Batu Nisan Sungai Untuk Kubur Arwah, Katanya Ini Batu Hidup Yang Akan Sentiasa Berzikir Untuk Si mati

Ibu muda ini pernah melalui kisah paling tragis dalam hidupnya. Dia kehilangan dua insan tersayang dalam masa yang begitu dekat. Tanggal 8 April lalu genap 221 arwah suami dan anak sulung meninggalkannya.

Dalam pada ibu bernama Ismee Umairah ini mengumpulkan kekuatan, beliau turut kongsikan 5 perkara yang dilakukan sepanjang kehilangan arwah. Tindakan inilah yang menjadikan dirinya kuat dan kembali cekal membesarkan seorang anaknya yang juga penghibur dirinya.

Baca Sini : Suami Meninggal Sujud, Selang 8 Hari Anak Sulung Pergi Selepas 2 Kali Kemalangan

Kematian itu PASTI. Bersediakah kita dijemput Illahi?

Allahu Akhbar.. Kuatkanlah hamba mendepani cabaran masa depan. Hamba lemah tanpa limpahan kasih sayangMu ya Rahman, ya Rahim..

Hari ni 8/4/2018 (ketika catatatn ini ditulis), genaplah 221 hari (lebih kurang 8 bulan islam) Mai kehilangan arwah suami & anak sulung.. AL-FATIHAH buat kedua-duanya..

Segala yang terbaik Mai sediakan untuk arwah (ikut kemampuan Mai yang masih lemah). Semoga arwah tenang di sana, Amin.

IKLAN

Batu Nisan Sungai Untuk Kedua-dua Arwah

Sekadar berkongsi, Mai pilih BATU NISAN SUNGAI (Batu hidup) untuk kedua-dua arwah. Difahamkan, batu hidup akan sentiasa berzikir untuk si mati. Tanamlah pokok hidup di pusara si mati agar pokok hidup akan sama-sama berzikir untuk si mati.. Amin, mudah-mudahan arwah tenang di sana.

Bukan nak riak, sekadar berkongsi, mungkin bermanfaat untuk rakan-rakan yang kehilangan insan yang disayangi, antara perkara lain yang Mai buat sepanjang 8 bulan ketiadaan arwah :

1) Sedekah 2 naskah Al-Quran besar di masjid & surau untuk bacaan imam ketika solat jemaah. Biasanya Al-Quran ini akan digunakan oleh imam pada bulan Ramadhan. 1 malam solat terawih, imam baca 1 juzuk. Moga-moga mengalir pahala untuk arwah.

2) Wakaf tanah atas nama arwah.

IKLAN

3) Sedekah keperluan surau / masjid atas nama arwah (telekung, peti ais untuk surau taman)

4) Duit. Biasanya kalau pergi surau / masjid dengan Syafi, Mai akan bawa Syafi ke tabung masjid, bagi duit pada Syafi, ajar Syafi masukkan duit ke dalam tabung. Mai niat nama arwah.

5) Sumbangan di sekolah-sekolah agama (baikpulih sekolah) atas nama arwah.

IKLAN

Ada Lagi Sebenarnya..

Nanti Mai share lagi.

Untuk rakan-rakan semua yang berkesempatan, kedua-dua arwah dikebumikan di TANAH PERKUBURAN ISLAM MASJID IHSAN, KUBANG ROTAN, ALOR SETAR, KEDAH..

Doakan mai juga. Mai masih dalam rawatan pakar otak. Next check up 16/4/2018 (Isnin)

Mai cuba untuk positif. Demi anakanda Syafi & insan-insan sekeliling Mai yang Mai sayang & sentiasa support Mai. Tq so much keluarga Mai, umi, abah, kakak, abang, adik-adik, keluarga mertua, kawan-kawan, jiran, kenalan mai, semualah.

Allah pasti membalas jasa kalian kelak. Amin ya Allah.

Sumber/Foto : Ismee Umairah