bila Allah bagi lebih

Bila Allah bagi lebih pada harta pada dia, mungkin ada sudut kurang yang kita tak pernah tahu. Kalau secara logiknya pun, mana mungkin ada pasangan sempurna 100%.

Bak kata saudara Firdaus Shakirin, andai terlihat kebahagiaan pasangan lain, tolonglah jangan bandingkan dengan kemampuan pasangan kita dengan orang lain. Rezeki yang Allah bungkuskan pada hambanya tak akan pernah sama.

Lebih Pada Harta

Untuk kaum hawa yang akan atau dah bergelar isteri, jangan bandingkan hidup anda dengan kawan-kawan anda.

Ada kawan anda, suaminya mampu menyediakan dia rumah mewah, kereta besar, mampu membawanya bercuti di luar negara, mampu belikan dia barang-barang berjenama.

IKLAN

Jangan jeles, jangan iri hati, jangan dengki kerana mungkin suaminya jarang ada masa dengannya, sibuk dengan urusan kerja, outstation sana sini. Dia sunyi di rumah, apa yang dia rasa suaminya tak pernah ambil peduli, kerja rumah semua dibuatnya sendiri dan disebalik kemewahan yang dia ada tu, dia tak gembira dan tak bahagia dengan hidupnya.

Ada kawan anda, suaminya hanya mampu menyediakan dia rumah kos rendah dan kereta kecil, hanya mampu membawanya bercuti di dalam negara, hanya mampu belikan dia barang-barang biasa. Jangan kesian, jangan simpati, jangan pandang rendah pada dia, kerana mungkin suaminya selalu ada di rumah, selalu ambil tahu akan perasaannya, selalu menolongnya melakukan kerja-kerja rumah dan disebalik kesederhanaan yang dia ada tu, dia gembira dan bahagia dengan hidupnya.

IKLAN

Ada kawan anda, suaminya itu nikmat untuknya, dan ada pula kawan anda, suaminya itu ujian terbesar dalam hidupnya.

Mana Ada Pasangan Sempurna

Sebab itu dalam hidup kita ni, Allah tak bagi kita semuanya sempurna dari setiap sudut, Allah tak bagi kita segala-galanya. Bila Allah bagi lebih diharta, maka kurang pada masa. Bila Allah bagi lebih pada masa, maka kurang pada harta.

IKLAN

Jadi, anda bekerja atau tidak, anda duduk rumah mewah atau sederhana, anda bercuti di luar negara atau didlm negara, anda pakai pakaian jenama atau biasa, bila anda dah berkahwin, gaya hidup anda hanyalah mengikut kemampuan suami anda. Kalau hanya itu yang mampu ditunaikannya, diberikan oleh suami anda, maka bersyukurlah dan ucapkanlah alhamdulillah dan terima kasih.

Jangan Bandingkan

Kurang di satu tempat, lebih di tempat yang lain. Jangan bandingkan hidup anda dengan kawan-kawan yang lain, semuanya atas REZEKI masing-masing.

Harus diingatkan, tak semua yang indah itu indah, kerana kita hanya nampak apa yang mereka ada, dan bukan apa yang mereka rasa.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI