Dah Lama Kahwin Tapi Masih Tak Dapat Zuriat. Kalau Anda Merokok, Tolong Berhenti!

1093
merokok

Masih ramai yang tak sedar kesan merokok bila sudah berumah tangga, malah dah ada anak kecil pun tetap berani hembus asap rokok depan orang tersayang.

Dan macam mana pula kalau merokok itu sampai jadi punca isteri nak hamil? Ya, mungkin ada yang kurang yakin dengan kenyataan ini, tapi perkongsian daripada Doktor Khairul Faizie Mohammad Kamar boleh membuka mata sesetengah anda yang masih merokok tanpa rasa bersalah.

Pagi tadi, ada seorang wanita umur 27 tahun datang sebab cirit birit. Borak punya borak, dia pun buka cerita tentang masalah masih tak dapat zuriat setelah 4 tahun kahwin. Dah buat pemeriksaan kesuburan, dia OK.. semua tip top. Suami ada masalah pada pergerakan sperm (sperm motility). Suaminya umur 29.

Punca yang boleh difikirkan kenapa sperm suaminya tak mampu berenang normal untuk men-senyawakan ovum nya?

Sebab suaminya MEROKOK.

Jadinya wahai lelaki yang bakal bergelar suami / dah kahwin lama masih tak dapat zuriat… kalau anda merokok, tolong berhenti. Kalau ada tak kisah tentang risiko cancer, sakit jantung, bla bla bla…fikirkan kesan merokok pada isteri & bakal zuriat anda.

Kesan pada isteri:

Isteri gagal mengandung sebab sperm anda tidak sihat. Sperm perokok boleh rosak (low motility). Tak geti berenang normal. Sperm juga boleh kurang bilangan nya (low sperm count)

Kalau anda merokok depan isteri, isteri jadi passive smoker, selain kesan passive smoker pada paru-paru isteri, ia juga beri kesan secara langsung pada kesuburan isteri itu sendiri.

Kesan pada bakal anak:

Merokok boleh merosak kan DNA pada sperm anda, dan kesannya… anak yang bakal lahir boleh terganggu kesihatan. Antara penyakit yang dikenal pasti boleh meningkat risikonya ialah LEUKAEMIA.

Andai isteri anda mengandung baby girl, dan asap rokok anda kena pada isteri (dan baby dalam kandungan pun terima kesannya), perkembangan kilang telur (ovari) baby girl itu masa di dalam rahim akan terganggu. Anda faham apa natijahnya? Ada risiko anak perempuan anda kelak bila besar, alami masalah berkaitan ovari. Kanser ovari, cyst pada ovari, maybe anak perempuan anda sukar mengandung. So lihat lah, sebab anda merokok, kesan nya…anak & menantu anda sukar dapat zuriat.

Kalau lah anda perokok memang hati keras jugak, tak peduli kanser, sakit jantung, tak peduli isteri & anak anak merana…. nah, satu fakta yang mungkin anda peduli:

‘MEROKOK BOLEH MENYEBABKAN MATI PUCUK’

Ya, masyarakat kita sangat obses dengan performance dan saiz penis. Maka Erectile Dysfunction (mati pucuk) ialah sangat sangat taboo.

Jangan Lupa Komen

komen