Bila Allah tarik nikmat, jangan sedih itu tanda Allah kasih kita.

Manusia mudah lupa…Bila nikmat ditarik baru sedar. Bila sekali tergadah baru menyesal. Tapi menyesal pun sekejap sahaja, saat diduga kita bersolat namun ketika senang dan bahagia, kita lupakan Allah. Sebenarnya kita tidak sedar setiap ujian yang diberikan bukan sahaja Allah mahu menduga kita namun ia adalah ‘teguran’ Allah kepada kita. Mungkin selama ini kita leka sehingga tidak menjaga hubungan kita dengan Allah.

Maka Allah memberi ‘teguran’, sedikit nikmat kita ditarik agar kita insaf dan kembali kepada Maha Pencipta. Ramai antara kita yang hangat-hangat tahi ayam, berubah menjadi baik hanya seketika. Selepas itu hanyut kembali dengan keseronokan dunia.

Bila Nikmat Ditarik

Beruntung orang yang sedar dengan ‘teguran’ Allah dan dia berubah secara total dan konsisten. Berubah sedikit-sedikit atau perlahan-lahan, kesannya lebih bagus. Kita memberi peluang dan ruang kepada diri untuk bersedia.

Bercerita mengenai ‘teguran’ Allah, kita pasti berasa sangat sedih melihat insan-insan yang kita sayangi sedang merosakkan diri. Bukan sahaja tidak mengendahkan ‘teguran’ Allah malah seperti mencabar hukum Tuhan.

IKLAN

Semakin hari, semakin jauh dengan agama. Ada yang berasa bangga menyarung pakaian seksi ke kelab malam, teguran dan nasihat keluarga tidak dipeduli. Tukar pasangan seperti tukar baju. Keluarga stress memikirkan masalah ini namun tuan punya badan tidak juga mahu berubah. Malah bermusuh dengan keluarga sendiri kerana rimas dengan teguran dan nasihat.

Allah sudah beberapa kali memberi ‘teguran’ dan ‘amaran’ namun dia tidak endahkan. Ya Allah, kepada golongan sebegini, kita mohon kepada Allah agar mereka diberikan hidayah dimasukkan iman. Hanya doa yang dapat membuka hati golongan yang hanyut sebegini.

Baca sini

IKLAN

https://www.mingguanwanita.my/syukur-penawar-hati-tamak/

https://www.mingguanwanita.my/jangan-lokek-selalu-lah-belanja-anak-makan-itu-rahsia-besar-murah-rezeki-1/

IKLAN

Semoga Diberi Hidayah

Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita dan dosa keluarga kita, semoga Allah memberkati hidup kita dan semoga kita mengadap Allah dalam keadaan yang baik. Janganlah kita meninggalkan dunia dalam keadaan aib dan sengsara.

Ya Allah, kami memang manusia yang penuh dengan kelemahan diri. Kami sering melakukan kesilapan yang kami tidak sedari dan yang kami sedar, ampunkanlah dosa-dosa kami. Berikan hidayah agar kami menjadi hamba-Mu yang bersyukur. Amin.

Bebel sebab sayang, bebel sebab amanah. Sayang semua.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI