Cara Amyra Rosli Tidurkan Anak Boleh Jadi Ikutan Mak Ayah

Sejak bergelar ibu pada Aqeef Anaqi ini memang nampak terserlah sifat keibuan pelakon drama NUR, Amyra Rosli ini. Terbaru, Amyra berkongsi video pendek dia bersama si comelnya. Tentang rutin wajib yang perlu dipenuhi ibu ini sebelum menidurkan anaknya.

Caption Amyra “Perkara wajib nak tidokan Aqeef Anaqi.” Dalam video itu, Amyra mengajar bayinya kalimah ‘Lailahaillallah’ yang bermaksud tiada tuhan selain Allah dan selawat ke atas nabi Muhammad SAW.

Aqeef yang dilahirkan pada 15 Oktober 2017 ini juga semakin keletah dan sentiasa saja tersenyum. Si kecil ini bukan setakat comel malah gelagatnya yang ‘banyak mulut’ itu buatkan ramai jatuh suka.

Disebabkan ia sudah menjadi rutin makna mudahnya, hari-hari dituturkan maka Aqeef pun seakan sudah boleh menghafal kalimah indah itu di bibirnya. Walaupun sebutannya tidak sempurna, namun ia jelas bunyinya sama seperti apa yang dituturkan ibunya.

 

IKLAN

A post shared by Madam Amar (@aamyrarosli) on

Pasangan Selebriti Contoh

Apa yang dikongsikan Amyra ini sebenarnya memberi impak yang besar pada ramai peminatnya. Jelas, walau sesibuk mana pun seorang ibu itu tanggungjawab terhadap anak tak pernah sesekali dilupakan.

Iaitu memberikan pendidikan agama asas sejak dari kecil lagi. Lagipun, bayi yang selalu didedahkan dengan kalimah suci Al Quran ini akan lebih lembut jiwanya. Mereka lebih tenang dan tak banyak ragam. Penerapan asas agama pada anak kecil Amyra dan Amar Baharin ini boleh dilihat sejak mereka mendapat cahaya mata lagi.

IKLAN

 

Cara Amyra Rosli Tidurkan Anak Boleh Jadi Ikutan Mak Ayah

IKLAN

 

Waktu awal kehadiran Aqeef pasangan tidak putus memberikan doa yang baik-baik untuk anaknya. Malah kedua ibu bapa ini walau sesibuk mana pun urusan mereka dengan kerjaya, tanggungjawab memberikan kasih sayang pada anak disempurnakan dengan baik.

Dari rutin memandikan Aqeef sampailah memberi makan pakai dilakukan dengan sepenuhnya oleh ibu muda ini. Sememangnya, pasangan muda ini boleh menjadi contoh yang baik untuk ibu bapa yang lain. Mengapa tidak selepas ini kita ajar anak-anak agar sebelum tidur membaca doa tidur, berselawat dan membaca surah 3 Qul. Dan disarankan agar menepuk-nepuk bantal sebelum melelapkan mata.

Sumber/Foto : Instagram Amyra Rosli

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI