anak mengamuk

Macam kita juga anak-anak pun ada mood. Ada masa happy tapi ada ketikanya buat perangai. Kalau setakat merajuk tak pa lah tapi ni bila sampai anak-anak mengamuk menjerit dan membaling barang. Memang menguji kesabaran mak. Nak-nak time tu mak dah lambat ke pejabat. Adoi! Memang meroyan dibuatnya.

Aku pun pernah juga alami perangai anak yang tiba-tiba bad mood. Van sekolah dah 15 minit menunggu, anak aku masih melalak tak nak ke sekolah. Habis semua barang dibalingnya. Ya Allah, malu betul dengan jiran dan pemandu van. Sakit hati tuhan je yang tahu tapi aku sabar je. Pujuk punya pujuk tak jalan juga, aku pun terus jadi komander. Bila anak aku tengok muka aku dah macam singa, tahu pula dia kecut perut. Memang aku tegas dan tak bagi can untuk dia ponteng sekolah.

Lepas itu, aku call cikgu elok je mood anak di sekolah. Tak ada pula meragam. Situasi macam ini memang tegang dan boleh buat mak hilang pertimbangan. Nasihat aku, jangan naik tangan. Anak tak faham pun, dia dapat sakit sahaja. Jangan biasakan memukul mereka kerana ia sikap yang tidak baik.

Kita mesti tegas, kena kental tapi bukan dengan kekerasan. Jangan bagi anak pijak kepala, memang dia melalak naik van tapi kita kuatkan hati. Kalau sekali kita bagi muka, percayalah lepas tu mesti anak akan buat taktik yang sama.

Sebenarnya anak depan kita je beriya mengamuk bila dengan orang dia pun tahu malu. Sebab itu anak di rumah pengasuh, sekolah atau nurseri boleh disiplin sebab dia tahu kena jaga diri mak dia tak ada. Tapi di rumah mengada semacam sebab mak ada.

IKLAN

Tapi memang tak best kalau anak meragam dan kita asyik marah. Kita pun akan stres bila kerap berdepan dengan situasi begini. Aku pun akui ada juga terlepas pandang, sebagai mak kita kena siasat punca anak mengamuk. Anak tak cukup tidur, letih atau tak siap homework antara punca anak mengamuk. Bila dah tahu punca, kita atasinya. Insya-Allah mood anak akan okay.

anak mengamuk

TIP ELAK ANAK MENGAMUK

1.    Pastikan anak cukup rehat dan cukup tidur. Jangan bagi anak tidur lewat. Bila anak cukup tidur, dia bangun pagi dengan minda dan tubuh yang segar.

IKLAN

2.    Bagi anak sarapan walaupun segelas susu. Anak yang ke sekolah dalam keadaan lapar, produktivitinya akan menurun.

3.    Buat persiapan barang-barang anak awal supaya tidak kelam kabut. Mood anak akan berubah jika kelengkapan mereka tidak mencukupi misalnya tie hilang. Memang hal kecil tapi boleh buat anak mengamuk.

4.    Pastikan anak siap homework. Kalau ada homework tak siap anak akan meragam sebab dia takut nak mengadap cikgu.

IKLAN

5.    Ketika anak tidur malam, baca La Latif dan cium ubun-ubunnya. Bisikkan pada anak supaya bangun pagi dengan mood yang ceria dan jadi anak yang soleh. Mesej ini akan masuk dalam minda luar sedar anak.

6.    Jangan bagi anak pijak kepala, sebagai mak kita kena tegas tapi bukan dengan kekerasan. Biar anak tahu kita ada pendirian dan dia akan hormati kita.

Penulis: Intan Rohaizat Zakariya