cium dan peluk

Ruginya kalau masih tak amalkan cium dan peluk anak isteri, itu pahala mudah yang suami isteri boleh kaut bila sudah berumah tangga.

Ada sesetengah orang, dia peluk cium isteri masa awal-awal kahwin je dan bila dah bertahun hidup sebumbung, terus abaikan. Betapa ruginya melepaskan pahala peluk cium.

Bukan hanya sekadar gugurkan dosa, tulis Doktor Muhammad Hassan menerusi laman facebook miliknya, peluk cium ini juga mampu elakkan perang dingin suami isteri.

Cium Dan Peluk Isteri

Sepanjang saya baca dan dengar kuliah tentang layanan Nabi muhammad s.a.w terhadap isteri,anak dan cucu. Perkara yang selalu Rasulullah Lakukan adalah selalu mecium dan memeluk mereka.

Hatta setiap kali mahu keluar ke masjid Rasulullah s.a.w akan cium isteri baginda dan berlalu ke masjid.

Rupanya, apabila kita praktis perkara ini, ia buatkan kerinduan kita terhadap isteri dan anak semakin kuat. Hubungan kita makin akrab. Susah sangat nak ‘bertikam lidah’. Jika berselisih faham pun mudah untuk dileraikan.

IKLAN

Jika saya dirumah setiap kali mahu ke masjid saya akan cuba amal perkara ini. Ternyata jiwa kita akan rasa tenang dan sangat merindui isteri dan anak. Rasa cepat-cepat nak balik rumah.

Paling saya menarik tentang layanan Rasulullah S.A.W ini yang tak pernah saya terfikir nak buat. Baca hadith Sohih ini;

Aisyah berkata : “Pernah aku minum, sedangkan aku pada saat itu sedang haid. Kemudian aku memberikan minuman tersebut kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam dari gelas yang sama, dimana beliau mengenakan mulutnya ditempat bekas aku minum, lalu Baginda minum…” (H.R. Muslim)

IKLAN

Subhanallah. Tengok, sampai tahap begitu sekali akhlak Rasulullah s.a.w terhadap isteri baginda. Sehinggakan bekas mulut isteri pun Baginda hargai.

Itu bab minum. Mandi pun Rasulullah s.a.w mandi bersama isteri. Kita hari ini boleh kira berapa kali dalam setahun mandi bersama pasangan,itu pun siap kunci lagi bilik mandi. Itu belum bab makan. Rasulullah s.a.w akan makan satu pinggan atau bekas bersama isteri baginda. Akan makan apa yang isteri makan. Tidak pernah komplen makanan.

Tak Pernah Pukul Isteri

Dan buatkan saya paling RESPECT habis kat Rasulullah S.A.W. Baginda TIDAK PERNAH PUKUL atau mengeluarkan perkataan kasar terhadap isteri-isteri baginda. Kita hari ini? isteri lambat masak pun kita dah mengeluh. Allahu. lemahnya kita.

IKLAN

Bahkan Rasulullah S.A.W akan memanggil dengan panggilan yang paling manja terhadap isteri dan anak.

Itulah sebab kenapa kita perlu belajar banyak tentang akhlak Rasulullah s.a.w. Dan wajibkan pada diri kita untuk sentiasa berselawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W kekasih Allah S.W.T

Jom sahabat kita selawat dan Ikut jejak langkah Rasulullah S.A.W.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ الأُمِّيِّ “