Dari Allah kita datang kepada Allah kita kembali. Pemergian Datuk Ismail Kamus pada pertengahan ramadan ibarat kehilangan sebutir permata yang tiada galang-gantinya. MW mengucapkan takziah kepada seluruh ahli keluarganya. Al-Fatihah.

Pendakwah tanah air dan pengasas Persatuan Perubatan Islam Darussalam Malaysia, Datuk Ismail Kamus menghembuskan nafas terakhir pada pukul 12.30 tengah malam di kediaman beliau di Ampang.

Berita pemergian tokoh ternama tanah air itu dikongsi oleh Pusat Rawatan Islam Darussalam Malaysia menerusi laman Facebook rasmi kira-kira tengah malam semalam.

“Tokoh pendakwah tanah air dan Pengasas Persatuan Perubatan Islam Darussalam Malaysia, Tuan Guru Dato’ Ismail Kamus telah kembali ke rahmatullah Jam 12.30 pagi, 8 Mei 2020 di kediaman beliau di Ampang.

“Semoga Allah SWT menempatkan beliau ditempat yang mulia di sisi Allah SWT ta’ala,” kata pusat perubatan berkenaan dalam Facebook.

Dimasukkan Ke Hospital Akibat Serangan Jantung

Allahyarham yang berusia 72 tahun sebelum ini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Kuala Lumpur akibat serangan jantung dan strok ringan, serta jangkitan kuman di paru-paru.

IKLAN

Menurut Exco Penerangan Pusat Rawatan Islam Darussalam Malaysia, Abdul Hadi Jusoh, veteran Pas itu dimasukkan ke wad sejak 26 April disebabkan keadaaan kesihatan yang agak lemah.

Allahyarham merupakan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia dan pernah memegang jawatan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

IKLAN

Ramai Yang Menzahirkan Ucapan Takziah

Sementara itu, laman Facebook Pusat Rawatan Islam Darussalam Malaysia dibanjiri ucapan takziah daripada orang ramai yang berkongsi rasa sedih dengan pemergian Allahyarham.

Dalam masa yang sama, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali turut berkongi rasa sedih dengan pemergian Allahyarham Ismail.

IKLAN

Di akaun Twitternya, Azmin mendoakan agar Allahyarham  dikurniakan husnul khatimah dan diberikan ganjaran syurga Allah SWT. Al-Fatihah.

Sayu menerima khabar pemergian Al Fadhil Ustaz Dato Ismail Kamus yang baru sahaja kembali ke pangkuan Allah SWT. Semoga Allahyarham Ustaz dikurniakan husnul khatimah dan diberikan ganjaran syurga Allah SWT. Al-Fatihah. pic.twitter.com/lSroaX0f1p— Mohamed Azmin Ali (@AzminAli) May 7, 2020

Sumber: Astro Awani

MW: Perginya seorang insan yang mulia di bulan ramadan. Semoga Allah SWT menempatkan almarhum di kalangan para solihin.