Pernah tak kita jamak dan qadar selepas habis period. Biasanya, bila time period, memang akan mengambil masa lebih kurang seminggu untuk wanita. Mungkin ada juga yang mengambil masa agak lama untuk habiskan periodnya. Walau bagaimanapun, jika lebih daripada 14 hari, wanita perlu tunaikan solat. Katanya, darah yang keluar itu bukanlah dari period, mungkin darah penyakit.

Dalam tempoh inilah, wanita tidak boleh tunaikan solat sebab tidak berada dalam keadaan suci dan bersih. Apa yang boleh dilakukan adalah kena jamak dan menqadakan solat yang tertinggal. Namun, tidaklah perlu menqadakan solat dalam tempoh period kerana ia tidak perlu menggantikan solat.

Tetapi, apa yang dikatakan qada solat ini adalah sebelum period.

Bagi mengetahui lebih lanjut tentang qada solat ini, Norhafizah Kamilan ada mengulas tentang hal ini. Miga ia memberi pengetahuan dan ilmu untuk wanita di luar sana.

Wajib Jamak Dan Qada

Ramai sebenarnya Wanita yang failed bab haid, nifas dan istihadah… bab haid ni perincianya sangat mendalam. Jangan main agak-agak dengan hukum. Ramai wanita tak tahu sehingga mereka rasakan mereka datang haid namun bila darah berhenti kurang daripada 24 jam dia tidak menggantikan solat yang dia tinggalkan setelah mana darah berhenti.

Ini kerana apabila darah berhenti kurang daripada 24 jam maka ianya bukanlah darah haid kerana sekurang-kurang bagi haid adalah 24 jam dan selewat2 bagi haid adalah 15 hari. Maka wajib dia qada kan solat yang dia tinggalkan.

IKLAN

Ramai juga tidak tahu apabila darah haid berhenti pada waktu solat yang boleh di jamak kan sebagai contoh haid berhenti pada waktu asar maka wajib dia solat zohor dan asar.

Kalau perincian yang diatas itu kita dah tercengang, belum lagi bahas yang panjang maka kita berhajat kepada ilmu agama.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Main-Main Dengan Sedekah, Banyak Keajaibannya Kita Tak Sangka Muncul

Bab Najis Jangan Buat Main, Kena Periksa & Sucikan Betul-betul

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Pelajari Ilmu Fardu Ain

Wahai wanita di luar sana, kewajipan bagi kamu adalah mempelajari ilmu fardhu ain. Jangan sekadar bab aurat sahaja kamu menjaganya.. tapi bab haid kamu langsung tak peduli.

Ramai manusia sekarang tak mahu berlajar ilmu yang WAJIB di pelajari. Bila ada kelas fardhu ain mereka perlekehkan kononya mereka sudah tahu dan sudah berlajar di sekolah, sedangkan FARDHU AIN ITU ADALAH WAJIB.. terus terang saya katakan di sekolah dahulu fardhu ain yang kita berlajar syarahnya jauh daripada garis panduan Ulama.. silibus hancur yang mengajarnya pula tidak ambil ilmu secara talaqqi dengan sanad yang soheh.

Ini baru bab haid, kalau masuk bab yang lebih penting seperti Aqidah yakni beriman kepada Allaah dan Rasulnya serta hukum-hukum riddah, bab yang mana jika seseorang jahil tentanya maka matinya dalam kekufuran dan akan mengakibat dirinya kekalan dalam neraka selama-lamanya, masih lagi ramai yang tidak tahu tentangnya.

IKLAN
Kata Syeikh ” Orang yang tidak berlajar ilmu fardhu ain ini, boleh mengakibatkan dua natijah, yang pertama melakukan maksiat yang besar dan yang keduanya yang paling merbahaya adalah dia jatuh kedalam lembah kekufuran dan kekalan dia dalam neraka selama-lamanya”.

Agama ini di telusuri dengan menuntut ilmu, bukan berfacebook atau google.. kena pelajari ilmu secara talaqqi dengan guru yang diketahuinya bersumberkan sanad yang soheh.

Semoga mati kita semua dalam golongan hamba yang bertaqwa dan semoga Allaah merahmati kita semua ameen…

Wallahuallam

Bila Habis Period, Kena Jamak Dan Qada Solat. Jangan Main-Main Bab Fardu AinMW: Moga ia memberi manfaaat untuk wanita.

Sumber: Norhafizah Kamilan

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI