Untitled design - 2020-06-08T191224.666

Sebelum nie, nak makan rojak buah mesti tercari-cari kedai yang kena dengan tekak. Silap gaya, tak kena dengan selera kita pulak. Lepas tu,susah pulak nak dapatkan. Kalau ada pun kuah rojak yang memang dah siap di pek dalam botol.

Kali nie, tak payah pening-pening, buat je sendiri kuahnya. Baru puas hati. Nak letak kacang atau nak pedas ikut selera kita pun boleh. Buah-buah pun ikut apa yang nak dicicah dengannya. Beli siap-siap yer.

Buat Sendiri Kuah Rojak

Kali ini, Ameera berkongsi resipi buat sendiri kuah rojak. Puas hati betul. Katanya,

“Siapa suka makan rojak buah boleh la ikut resipi ni, Insya Allah mesti semua suka. Pekena sekali nak berkali kali.“Ada jambu, nenas, timun, belimbing, pelam,sengkuang. Nak letak pelbagai buah pun boleh, Ikut suka hati.

Cara-cara membuat pada gambarnya.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliMasukkan 1 botol kicap ke dalam periuk, kicapnya bukan botol..

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliGula kabong. Sedap buat kuah rojak pakai gula kabong..

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliCili padi 10 biji, cili kering 7 tangkai, cili merah 1 biji. Ikot la jika nak pedas letak la lebih. Sukatan ibu ni ngam ngam anak boleh makan..

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliTerlupa 1 bahan tadi, belacan tau. Masukkan kesemua dalam blender. Letak air sikit sahaja..

IKLAN

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliBlendkan..

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliMasukkan terus dalam periuk. Api perlahan sahaja. Jangan kuat.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliSos cili 2 sudu makan ikot sukatan, ibu dah biasa tu yang main tonggeng je tu. Well.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliGula putih 3 senduk, ikot la kalau taknak manis sangat boleh kurangkan. Lebihkan manis dalam senyuman. 

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliAsam jawa 1 sudu makan, ibu pakai asam jawa adabi. Sedap!.

IKLAN

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliOtak udang 1 sudu makan. Gaul tau, jangan letak biar, nanti melekat di bawah jadi hangit. Gaul je!.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliTepung jagung 3 sudu makan, tujuan untuk melikatkan dan memekatkan kuah rojak kita..

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliLetak air sikit di tepung jagung tu dan masukkan dalam periuk..

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliGaul je tau dengan api perlahan, dia akan pekatkan kuah rojak kita. Perghhhh.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliGorengkan bijan sampai kekuningan.

IKLAN

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliDah pekat likat kuah rojak kita tu tutup api, masukkan bijan ke dalam kuah rojak.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliDah masak.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliKacang digoreng, ditampi dan diblend. Mudah je!.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliHaasilnya.

Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-KaliAnak pun suka makan.

Selamat mencuba.

MW: Lepas nie, bolehlah cuba buat sendiri. Ikut selera tekak kita dan keluarga. Buat banyak-banyak, simpan dalam peti ais. Kalau nak jual untuk tambah duit poket pun boleh.

Artikel in telah disunting dan mendapat keizinan daripada penulis
Sumber: Ameera