gajet

Banyaknya kisah menakutkan tentang gajet, iPad, tablet, smartphone di media sosial. Seram bila tahu kesannya sampai ada yang kata jadi buta, masalah saraf, kurang eye contact, kurang tumpuan, tantrum, autisme dan macam-macam lagi. Tapi betul ke gajet ini boleh jadi penyebab autisme?

Ok, nak tahu lebih mari baca perkongsian kali kedua daripada seorang ayah yang ada anak autisme, Abdul Malek MB

Sebenarnya agak sukar di jawab kerana ianya jatuh dalam ‘possibilities’ bukanlah sebab yang ‘certain’. Ini kerana hasil pembacaan saya..ia masih jatuh dalam “possibbilities”.

Saya tak mahu terjun dalam perdebatan ini. Biar lah pakar yang buat kajian dan berikan sebab kukuh mereka bersandarkan pada klinikal study mereka.

Cuma, pada anak saya, Ibrahim. Saya sangat yakin, gajet tidak menyebabkan dia jadi autisme. Kenapa ?

Ini 3 sebab utamanya…

1. Tak Mahir Sangat Bab Phone

Hingga ke hari ini, umur Ibrahim 4 tahun plus masih tidak tahu slide phone. Jika video yang saya buka dia tertekan keluar atau keluar iklan (youtube) dia masih tak tahu untuk padamkan iklan dan tak tahu untuk kembali mencari video tersebut.

IKLAN

2. Tengok Tapi Ada Limit

Saya dan isteri tidak terlalu mendedahkan ibrahim kepada gajet seperti phone atau tablet sejak dari bayi walaupun saya seorang internet marketer (pengusaha bisnes online). Saya dan isteri (isteri lebih tegas) hanya menetapkan dalam masa sehari hanya boleh lihat video di gajet hanya 30 minit-1 jam sahaja. Itupun sebahagian besar masa melihat video gajetnya akan di pegang oleh saya atau isteri dan tidak membenarkan Ibrahim pegang.

3. Tidur Tak Hadap Gajet

Apabila memegang Ibrahim di riba dan ketika hendak tidur saya dan isteri tidak akan mengadap gajet. Ini bagi mengelakkan dia tahu butang function gajet yang kami guna terutamanya password. Bukan kah kanak-kanak seorang pengingat yang baik ?

Dahulu, saya fikir dengan tidak terlalu mendedahkan gajet kepada ibrahim pasti tidak akan timbul masalah kepada Ibrahim kelak terutamanya mata. Saya dan isteri juga ingin melihat Ibrahim bermain macam kanak2 dahulu hidup tanpa gajet dan mengenal dunia sekitarnya serta miliki interaksi sosial yang baik.

Tapi Allah maha besar. Allah maha bijak merancang. PerancanganNya yang terbaik. Allah anugerahkan autisme kepada Ibrahim walaupun Ibrahim tidak terlalu terdedah dengan gajet dan tiada keturunan austisme.

IKLAN

Saya redha dan bersyukur atas anugerah Allah. Rahmat besar Allah kepada Famili saya. Alhamdulillah.

Allah sayang kita. Allah sayang kita.

Nota:

Post ni bukan bermaksud penggunaan gajet di bolehkan semahunya. Penggunaannya tetap perlu di kawal supaya pendedahan anak kepada dunia sekitarnya dapat di terokai dengan lebih baik dan interaksi dalam pergaulan dapat di pertingkatkan. Bukan bermaksud penggunaan gajet tak bagus 100% sebenarnya banyak manfaatnya jika tahu kegunaan jenis apps, video dan website.

Macam Mana Nak Hentikan Anak Main Gajet

1. Sorok di pejabat. Jangan bawa balik rumah.

IKLAN

2. Tutup saja Astro. Semua ahli keluarga kena berkorban dalam bab ni.

3. Gantikan dengan mainan. Ajar anak kemas mainan juga.

4. Boleh bawa anak pergi main outdoor. Main bubbles ke, main layang-layang ke, pergi playground ke….

5. Hantar ke tadika bagi yang belum hantar.

6. Ajak anak jiran yang hampir sebaya datang teman anak bermain di rumah. 2,3 orang cukuplah.

7. Buang persepsi dalam minda anda sendiri bahawa iPad ni kononnya bagus untuk IQ, bagus untuk bahasa inggeris, semata untuk bagi anak behave… sila buang persepsi tu masuk tong sampah.