiap langkah saya buat salah. Bernafas pun salah. Geram? Tak yah cakap, walaupun saya mengaku saya banyak cuai handle Ace tapi bila turn dia cuai, as if nothing happened. Ralit-ralit pusing saya yang dipersalahkan.

Tapi despite all this, I know she is d best person for me & for Ace coz segala pekik-an dan bebel-annya adalah untuk kesejahteraan dan kebahagiaan kami as a family. I’m sorry you kena jaga 2 babies (Ace & saya) hun.

Maka dekat-dekat hujung tahun ni, saya menyeru kepada suami-suami di luar sana hargailah bini anda dan kebisingan mereka kerana jika satu hari mereka tersenyap nescaya gelaplah masa depan anda.

Benarlah pepatah “Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him, not behind him”

MW : Boleh buat azam tahun baru siap-siap ya wahai suami..

Baca sini :

Sumber/Foto : Dr Say Shazril