slime

Pernah dulu viral cara nak buat slime dengan mudah, tetapi rupanya permainan ini boleh mengundang bahaya! Buat mak-mak yang anaknya minat sangat DIY slime di rumah, jemput baca perkongsian Puan Syuraida Eeda  sebagai peringatan agar anak-anak tak dapat ‘penyakit’ yang boleh beri kesan pada mata jadi buta!

BAHAYA SLIME, IBU BAPA Tolong ALERT!!

Permainan kanak-kanak yang boleh menyebabkan buta pada mata.

Saya just sharing apa yg berlaku pada anak buah saya. Bulan lepas diorang balik kampung, anak sulung adik saya bernama Ain happy sangat dapat jumpa sepupu diorang.

Tengah diorang bermain ramai-ramai tiba-tiba si Ain macam nampak tak selesa pada mata. Kejap-kejap dia gesel mata. Nampak macam dia gatal-gatal dan pedih. Ibunya cepat-cepat basuh mata dia, entah macam mana tiba-tiba nampak kelainan pada mata Ain. Mata putih dia membengkak. Mata hitam dia tenggelam.. Bila tanya sekumpulan anak-anak buah, diorang cakap kami semua main SLIME. Nyaris anak buah yang lain tak kena macam Ain.

Adik saya cepat-cepat bawa Ain pegi ke klinik berdekatan, doktor beritahu ini sejenis allergi yang bahaya, boleh buta. Dia suruh refer ke Pakar Hospital besar.

Rupa-rupanyanya slime ni ada bahan kimia yang merbahaya bernama *BORAX ONE* nama sains _Tetrasodium Borate_ .

BORAX ni bahan yang boleh didapati pada sabun pencuci salah satu bahan dalam slime yang boleh menyebabkan banyak kesan buruk pada kesihatan anak.

Jika termakan boleh menyebabkan CIRIT-BIRIT.

Jika terkena mata boleh menyebabkan keradangan dan brngkak mata dan boleh menyebabkan mata BUTA.

Jika terhidu secara berlebihan boleh menyebabkan sesak nafas.

Jika terlalu kerap sentuh boleh menyebabkan kulit jadi melepuh dan rosak.

IKLAN

Bahan-bahan dalam SLIME mudah didapati di rumah.. Cara-cara buatnya banyak di youtube. Kanak-kanak mudah buat sebab bahan-bahan senang didapati di rumah.

Kepada ibu dan bapa sekalian tolong tengok sekiranya anak-anak ada main benda ni tolong suruh diorang BUANG.. Risau nanti dah terkena baru menyesal.

Apa Itu SLIME

Ada di antara anda yang tidak tahu tentang satu permainan yang popular di kalangan ibu bapa bagi memastikan anak-anak mereka sibuk bermain.

Ini dipanggil ‘slime’ dan ia tiba-tiba sahaja popular. Bukan sahaja boleh dibeli di pelbagai tempat (kedai fizikal dan juga di atas talian), malah terdapat banyak juga tutorial membuatnya di rumah.

Disebabkan bahan-bahannya yang mudah diperoleh dan cara membuatnya yang mudah, ‘slime’ boleh ditemui hampir di semua rumah. Kerana kanak-kanak suka membuat dan bermain dengannya.

Walaubagaimanapun, anda perlu memberi lebih perhatian terhadap bahan-bahan yang digunakan untuk membuat ‘slime’. Ini kerana, hampir kesemua bahan-bahannya berasal dari bahan kimia.

IKLAN

Dan disebabkan inilah, kejadian malang berlaku kepada seorang kanak-kanak perempuan yang berusia 11 tahun berasal dari Massachusets, Ameria Syarikat.

Ibunya seronok yang Kathleen mempunyai hobi baru kerana dia umpama saintis kecil. Ibunya juga menggalakkan Kathleen dengan membelikan bahan-bahan membuat ‘slime’. Kathleen sudah kerap membuat ‘slime’ sendiri.

Namun pada suatu malam apabila Kathleen tidur di rumah kawannya, Kathleen telah bangun ditengah malam akibat rasa yang teramat sakit pada jari-jarinya.

Keesokkan paginya, Quinn, ibu kepada Kathleen telah menjemputnya dan mendapati dia sedang menangis kesakitan.

Quin segera membawanya ke Hospital Shriners di mana doktor telah mengklasifikasikan kesan melepuh pada jari Kathleen sebagai kesan terbakar tahap 2 dan 3.

Menurut doktor lagi, itu merupakan kesan daripada terdedah kepada Borax One, salah satu bahan utama membuat ‘slime’.

IKLAN

Menurut Dr. Megan Hannon, Borax One adalah bahan kimia panas yang akan menyebabkan kesan lepuh jika dibiarkan terdedah pada kulit untuk jangka masa yang lama tanpa perlindungan.

Disebabkan itu, sebagai ibu bapa, kita harus betul-betul memeriksa bahan yang kita ingin gunakan terutamanya terhadap anak-anak.

Ini merupakan kemalangan yang tidak dijangka dan ia boleh terjadi kepada sesiapa pun. Namun, kisah Kathleen harus dijadikan iktibar untuk kita lebih berhati-hati dengan bahan yang kita pilih untuk permainan anak-anak.

Sedikit Ilmu Yang Mak-mak Patut Tahu Tentang Borax

Nama kimianya ialah tetrasodium borate dan ia banyak terdapat di dalam serbuk pencuci baju terutamanya.

Antara kesan jika terdedah dalam jangka masa yang lama atau kuantiti yang banyak ialah:

Jika termakan boleh menyebabkan cirit-birit

Jika terkena mata boleh menyebabkan keradangan mata kalau dibiar boleh buta

Jika terhidu boleh menyebabkan keradangan saluran pernafasan

Jika terkena kulit boleh menyebabkan melepuh dan keradangan

Mata organ utama manusia, anak-anak kecil masih naif jadi sebagai parents tolong pantau ya. Cegah sebelum kena, ta mau terhantuk dulu baru terngadah.