Waahh… tak sangka cuma pembakar roti pun boleh buat akok kedut! Kalau ada mak-mak suka sangat makan akok kedut tapi tak ada orang jual dekat-dekat rumah, boleh lah cuba resepi yang dikongsikan Puan Halimatun As Saadiah Ismail ini, nampak pun sedap!
Sedap di makan panas-panas dan tak bau hanyir telor walaupun dah sejuk.
Resepi Buat Akok
Masak air gula & sejukkan
(1 cwn air + Gula pasir + gula merah + daun pandan)
Sukatan ikut kemanisan masing-masing.
1) 5 biji telor
2) Sedikit perisa pandan/contoh pada gmbr (option)
3) Secubit garam
4) Santan 1/2 kotak (size kecil)
5) Tepung gandum 3 sudu makan
( blend semua skli dalam 2 minit)
6) Masukkan 2 sudu minyak masak utk effect golden brown
7) Masukkan air gula yg dah sejuk td, blend sekejap
Bakar sampai golden brown.
Nota:
Perisa pandan ni ada color.. so nampak kuih akok tu seakan-akan hijau. Tak perlu blend daun pandan dah.