Jika mempunyai rumah bertingkat, sebenarnya boleh manfaatkan ruang bawah tangga dengan jadikan ia stor. Barang-barang dapat disimpan kemas dan rapi sempurna. Boleh buat sendiri je stor bawah tangga ni, guna saki baki kayu terpakai yang ada di rumah sahaja.

Boleh ikut cara yang dikongsikan Mohd Sani Soid ini sebagai panduan. Mudah, siap dalam masa sehari je.

DIY Stor Bawah Tangga. Bahan-bahan dari kayu-kayu terpakai saki baki renovation rumah sebelum ni.Tak susah sangat kalau ada peralatan yang mencukupi seperti:
– Cordless Drill
– Hammer Drill
– Circular Saw
– Lain-lain seperti Gergaji, Sesiku L, Tape Measure, wall plug, skru kayu dan sebagainya.

Tapi kerja jadi tricky sikit sebab kayu-kayu dah meleding tak lurus serta dinding simen tak rata/flat. Walaubagaimanapun, siap jugak kerja dalam sehari sahaja.

Cara Membuat:

1.Ukur dan potong kayu ikut ukuran yang diambil.


2.Pasang rangka di bawah.


3.Fitting rangka di tempat yang nak dipasang.


4.Fitting Pintu pada rangka dahulu untuk pastikan muat dan pasangkan Hinge. Rangka kayu saiz 1×2 inci, plywood tebal 10mm.

IKLAN


5.Potong Papan guna Circular Saw.


6.Tak sampai seminit, sekejap jer.


7.Siap pasang semua dinding.


8.Guna filler untuk isi celah-celah gap.


9.Siap filler, tunggu hingga kering sebelum cat.

IKLAN


10.Setelah siap cat.


11.Tukar tombol pintu baru.


12.Saya guna lampu bateri je dengan remote cordless, dah malas nak buat wiring baru.

* Guna lampu bateri untuk bilik stor sebab bukan ruang tamu nak kena bukak lampu 8-12jam sehari.Bilik stor, sehari sekali belum tentu kita masuk, masuk pun belum tentu bukak lampu, bukak lampu pun belum tentu lebih dari 5 minit. 6bulan – setahun insyaAllah takde masalah, bateri bukan mahal pun, rm6 untuk 8biji, tukar saja lah.

IKLAN

Siap!

Siap! Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
DIY Penyidai Baju Bertingkat Guna Paip PVC, Mudah Buat & Jimat Ruang!
DIY Kusyen Kerusi Lama Jadi Baru, Tak Perlu Buang Dan Jimat Belanja

MW: Menarik juga idea DIY stor bawah tangga ni. Boleh manfaat ruang yang ada dan nampak kemas bila simpan barang di kawasan tu.

Sumber: DIY & Craft Malaysia