Tidak dinafikan setiap daripada kita mengharapkan yang terbaik daripada suami. Namun hampa. Oleh itu daripada kekurangan suami, persiapkanlah anak lelaki menjadi imam yang lebih baik kelak.
Tambah baik anak-anak lelaki supaya menjadi seorang lelaki, suami atau ketua keluarga yang boleh diharap. Didiklah mereka sejak kecil. Ikuti perkongsian Puan Kamalia Kamal ini dan hadam baik-baik iya.

Persiapkanlah Anak Lelaki

Yang ada anak lelaki, ambillah kesempatan di bulan ramadan ini.
“Abang, jadi imam ya malam ni, ayah kerja malam, abang ganti ayah ya”.
Persiapkanlah anak-anak lelaki kita untuk jadi imam keluarganya nanti. Terlalu banyak cabaran anak-anak kita di usia mudanya, lebih-lebih lagi dah masuk universiti nanti.
Bila jadi imam, dia sedang bina leadership dalam dirinya. Orang lelaki ini ketua, kita mak-mak perlu bantu dia develop sifat ketua yang baik dari sekarang.
Nak buka puasa, anak lelaki pastikan pinggan mangkuk cawan semua cukup atas meja, air sudah isi dalam jug, sudu, garfu. Ingatkan berkali-kali, orang perempuan bantu, orang lelaki lead.

Didik Anak Lelaki Menjadi Imam Yang Baik

Umur anak 10 tahun itu tak kecil ya mak-mak. Di zaman sekarang anak kita ni terdedah dengan banyak perkara yang buatkan mereka matang cepat. Kita saja rasa mereka tak tahu itu ini, padahal mereka lagi advance daripada kita.
Lepas makan bawa pinggan ke dapur, kemaskan meja, siapkan kawasan nak solat, bentang sejadah, prepare nak jadi imam. Jangan suruh anak perempuan itu, ini tapi anak lelaki tak buat apa, siap lepak tengok televisyen (tv) tunggu semua siap. Ini salah, sangat salah.

Daripada Kekurangan Suami, Tambah Baik Anak Lelaki

Kita ada suami, jujurnya, kadang ada banyak perkara isteri harap suami dia buat tapi tak boleh nak cakap. So, preparekanlah anak lelaki kita untuk jadi suami yang terbaik nanti.
Dari kelemahan ayahnya, kita tambah baik pada anak lelaki kita.
Kalau suami tak nak jadi imam, penyegan nauzubillah, wujudkan culture untuk anak lelaki lead.
Baca Juga Di sini:
Kalau suami tak nak kemas rumah, orang utara kata penyegan jugak, wujudkan culture anak lelaki buat kerja rumah.
Kak Kay nak nangis baca dm (direct message) di instagram setiap hari dengan pelbagai isu boyfriend lelaki yang rata-rata berusia 18 hingga 25 tahun. Pelik bila culture yang tidak baik dibenarkan wujud terus dalam keluarga.

Jangan Layan Anak Lelaki Sebagai Raja

Ibu-ibu, pandang mata anak lelaki kita. Kita bukan besarkan baby boy saja, tapi kita sedang besarkan bakal ayah, bakal imam, bakal ketua dan bakal pembangun satu keluarga yang besar akan datang.
Patut ke kita terus menerus layan anak lelaki sebagai raja tak buat apa yang jauh tersasar dari menjadi ketua?
MW: Sebaiknya, sebagai mak-mak layanilah anak lelaki dan anak perempuan sama rata. Didikan pada anak lelaki perlu lebih keras kerana bakal menjadi suami, ayah dan ketua keluarga. 
Sumber: Puan Kamalia Kamal

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

IKLAN

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

IKLAN

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial