makanan-halal

Wanita ini, Elaine Aisyah berkongsi tip bagaimana saudara baru yang baru memeluk agama Islam tidak perlu mengasingkan diri dari keluarga. Lagi-lagi bila membicarakan bab makanan halal.

Malah, turut serta bersama berkumpul untuk acara makan-makan keluarga. Walaupun akan timbul isu makanan halal. Beliau ada cara untuk menghadapinya.

Hadamkan perkongsian Elaine ini ya.

Dilema Makanan Halal Buat Saudara Baru

Dajie (kakak) boleh makan tak?

Setiap kali keluar makan, papa akan tanya adik-adik saya sama ada restoran yang dicadangkan itu halal atau tidak. Kalau tak halal, jangan pergi, make sure saya boleh makan sama.

Salah satu ‘adjustment’ selepas peluk Islam adalah makanan.

Bagi diri saya, tak susah tak makan babi, tetapi yang lebih mencabar pada mula- mula peluk Islam dulu ialah apabila ada special occasion di mana sesi makan ramai-ramai yangg melibatkan ahli keluarga saya.

Terutamanya melibatkan saudara mara lain, contoh: hari jadi nenek & ayah yang kami raikan dengan makan besar di restoran Cina, yang ada menu kegemaran mereka (since its their birthday), harga berpatutan (since ramai jemputan), lokasi etc.

Of course, family nak make sure saya join sama dan saya boleh makan juga.

IKLAN

Saya rasa cuma mualaf yang ada pengalaman ini akan faham dilema dalam perkara ini. Kalau boleh, memang kami tak nak susahkan siapa-siapa, terutama ahli keluarga yang organise majlis tersebut dalam mencari restoran yang sesuai.

At the same time, kami nak makan di restoran yang kami rasa yakin dan tak was-was makan. Honestly, bukan senang ya nak jaga perasaan pelbagai pihak (keluarga + pasangan + tambah pula ada yang juga libatkan komen/tekanan dari keluarga pasangan)

ini mungkin menyebabkan ada golongan saudara baru yang end up tidak join gathering keluarga atau ‘dikecualikan’ and dalam majlis makan bersama keluarga Non muslim mereka kerana menganggap bab makan ini susah!… atau menyusahkan.

Baca : Walau apa pun dugaan, sujud dan mengadulah padaNya, bebanan rasa hilang

Jika Isu Makanan Halal Jadi Halangan, Cuba Cara Ini

Pandangan yang boleh saya kongsi kan dengan kawan-kawan saudara baru yang masih rasa takut dan kurang yakin dalam perkara ini.

Seelok eloknya, jangan ambil ‘jalan senang’ dengan buat keputusan tak balik kampung, tak join family gathering just because family kata ‘susah lah Islam ini’’. Atau rasa diri anda menyusahkan ahli keluarga.

IKLAN

Pada saya, lagi anda tak balik ziarah family, lagi anda tidak bercampur dengan family anda. Jurang jarak makin jauh dengan mereka dan secara tidak langsung akan buat mereka lagi salah faham bahawa ‘Islam dah ambil anak saya’ dan Islam memang menyusahkan!

Islam tak susah. Cuma, kita perlu berusaha, ikhlas belajar dan berdoa minta Allah permudahkan proses dan perjalanan kami.

Baca : Jadi saudara baru tidak mudah, wanita ini faham erti tabah saat diuji

Jika ‘Terpaksa’ Makan Di Restoran Tidak Halal Dengan Keluarga

Sebenarnya, sis ada beberapa cadangan buat kawan-kawan saudara baru. Contoh, bagi family yang nak sangat makan di sesuatu restoran tu (yang tak halal), anda boleh join, tapi bawa makanan sendiri.

Sis pernah tapau KFC bucket meal, buat diri makan sama dan sebagai ‘tambah lauk’ buat semua yang hadir juga. Atau, selepas family habis makan, anda sampai dengan bawa kek birthday buat semua!

Kehadiran anda menunjukkan anda masih care dan sayang pada mereka, tak lupa kan mereka walau dah peluk Islam, dah kahwin. Mungkin boleh beri ‘alasan’ lambat habis kerja etc. dan cuma sempat join sesi dessert.

IKLAN

Apa yang penting at least hadir dan tunjuk muka, dan kalau boleh, bagi lah duit angpow birthday, as part of tradisi Cina.

Diminta kawan-kawan yang baca posting ini turut sharekan pengalaman dan idea anda.

Kata-kata semangat kepada saudara baru, semoga kuatkan semangat, kuatkan iman dan dipermudahkan dalam perjalanan menuntut ilmu Islam yang sebenar.

#EAFP #syukurDapatIslam #purposeoflife
#luvyourself #luvyourfamily
#感恩

Syukur & thank you kepada seluruh ahli keluarga saya Jocelyn Ong, Chloe, Richard, cousin Hui, Ling, Fong, uncle 小姨丈 ,舅母,二姨, aunty etc etc yang antaranya key key person yang sentiasa organise pelbagai sesi makan family. Appreciate all your care, effort & love.

Sumber/Foto : Elaine Aisyah

https://www.youtube.com/watch?v=cIa_jNUsPbM