aturan nafkah

Ambil tahu dulu aturan nafkah, kelak andai berlaku selisih faham bab duit yang tak mengalir pada mak ayah anda ada jawapan yang kukuh.

Ini bukan nak ajar jadi anak derhaka, tetapi tak nak suami lupa tanggung jawabnya pada mak isteri dan anak-anak. Sebab ada kes suami yang culas bab nafkah bila kaum isteri hari ini sudah pandai cari duit tepi.

Untuk betulkan masalah duit nafkah, jemput renungkan perkongsian saudara Firdaus Shakirin ini. Sila kaut mana yang baik.

Aturan Nafkah Dalam Keluarga

Isteri bukan tak bagi kita bantu ibu bapa kita. Tapi kita sendiri kena sedarlah aturan-aturan tanggungjawab kita, aturan nafkahnya. Siapa yang kita perlu dahulukan, siapa yang kita perlu utamakan. Kalau ikut turutan, siapa digiliran no 1, no 2, no 3 dan seterusnya.

Isteri mana yang tak nak suaminya jadi anak yang soleh?

IKLAN

Nak bagi duit kepada ibu bapa itu adalah tindakan yang dipuji, yang baik, yang digalakkan tapi kita hendaklah tahu aturan tanggungjawab kita, aturan nafkah kita. Step by step yang menjadi keutamaan seorang suami.

Cara “Bersedekah” Mengikut Cara Islam

Isteri bukan nak mempersoalkan kebaikan atau jumlah berapa yang kita bagi kepada ibu bapa kita tu, tapi apa yang ingin isteri nyatakan, suarakan dan nak kita faham adalah, bahagian dia, bahagian anak-anak tu, dah cukup ke belum sebelum kita nak bagi kepada ibu bapa kita?

Kalau tak cukup, kita kena cukupkan dulu sebab kalau ikut aturan dalam kita memberi nafkah, isteri dan anak-anak lebih dahulu daripada ibubapa.

IKLAN

Diri sendiri, isteri, anak-anak, ibu bapa, adik beradik.

Ini aturan untuk kita memberi nafkah, bermula dengan diri kita sendiri, isteri, anak-anak, kemudian baru ibu bapa dan adik beradik. Jika benar ibu-bapa memerlukan nafkah dari kita, maka kita hendaklah menafkahi mereka tanpa mengabaikan isteri dan anak-anak. Dan untuk adik beradik yang lain, tengok keperluan mereka sama ada mereka dah boleh bekerja untuk ada pendapatan sendiri ataupun masih bersekolah.

Isteri susah nak tegur atau sentuh bab ni.

IKLAN

Sebab kita akan anggap dia menghalang kita untuk menjadi anak yang baik, isteri tak menghalang, isteri cuma nak memperbetulkan, bagi kita faham turutan dan aturan tanggungjawab kita.

Soal duit kepada ibu bapa tu, kita ada adik beradik yang lain tak? Yang dah bekerja? Then duduklah berbincang untuk bersepakat akan nilai yang sepatutnya masing-masing bagi pada ibu bapa. Jangan ambil semua, tanggung semua (unless kita ni memang mampu), sebab kalau kita yang melebihkan duit kita sorang saja tu, secara tak langsung, nanti adik beradik yang lain akan lepas tangan atas alasan kita yang kena tanggung ibu bapa kita. Lama-lama kita akan terbeban bila dah biasa “mengajar” adik beradik yang lain untuk “mengambil kesempatan” di atas kebaikan kita.

Kena Bincang Adik Beradik

Ibu bapa boleh bela, jaga dan besarkan 10 anak, tapi belum tentu 10 anak boleh bela, jaga dan bagi bantuan kepada ibu bapa. Ini yang sering kita dengar kan, maka tolong berbincang sesama adik beradik untuk sama-sama ambil tanggungjawab tu, pikul beban bersama-sama. Bahagi sama rata, jangan hadap sorang-sorang, tanggung sorang-sorang then anak isteri sendiri tertekan disebabkan “hak-hak” mereka diabaikan dek kerana kebaikan kita yang “terlebih” tu.

Dan ibubapa juga perlu faham akan kemampuan setiap anak dalam memenuhi dan menjalankan tanggjwb mereka sebagai seorang anak kerana mereka juga ada pasangan dan tanggungjawab lain yang perlu dipenuhi.