Pernah tak mak-mak rasa sakit berdenyut, sengal dan tak selesa pada tulang pergelangan tangan terutama selepas bersalin. Lebih-lebih lagi apabila kerap kali dukung anak kecil. Sebenarnya ia merupakan antara petanda menghidap penyakit DeQuervain’s tenosynovitis. Ia adalah disebabkan proses mengangkat dan menggunakan tangan yang terlalu kerap (over-used).

Untuk penjelasan lanjut boleh rujuk perkongsian daripada Poliklinik Az-Zaara ini.

Sakit dekat pergelangan tangan, atau nama glamour dia DeQuervain’s tenosynovitis. Biasa jadi pada ibu-ibu yang baru bersalin.

Haah, nak sebut pun terbelit lidah.

Penyakit ni sangat biasa berlaku pada wanita, terutama wanita selepas bersalin.

Puncanya

Biasanya sebab overuse of hand and thumb, angkat berat, contoh angkat baby kecil.Biasa berlaku pada tangan dominan, maknanya kalau right handed, biasanya akan sakit pada tangan kanan dan sebaliknya.

Finkelstein Test

Kalau doktor suspect penyakit ni, Doktor akan buat Finkelstein test. Test ni simple je. doktor akan suruh patient genggam tangan dengan ibu jari didalam genggaman dan dibengkokkan ke arah jari kelingking. Kalau sakit semakin teruk, maka test itu positive, jadi sah la ada penyakit DeQuervain’s tenosynovitis ni.

So apa nak buat?

1. Pakai brace atau sekurang-kurangnya wrist support.
2. Ubat tahan sakit dan anti keradangan.
3. Hand exercise
4. Ice pack pada tempat yang sakit.
5. Suntikan ubat anti keradangan pada tempat yang sakit.
6. Pembedahan.

Sakit ni boleh berulang pada masa akan datang walaupun dah baik.

Semoga bermanfaat.

Poliklinik Az-Zaara
Taman Dato’ Ahmad Razali Ampang

Baca Lagi Di Sini: Jika Selalu Rasa Kebas Pada Pergelangan Tangan & Jari Jemari, Itu Mungkin Petanda Alami ‘Carpal Tunnel Syndrome’

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat menjadi panduan dan rujukan buat mak-mak yang sering mengalami penyakit ini.Boleh datang berjumpa doktor untuk penjelasan dan rawatan lanjut.

Sumber: Poliklinik Az-Zaara