Jika mempunyai rumah bertingkat, sebenarnya boleh manfaatkan ruang bawah tangga dengan jadikan ia stor. Barang-barang dapat disimpan kemas dan rapi sempurna. Boleh buat sendiri je stor bawah tangga ni, guna saki baki kayu terpakai yang ada di rumah sahaja.

Boleh ikut cara yang dikongsikan Mohd Sani Soid ini sebagai panduan. Mudah, siap dalam masa sehari je.

DIY Stor Bawah Tangga. Bahan-bahan dari kayu-kayu terpakai saki baki renovation rumah sebelum ni.Tak susah sangat kalau ada peralatan yang mencukupi seperti:
– Cordless Drill
– Hammer Drill
– Circular Saw
– Lain-lain seperti Gergaji, Sesiku L, Tape Measure, wall plug, skru kayu dan sebagainya.

Tapi kerja jadi tricky sikit sebab kayu-kayu dah meleding tak lurus serta dinding simen tak rata/flat. Walaubagaimanapun, siap jugak kerja dalam sehari sahaja.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!

Cara Membuat:

1.Ukur dan potong kayu ikut ukuran yang diambil.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
2.Pasang rangka di bawah.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
3.Fitting rangka di tempat yang nak dipasang.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
4.Fitting Pintu pada rangka dahulu untuk pastikan muat dan pasangkan Hinge. Rangka kayu saiz 1×2 inci, plywood tebal 10mm.

IKLAN

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
5.Potong Papan guna Circular Saw.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
6.Tak sampai seminit, sekejap jer.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
7.Siap pasang semua dinding.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
8.Guna filler untuk isi celah-celah gap.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
9.Siap filler, tunggu hingga kering sebelum cat.

IKLAN

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
10.Setelah siap cat.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
11.Tukar tombol pintu baru.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!
12.Saya guna lampu bateri je dengan remote cordless, dah malas nak buat wiring baru.

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!

* Guna lampu bateri untuk bilik stor sebab bukan ruang tamu nak kena bukak lampu 8-12jam sehari.Bilik stor, sehari sekali belum tentu kita masuk, masuk pun belum tentu bukak lampu, bukak lampu pun belum tentu lebih dari 5 minit. 6bulan – setahun insyaAllah takde masalah, bateri bukan mahal pun, rm6 untuk 8biji, tukar saja lah.

IKLAN

Siap!

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!

DIY Stor Bawah Tangga, Manfaat Ruang Guna Saki Baki Kayu Terpakai!

Siap! Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
DIY Penyidai Baju Bertingkat Guna Paip PVC, Mudah Buat & Jimat Ruang!
DIY Kusyen Kerusi Lama Jadi Baru, Tak Perlu Buang Dan Jimat Belanja

MW: Menarik juga idea DIY stor bawah tangga ni. Boleh manfaat ruang yang ada dan nampak kemas bila simpan barang di kawasan tu.

Sumber: DIY & Craft Malaysia