Pemergian ulama dan Mufti Perak Allahyarham Tan Sri Dr Harussani Zakaria akibat positif Covid-19 merupakan kehilangan besar dan cukup memberi kesan buat umat Islam. Apatah lagi pandangan beliau berkaitan hukum hakam dan isu mengenai agama cukup dekat di hati orang ramai. 36 tahun menyumbang bakti sebagai Mufti Perak bukan tempoh yang sekejap. Beliau menyandang jawatan ini sehingga akhir hayat rupanya atas permintaan Almarhum Sultan Perak sebelum ini.

Allahyarham Tan Sri Dr Harussani Zakaria pernah beberapa kali menyuarakan hasrat menamatkan perkhidmatan sebagai Mufti Perak untuk memberi peluang kepada orang lain sebagai pengganti.

Kekal Jawatan Mufti Hingga Akhir Hayat

Bagaimanapun, hasrat itu tidak mendapat perkenan Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah yang berkehendak agar beliau kekal sebagai Mufti Perak sehingga akhir hayat.

Perkara itu dikongsi anak keempat Allahyarham Harussani, Naelah, 47, yang memberitahu bapanya pernah menceritakan bahawa baginda tidak bersetuju dengan keputusannya untuk bersara.

“Walaupun dah pencen wajib kira-kira 20 tahun lalu, kontrak abah masih disambung beberapa kali sampaikan abah kata sudah la tu Tuanku, bagi peluang pada orang lain pula, tetapi Tuanku tak setuju.

“Almarhum Sultan Azlan mahu abah kekal sebagai Mufti, bila ditanya sampai bila, Tuanku kata sampai mati,” katanya ketika ditemui pemberita di kediamannya di Kampung Melayu Sungai Rapat di sini pada Isnin.

Kekal Jawatan Mufti Hingga Akhir Hayat

Naelah berkata, mungkin kerana itu adalah permohonan Almarhum Sultan Azlan Shah, maka Sultan Nazrin Muizzuddin Shah juga memperkenankan untuk bapanya terus menyambung jawatan dan kekal mufti sehinggalah ke akhir hayatnya.

“Kami anak-anak ada juga berbincang dengan Timbalan Mufti kerana keadaan abah ketika itu yang sudah berapa sihat dan tidak mampu menggalas tugas.

“Tetapi mungkin itu sudah permohonan dan pesanan Tuanku Sultan (Almarhum), jadi sehingga kini memang tiada apa-apa arahan dari pihak istana,” katanya.

Menurutnya, Sultan Nazrin juga membenarkan bapanya menjalankan kerja dan tugas rasmi dari rumah saja.

“Jadi pada ketika itu, untuk surat yang penting mereka semua masih datang hantar ke rumah dan masih datang untuk bertanya pendapat abah,” katanya.

Selain itu, katanya, Sultan Nazrin sendiri mungkin sudah menganggap bapanya seperti bapa angkat dan sangat menyayangi arwah.

IKLAN

Sultan Nazrin Mencemar Duli Berjumpa Seminggu Sebelum Raya

“Jadi dari tahun sebelum Tuanku Sultan Nazrin berkahwin dengan Permaisuri Tuanku Zara Salim, baginda memang setiap tahun tidak pernah ketinggalan datang ke rumah pada hari raya sehingga pada kali terakhir dua tahun sebelum negara dilanda Covid-19,” katanya.

Anak bongsu Mufti Perak, Datuk Ahmad Wafi pula berkata, kali terakhir Tuanku Sultan Nazrin mencemar duli datang pada hari Jumaat seminggu sebelum raya.

“Selepas solat Jumaat, Tuanku singgah sebentar untuk berjumpa dengan abah dan mengatakan dia memang rindu hendak berjumpa dengan abah tetapi keadaan tidak mengizinkan kerana perlu mengikut prosedur operasi standard (SOP).

“Tuanku apabila setiap kali berjumpa dengan abah semasa zaman sebelum Covid-19 mesti akan peluk dan cium,” katanya.

Terdahulu, jenazah Allahyarham Harussani selamat dikebumikan di tanah Perkuburan Islam Kampung Rapat Jaya petang semalam.

Harussani, 82, dilantik sebagai Mufti Perak bermula 1985 sehingga kini dan memegang pelbagai jawatan di peringkat negeri mahupun Pusat.

Antara jawatan disandang termasuk Pengerusi Jawatankuasa Penapisan Bahan-Bahan Terbitan Berunsur Islam, Timbalan Pengerusi Lembaga Pengarah Lembaga Teks al-Quran, Ahli Majlis Fatwa Kebangsaan dan Pengerusi Jawatankuasa Syariah Negeri Perak. Beliau pernah mendapat anugerah Tokoh Maal Hijrah 2008 selain Ijazah Kehormat Doktor Pendidikan Islam yang membawa gelaran Doktor pada 2010.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Kenangan Gambar Raya Terakhir, Mak Ayah & Adik Meninggal Akibat COVID-19

MW: Salam Takziah buat seluruh ahli keluarga allahyarham Tan Sri Dr Harussani Zakaria, semoga roh beliau ditempatkan dikalangan orang-orang beriman. Alfatihah.

Sumber: Hmetro, Sinar Harian

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita