‘Full moon’, mungkin tak semua tahu dan terfikir apa kaitannya dengan kesihatan. Atau selama ini kita sendiri pun tak kisah tentang hal ini. Percaya atau tidak?

Namun, dari pandangan saintifik atau mereka yang lebih arif, ‘full moon; turut berkait rapat dengan masalah kesihatan. Begitu juga kalau wanita mengalami ‘period’, sebelum period atau selepas mesti nak ambil makanan manis, sakit senggugut dan belum lagi mood yang tak stabil, ada saja yang tak kena.

Jadi, apa kaitan full moon dengan kesihatan. Perkongsian daripada Raihana Arif boleh dijadikan panduan Mungkin ia secara kebetulan atau ada kaitannya juga dengan masalah kesihatan dan sistem imunisasi badan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Petua Anak Demam, Batuk, Selesema, Mandikan 3 KALI SEHARI, Buang Haba Panas

Pesan Doktor, Jangan Pakai Tuala Basah Atas Kepala Anak Demam, Elak Risiko SAWAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Full Moon Kaitan Dengan Kesihatan

Apa kaitan FULL MOON & kesihatan kita yang mudah goyah & kita mengidam makanan macam-macam terutama yang manis??

IKLAN

Untuk pengetahuan anda, parasit dalam badan kita akan aktif ‘bekerja’ & membiak pada sekitar full moon ni.

Ini kerana ritma Cicardian kita dipengaruhi oleh kitaran bulan purnama/full moon yang menjadikan badan kita menghasilkan lebih banyak serotonin & kurang melatonin. Melatonin ini membantu kita untuk tidur & ia juga penting untuk imuniti badan kita.

Oleh sebab full moon ini & kurang penghasilan melatonin, ia adalah salah 1 faktor kenapa tidur kita terganggu & kita mudah jatuh sakit pada fasa ini.

Mudah Jatuh Sakit

Parasit ini amat menggemari serotonin kerana serotonin merangsang otot mereka & membolehkan mereka bergerak dengan lebih bebas di dalam badan kita. Serotonin juga membantu mereka membiak & menjadikan mereka lebih kuat & ini menyebabkan merka kelaparan! Sebab itu kita mengidam segala makanan yang bukan-bukan.

Parasit ini juga menggunakan serotonin utk berkomunikasi antara satu sama lain & membuat biofilm di dalam badan kita hinggakan mereka dapat menghalang sistem imun kita untuk menyingkirkannya. Sebab itu kita mudah jatuh sakit.

IKLAN

Dan oleh sebab itu pada fasa ini kita digalakkan untuk bantu mantapkan sistem imun kita. Paling mudah, up kan Vit C intake & ambil beberapa supplement lain. Selain daripada itu, untuk umat Islam digalakkan berpuasa pada hari putih. Ini juga salah satu cara membanteras aktiviti kecacingan ini.

Langkah Berjaga-jaga

Sekiranya kita mengalami jangkitan parasit yg berat, kita mungkin merasa tidak sihat sekitar minggu full moon ini. Ambil langkah berjaga-jaga untuk tempoh seminggu sebelum & seminggu selepas full moon ini dengan jaga pemakanan, support immune system kita dan sebagainya.

Sekiranya kita merasa sangat tertekan, cemas, craving gula, tak dapat tidur, mudah rasa kesakitan pada badan, cirit-birit, sembelit atau lemah lesu, ini mungkin disebabkan oleh tahap aktiviti parasit yang tinggi dalam badan anda. Oh No!!

Antara gejala parasit adalah; kembung, keletihan, gejala seperti selesema, fungsi imun yang rendah (sering sakit atau alergi), rasa lapar ygg berlebihan, sembelit, cirit-birit, gatal-gatal, mudah marah, ruam, gangguan tidur, perubahan berat badan, sakit sendi, sakit kepala.

Jaga diri.

IKLAN

Fb: Babyfood Qasira

Mingguan Wanita : Sekadar untuk pengetahuan bersama.

Sumber: Raihana Arif

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita