
Raya tinggal berberapa hari lagi. Masih sibuk cari idea untuk buat kuih ye! Atau ada yang nak tambah kek last minute pulak. Tak payah nak pening-pening, mak-mak boleh cuba kek brownies yang memang gerenti sedap dan cara nak buat pun senang. Gerenti jadilah.
Jom, ikuti cara mudah resipi oleh Puan Azlina Ina yang dikongsinya.
Brownies Raya
Bahan- bahan:
125 gram butter (senang 1 butter potong 2)
1 blok 1/2 coklat beryls (pilih dark) – Dalam 1 plastik 1 kg ada 4 bar kan so ambik 1 bar 1/2 sahaja – Cairkan
3 biji telur
1/2 cawan gula perang ( tak nak manis, kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
Kacaukan.
Masukkan coklat yang dicairkan tadi dalam bekas yang ada telur dan gula tadi (kacau dulu) Pastikan masukkan coklat ketika panas-panas.
Akhir sekali, masukkan 3/4 cawan tepung self rising. Kacau sebati
Lapik loyang 8×8 dengan baking paper, wajib lebih kan kiri kanan bekas.
Tuangkan adunan dan masukkan dalam oven pada suhu 140-150 ‘c yang dipanaskan seketika. Bakar selama 50-1 jam.

Siap.
Mudah sangatkan.
Resipi: Azlina Ina
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Rendang Udang SEDAP Air Tangan Bonda, Mudah Guna 4 bahan!

Isi Kandungan
ToggleJika selalu kita buat rendang ayam atau daging, mak-mak boleh cuba kelainan dengan buat rendang udang pula. Mudah sangat nak buat guna 4 bahan je. Boleh dimakan dengan Nasi lemak, nasi panas, nasi impit mahupun pulut kuning.
Boleh cuba resipi rendang udang yang dikongsikan oleh Puan Norashikin Mohd Yunus ini.
Ni satu lagi resepi sedap dari air tangan bonda tercinta.Pasti menyelerakan buat seisi keluarga. Rendang Udang.
Bahan-Bahan:
Udang kertas
2 batang Serai – dihiris & ditumbuk
2 inci kunyit hidup – ditumbuk
Cili Padi ikut pedas yang dikehendaki
1 biji kelapa ambik patinya sahaja.
Caranya Membuat:
1.Tumbuk sehingga hancur kunyit hidup, cili Padi dan serai. Kemudian masukkan semuanya ke dalam kuali.
2.Perahkan kelapa tanpa menapisnya. Biarkan hampasnya jatuh ke dalam kuali. Ambil patinya sahaja ye.
3.Rasakan garamnya sesedap rasa dan masak sehingga kuahnya kering. Kalau yang nak berkuah tak perlulah dikeringkan ye.
4.Kecilkan API dan kacau sehingga kelapa bertukar warna kekuningan.
5.Inilah hasilnya rendang Udang sedap resepi bonda tercinta.

Simple je. Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Rendang Daging Minang Resipi Ori Dari Padang, Indonesia Tak Guna Kerisik!
Rendang Telur Makan Dengan Nasi Lemak & Pulut Kuning Memang Sedap!
MW:Jika selalu kita buat rendang ayam atau daging je, boleh cuba buat rendang udang pula. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan sangat mudah disediakan.
Sumber: Norashikin Mohd Yunus
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sos Dan Mayonis Sendiri, Wanita Berniaga Ini Kongsi Petua Nak Jimatkan Kos Tapi Masakan Tetap Sedap!

Isi Kandungan
ToggleKalau buat sos sendiri, ini akan jimatkan kos kaum mak-mak yang ada keluarga besar dan sangat berguna kalau anda ada niat nak berniaga sebab semua resepi yang dikongsikan Puan Rohaizan Saari sangat mudah!
Macam mana buat, mak-mak boleh rujuk bahan-bahan apa yang diperlukan, nanti boleh buat stok dalam peti di rumah.
Mayonis, sos lada hitam, sos cili semuanya saya buat sendiri, jimat! Lagi-lagi kalau buat untuk berniaga ini semua nak save… buat sndiri terjamin kebersihannya. Dapat pujian sedap dan kekalkan rasanya!
Tak perlu beli lagi. Kalau nak kuantiti yang banyak gandakan je ye resepinya.
Kuantiti resepi yang saya share ni tak banyak, mayonis dan sos chili, boleh tahan dalam sebulan kalau simpan dalam freezer. Black papper saya tak pasti, saya berniaga jadi tak sempat simpan lama dah habis!
Saya buat lagi, seminggu 2 kali buat kuantiti seperti dalam gambar tu. Cuba sikit dulu, kalau ok baru buat banyak ya kawan-kawan.
Mayonis
Telur 4 biji (yang belum dimasak, ambil putih dan kuning telur sekali)
Gula 4 sudu besar
Garam satu sudu besar
Lemon separuh biji (air perahan lemon, kalau tak ada boleh gantikn dengan sesudu besar cuka makan)
Minyak masak 2 cawan.
Ketahui Cara Buat:
Masukkan semuanya kecuali minyak dan blend, bila dah sebati baru masukkan minyak dan pastikan blend hingga putih likat.
Kemudian masakkn dengan api yang paling kecil kacau hingga pekat. Jangan sampai mendidih pula ye. Ikut pekat yang kita mahu je. Dah sejuk blend kan untuk dapatkan tekstur yang halus… siap!
Resepi sos black papper
2 sudu lada hitam direndam slme 4 jam (kalaau nk rasa lebih pedas boleh lebihkan) diblend dgn air rendaman tu sekali..
Tepung gandum 3 sudu besar
1 biji Bawang holland dicincang
Kiub ayam seketul
Air secawan
3 sudu besar butter
Sos lada hitam 2 sudu besar (tak ada pun tak apa)
Sos tiram 2 sudu besar (kalau x nak isi pun tak apa)
Kicap 2 sudu untuk warna (tak isi pun tak apa)

Ini cara-cara:
Cairkan butter.
Masukkn bawang dan lada hitam sehingga naik bau dan masukkn tepung kacau-kacau hingga sebati. Masukkn air dan kiub ayam. Kemudian kicap untuk warna yang kita mahu. Masuk gula jika mahu, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kepekatan yang kita mahu… siap!
Buat Sos Cili Thai
Lada besar 10biji (buang biji)
Lada kecil merah 5 biji (kalau nak pedas boleh lebihkan)
Bawang putih 3 @ 5 ulas
Gula secawan (boleh lebih dan kurangkan jika mahu)
Tepung jagung 3 sudu atau lebih. Untuk memekatkn (bancuh bersama sdikit air)
Garam sdikit
Cuka 2 sudu besar
Air 4 cawan
Cara Untuk Buat:
Lada diblend dengan bawang putih.
Masukkan dalam periuk dan masak sehingga didih. Kemudian masukkn gula cuka garam sedikit. Air 4 cawan (boleh lebihkn) dan bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kepekatan dan ikut kemanisan yang kita mahukan. Siap.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Guna 2 Bahan Buat Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum, Lagi Senang!

Isi Kandungan
ToggleViral betul aiskrim Malaysia ala Magnum ini. Coklat keras di luar, di dalamnya ada aiskrim lembut. Resepi yang Salida Amran ini kongsikan cara buatnya jauh lebih mudah. Cuma guna 2 bahan pun dah jadi.
Kata Salida, “Buat apa susah-susah beli aiskrim komersial penuh perisa, pengawet, pewarna, penstabil semua tu kalau boleh buat sendirikan..”
Jadinya, mak-mak yang nak mencuba bolehlah rujuk resepi ini ya.
Cara Buat Aiskrim Malaysia Ala Magnum Guna 2 Bahan
Bahan diperlukan
- Susu segar sebagai filling
- Coklat compound untuk dijadikan coating (salutan coklat)
Peralatan diperlukan
- Piping bag
- Plastik aiskrim
Bahannya :
1. Susu segar
Kalau jenis tak lalu minum susu boleh google la resepi aiskrim vanila.
2. Coklat compound
Saya guna jenama van houten
Jenama apa pun boleh
Kemudian masukkan coklat compound ke dalam plastik piping. Kalau takde, guna plastik bungkus makanan biasa pun boleh
Sediakan juga plastik aiskrim Malaysia yang panjang tu.
Step 1 : Didihkan air atas dapur. Kalau ade coway ke cookoo ke, korang tekan jer ambik yang panas.
Bila air dah mendidih, tutup api. Alihkan periuk.
Step 2 : Masukkan piping bag berisi coklat tadi ke dalam air panas bagi mencairkan coklat tadi. Biar la dalam 5-10 minit atau sehingga coklat mencair sepenuhnya. Jangan tuang coklat dalam air panas pulak tau, itu lain jadinya.
Ingat, kita nak cairkan coklat, bukan buat air coklat!
Step 3 : Kemudian gunting sedikit hujung piping bag tu.
Step 4 : Sumbat piping bag tadi dalam plastik panjang aiskrim Malaysia dan tekan coklat masukkan ke dalam plastik. Agak-agak la kuantiti tu jangan sikit sangat, nanti salutannya tak cukup. Jangan banyak sangat pula. Agak-agak jerla.

Nih rupa coklat yang telah bertukar plastik
Step 5 : Panggil model paling cilik dan comey suruh dia posing untuk tuang susu dalam plastik aiskrim yang sudah berisi coklat.
Takyah tunggu set or keras. Boleh jer tuang terus. Tapi jangan susu panas tau. Nanti coklat cair pulak. Susu sejuk atau suhu bilik.
Akhir sekali ikat dan bekukan sehingga keras
Done!
Selamat mencuba.
Sumber/Foto : Salida Amran
Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI