‘Apalah Dosa Orang Kena Covid Ni’ Susahnya.. Hamil 37 Minggu, Disahkan Positif

Sewaktu hamil 37 minggu, wanita ini, Kween Regina disahkan positif Covid-19. Keputusan ‘positif’ itu membuatkan dia perlu menjalani kuarantin tanpa sesiapa pun boleh datang mendekat. Termasuklah suami sendiri. Boleh bayangkan kan betapa sunyinya melalui hari-hari itu.

Dalam pada perlu menjadi ‘kuat’ ketika sendirian, dia juga perlu bertahan emosi berdepan dengan persepsi orang lain apabila dirinya positif Covid-19. Bukan dipinta mahu positif Covid-19, namun sudah tertakdir menerima ujian sebegitu.

Dan ini luahan hati yang dicatat selepas melahirkan bayinya.

Hamil 37 Minggu, Disahkan Positif Covid-19

Bayi saya masih lena, Hafiq (suami) baru tidur. Saya baru saja menikmati sebotol caramel latte. Memandangkan saya susah tidur, saya fikir baiklah saya kongsikan sesuatu di sini (twitter), mimpi ngeri saya. Sewaktu hamil 37 minggu, disahkan positif Covid-19. Dan ini kisah saya.”

Sebaik disahkan positif dia bakal dipindahkan ke Hospital Sungai Buloh. Bermakna, detik itu juga dia sama sekali tak berpeluang untuk menyentuh malah memeluk suaminya. Tentulah itulah momen paling sedih untuk dihadap dalam keadaan sarat hamil sebegitu.

Paling sedih. We can only see each other within the line je. No last hugs no touch no nothing. Just a quick one and he was told the procedure for the transfer to Sg Buloh. So this was the last time lah, then bermulalah my 14 days of quarantine.”

Sekitar 2 pagi, sekali lagi dia perlu menjalani ujian saringan Covid-19. Berdasar keputusan itu, akan dibuat perbandingan dari hasil keputusan yang pernah dibuat dari hospital swasta.

At this moment I really don’t care except for my baby and my family. What will happen tomorrow, who else will get tested positive for Covid and yada yada. Tak boleh tidur.”

Sepanjang menjalani kuarantin, keadaan tubuhnya ketika itu stabil. Tiada demam, tiada lagi selesema, tiada lagi sakit-sakit otot.

Scary kan this Covid. Saya dapat single room sebab saya ada asthma and pregnant so kira berisiko tinggi. Tapi saya requested for 4 bedded sebab dah tak sanggup stay alone in the room.”

IKLAN

Sekali Dah Masuk Wad, Susahnya Nak Keluar..

Inilah keadaannya sepanjang kuarantin. “Once masuk wad tu, you cannot go out. Tambah sepanjang dalam wad. I was okay except for day 8 where I feel so homesick

Bila mana rindu mula menjelma pada hari kelapan, dia cuba merayu pada doktor agar dibenarkan pulang ke rumah. Memandangkan keadaannya ketika itu tiada gejala langsung. Dirinya malah bayi dalam kandungan juga sihat. Bagaimana pun, prosedur tetap prosedur.

I begged the doctors to let me go home since I got no symptoms, I am doing good and my baby also progress really well. but still, they need to follow the procedure. Then I pasrah and just count the days to discharge.”

Dan akhirnya ibu hamil ini terus menjalani rutin kuarantin sehingga benar-benar disahkan bebas Covid-19. Sepanjang menjalani kuarantin di hospital, dia mendapat layanan yang baik daripada frontliners. Malah, frontliners begitu memahami apa yang pesakit Covid lalui.

Berbeza sekali dengan orang luar yang menilai pesakit Covid ini bagaikan orang bersalah. Walhal, dia sendiri tidak tahu bagaimana virus Covid-19 itu boleh berada di dalam tubuhnya.

Berita Positif Covid-19 Ketika Hamil 37 Minggu, Jadi Buah Mulut Orang Kampung

Malah, berita dirinya positif Covid-19 mula menjadi buah mulut orang kampung. Sehinggakan gambar perkahwinannya juga mula disebarkan. Ada yang sesetengahnya, sanggup berhenti depan rumah semata-mata mahu ambil gambar rumah.. kenderaan yang dinaikinya. Layanan itu bagaikan dirinya pesalah, walhal dia adalah pesakit yang sedang terkesan dengan virus Covid-19.

Hospital Sg Buloh? the staff were very friendly, they followed the SOP. They dont have the c19 stigma like others. They took a good care of the covid patients. Sehari makan 5 kali I think? not gonna complain about the food but you makan je apa yang ada.”

IKLAN

Apart of that, of course the bawang around my residential area. It was crazy and I fucked up. So many false statements were made about me and my family. Everyone tiba-tiba concern texting and all tapi sebenarnya nak be the first one to get the news. And mestilah to spread around.

Perangai orang kita. How on earth this person confidently said I was fetched from my house to Sg Buloh? LORD the audacity. Just to clarify I don’t even know where I got this virus. Ikut akal logic for a pregnant lady like me, I only travel from home to office. I didn’t go anywhere.

Even worse, the kampung people spread out my wedding photos, lalu lalang depan rumah and take photos of our house, our cars and shit. I tak boleh brain. This is a disease people, not a CRIME.”

Syukur, Suami Dan Ahli Keluarga Semua Negatif

Layanan sedemikian, membuatkan dirinya menjadi lebih sedih sepanjang kuarantin di hospital. Bagaimana pun, dia begitu bersyukur kerana setiap keputusan ujian Covid baik pada suami mahupun ahli keluarga adalah NEGATIF.

Bagaimana pun, akuinya sekali Covid pernah ada dalam tubuh. Kehidupan seseorang akan totally berubah. Terutama layanan orang lain terhadap dirinya. Dan inilah yang wanita ini terpaksa lalui.

And for me if you don’t have any close contact with covid patient you no need to worry. The patient itself akan clarify with KKM who is their close contact so diorang boleh buat swab test. And fyi, all my family members were tested NEGATIVE including my husband. Allah Maha Besar.”

Realiti Bekas Pesakit Covid Hadapi

Walaupun niat asalnya mahu melahirkan di hospital swasta. Memandangkan dirinya pernah menjalani kuarantin Covid-19 di hospital, hajatnya mahu bersalin di hospital swasta tidak kesampaian.

IKLAN

And also, when I got discharged from Sg Buloh they gave me a full report where I don’t have to go for any other swab tests since I’m free from covid, I can do normal birth and I can go to any hospital since the virus in my body is no longer active.”

Malah sebagai bekas pesakit Covid-19 yang sudah bebas dari virus itu, dia sedikit terkilan apabila dirinya seakan dipinggirkan sewaktu membuat pemeriksaan susulan untuk kelahiran bayinya.

“They didn’t allow me to stay within the labor area. They asked me to sit outside. I pun tak tahu apa dosa orang kena covid ni.

“Of course sis had to go through another swab test before bersalin walaupun it’s clearly stated in the report I don’t have to. Tapi apadahal kali ketiga kita layan je. Alhamdulillah, negative.

And today, I am grateful. My baby is here, my husband and my family are doing good. After all the hardships, it’s all worth it. Dah selamat bersalin, almost towards the end of my confinement.”

Tetap Perlukan Sokongan Orang Ramai

Pesannya, sebagai Covid survivor malah mana-mana Covid survivor mereka amat memerlukan sokongan orang ramai. Mereka juga ada keluarga, malah hati dan perasaan. Daripada  bertanya, dari mana kamu dapat virus Covid ini, bukankah lebih baik bertanyakan keadaan kesihatan mereka.

Tulisnya, “Anyway. Stay safe to say I’m a proud covid-19 survivor. We covid patient ada family, ada perasaan and of course we need support. Instead of asking where you got it, better you ask how are you doing? jom kita jaga kita.

Semoga semuanya selalu baik baik jauh dari segala wabak yang ada.”

MW : Tentulah sukar untuk ibu hamil 37 minggu berdepan dengan emosi yang cukup hebat penangannya waktu itu. Alhamdulillah, wanita ini berjaya melalui ujian sakitnya dengan semangat yang kuat.

Sumber/Foto : Kween Regina