Doa ibu cukup mustajab. Bukan saja doa tapi kata-katanya orang tua cakap ‘mulut masin’. Sebab itu, mak-mak kena cakap yang elok untuk anak-anak. Kata-kata itulah juga satu doa.

Sebenarnya, kuasa seorang ibu itu sangat sangat luar biasa. Apa jua keberkatan seorang anak itu terletak pada doanya. Sebagai anak, kita janganlah sesekali ingkar kerana doanya itulah diangkat dan mustajab.

Pernah kita dengar, apabila meninggalnya seorang ibu atau mak, maka terhentilah doa ibu untuk anak-anaknya. Cuma yang tinggal, anak-anak pula jangan berhenti untuk berdoa pada ibu yang telah meninggal. Sangat sedih.

Jadi, sebagai ibu yang dikurniakan anak, doalah yang baik-baik demi kebahagiaan anak kelak. Jangan kerana anak terlalu nakal, kita sebagai mak pula berkata bukan-bukan. Ingat, itu pun satu doa. Sentiasalah berdoa yang baik-baik untuk kesenangan dan kebahagiaan anak kelak. Jangan pernah berhenti untuk untuk berdoa yang baik pada anak-anak.

Ikuti perkongsian daripada Cikgu Zahran ini tentang apa yang dikatakan dengan doa ibu. Ketahuilah, dengan doa ini ia menjadi jalan tersingkat untuk kebahagiaan anak-anak.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Himpunan Doa Pendek & Mudah Hafal, ‘Ubat’ Redakan Marah Dan Tenangkan Hati

Hebat Dan Berjayanya Anak Sebab BERKAT DOA Mak Ayah, Hargai Mereka

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Doa Seorang Ibu

Benar. Doa seorang ibu sangat mustajab. Kami yang tiada ibu kehilangan satu keajaiban.

Aku jadi cikgu pun kerana doa emak walaupun mulanya aku tak berminat. Emak memberitahu dia berdoa di depan Kaabah di bawah pancur emas supaya aku dan kakakku menjadi seorang guru.

Doktor Fauziah Ad-Dabbus, seorang pakar psiklogi yang amat popular di Kuwait pernah menulis mengenai rahsia-rahsia doa seorang ibu. Jika setiap malam dia mendoakan anak-anaknyan dan ternyata kesan dari tulisannya itu telah mengubah jalan hidup ramai orang. Alhamdulillah.
Isi tulisannya sebagai berikut :

IKLAN

“Aku bersumpah demi Allah. Wahai setiap ibu, agar jangan tidur pada setiap malam sebelum engkau memohon pertolongan Allah SWT dan mengkhabariNya bahwa engkau redha atas anak-anakmu seredha-redhanya. Aku bersumpah demi Allah agar Engkau tidak menghijab/menghalangi RedhaNya kepada anak-anakmu.

“Dan aku memintamu wahai para ibu agar jangan engkau tidur setiap malam sebelum engkau angkat kedua tanganmu sambil menyebut satu persatu nama anak-anakmu dan mengkhabarkan kepadaNya bahwa engkau redha atas mereka masing-masing.”

Begini doanya:
(Ya Allah aku bersaksi kepadaMu bahwa aku redha kepada anak-anakku…(Sebutkan nama-nama mereka satu persatu)… dengan redha dan sempurna. Maka turunkan Ya Allah keredhaanMu kepada mereka demi redhaku kepada mereka.*

Oleh kerana beratnya kehidupan sehari-hari seringkali seorang ibu melupakan doa untuk anak-anaknya, sering juga dia menganggap bahawa pusat-pusat bimbingan psikologi adalah jalan lebih baik untuk perkembangan anak-anaknya.

IKLAN

Padahal, justeru doa seorang ibu itu adalah sebenarnya jalan tersingkat untuk mencapai kebahagiaan anak-anak di dunia dan akhirat In Shaa’ Allah

رضيت بالله رباًّ وبلإ سلام دينا وبمحمد نبيا و رسولاً ربي زدني علما ورزقني فهما رب اشرح لي صدري ويسرلي واحلل عقدة من لساني يفقهوا قولي

Subhanallah.
Jangan pernah LETIH untuk berdoa.

MW: Doalah yang baik-baik untuk anak-anak yang kita sayangi.

Sumber: Cikgu Zahran

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI