Cara Elak Anak Diserang Tebuan, 1-2 Sengatan Sebabkan Sesak Nafas

Baru satu ke dua sengatan tebuah tanah dah boleh buatkan seorang kanak-kanak alami sesak nafas dan sakit yang teramat. Tak boleh bayangkan, derita Allahyarham Nur Nazihah Mohd Sabri yang disengat 65 ekor tebuan sehingga meninggal dunia. Al Fatihah..

Tebuan tanah boleh berumah di mana-mana, kadangkala tak sedar pun akan rumahnya. Nak menghapuskan sarangnya pun ada caranya. Tak boleh main pukul gitu. Apalagi bila melibatkan kanak-kanak yang serba tak arif berkaitan tebuan ini. Mak ayahlah yang kena beri kefahaman pada anak-anak.

Cara Elak Anak Diserang Tebuan, 1-2 Sengatan Sebabkan Sesak Nafas

Bak kata Dr Redza ZainolDahsyat rupanya tebuan ini. Kalau nak tahu, sengatan tebuan ni lagi bahaya dari sengatan labah-labah.”

Analisis data oleh Universiti Melbourne selama 13 tahun, dapati satu pertiga kes sengatan serangga beracun yang datang ke hospital adalah disebabkan oleh tebuan dan lebah.

IKLAN

Lagi-lagi kalau kena tebuan tanah, jenis tebuan ni sangat bahaya sebab penyengat dia sangat beracun. Kena 1-2 sengatan dah boleh buat kanak-kanak sesak nafas dan sakit yang amat.
Yang terbaik ialah kita elakkan dari diserang oleh tebuan.

Patutlah sampai ada peribahasa, “Jangan dijolok sarang tebuan.” Memang cari nahas kalau saja-saja nak jolok sarang atau tak sengaja terlanggar sarang tebuan.

IKLAN

Cara Elak Kanak-kanak Dari Diserang, Sengatan Tebuan

  • Jangan minum air tin berperisa manis ketika bermain halaman rumah. Ia boleh menarik perhatian lebah. Tak digalakkan berjalan tanpa kasut di atas rumput. Ada tebuan yang buat sarang di atas tanah.
  • Jangan mengibas baju atau kain untuk menghalang serangan tebuan kerana pergerakan mendadak lebih menarik perhatian tebuan untuk menyerang.
  • Jangan sesekali ganggu habitatnya kerana tebuan biasanya akan menyerang apabila habitat diganggu.
  • Elakkan memakai wangian berbau manis atau memakai baju berwarna terang. Lebah mudah tertarik pada bau manis.
Cara Elak Anak Diserang Tebuan, 1-2 Sengatan Sebabkan Sesak Nafas
Rumah tebuan yang terselindung begini buatkan kanak-kanak tak menyedari kehadiran bahaya di sekeliling mereka.

Nasihat Yang Boleh Kita Ikuti

1. Tutup rapat semua tingkap kereta.
2. Kalau diserang, lari secepat mungkin ke tempat perlindungan seperti rumah, bangunan dan kenderaan dengan menutup kepala dengan baju.
3. Ajarkan anak untuk tengok dulu dalam cawan yang berisi air manis sebelum minum. Lebah yang ada dalam cawan tu boleh tiba-tiba menyengat muka anak kita.
4. Pakai baju berlengan panjang dan seluar panjang di luar rumah.
5. Pakaikan anak dengan topi bila bermain di luar. Lebah sangat berjaga-jaga dengan haiwan berbulu kerana mereka akan cuba ambil madu. Lebah rasa kurang terancam bila berdekatan dengan mereka yang memakai topi.
6. Tutup rapat penutup tong sampah di luar rumah.

Bantu saya #sebarkan supaya lagi ramai mak ayah yang peka. Setiap tahun ada saja kanak-kanak yang dimasukkan ke wad dan sampai meninggal dunia sebab disengat oleh tebuan.

IKLAN

Tebuan bila menyerang, dia dah tak ambil tahu kita sengaja atau tak sengaja ganggu dia. Masa tu, tak ada siapa yang boleh hentikan serangan tu.

Jemput follow FB saya, Redza Zainol supaya tak terlepas info kesihatan kanak-kanak yang boleh beri manfaat pada semua. Lebih banyak info kesihatan kanak-kanak di Channel Telegram Dr Redza https://t.me/NotaRedzaZainol

MW : Semoga info ini berguna untuk mak ayah ambil tindakan melindungi anak dari diserang tebuan. Jika anda ternampak sarang tebuan atau lebah dekat kediaman anda, hubungi 999 atau balai bomba berhampiran untuk tindakan selanjutnya.

Sumber/Foto : Redza Zainol

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI