
Isi Kandungan
ToggleBuah pisang banyak khasiatnya dan tinggi dengan kandungan potassium. Kulit pisang yang ada jangan dibuang, boleh dibuat baja semulajadi. Malah sangat bagus untuk suburkan pokok-pokok hidup yang kita jaga dalam rumah.
Baca perkongsian daripada Puan Huda Zainal ini sebagai panduan;
“Rendam kulit pisang 2 hari 2 malam antara tips yang Huda rajin amalkan sebulan sekali untuk baja pokok hidup dalam rumah.”
Cara dia semudah ABC.
1. Makan pisang dan ambil kulitnya sahaja.
2. Rendam kulit pisang dalam air selama 2 hari 2 malam.
3. Agihkan air rendaman kulit pisang ke dalam semua pasu.
Bagusnya guna air rendaman kulit pisang sebab air ni tinggi dengan potassium. Terdapat juga kandungan nitrogen, phosphorus dan magnesium yang mampu buat pokok gembira.
Jika risau kehadiran ‘fruits flies’ atau unggas, cairkan bancuhan air rendaman. 1 : 5 (air rendaman kulit pisang : air biasa).
Kulit pusing yang telah direndam, boleh potong kecil-kecil dan tanam sedikit di dalam pasu berpokok. Ini pun boleh jadi baja semulajadi.
Huda Zainal

Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
RAHSIA Buat BAJA Semulajadi Guna BAWANG. Bebas Bahan Kimia, Tanaman Pun Subur
Siram Baja Roti Seminggu 3 Kali, Tanaman Subur Bunga Makin Meriah!
MW: Menariknya perkongsian buat baja semulajadi guna air rendaman kulit pisang ni. Ada pokok hidup dalam rumah tu, boleh cuba buat baja ni. Mudah je, siram sebulan sekali.
Sumber: Huda Zainal
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
‘Pack’ Bahan Mentah Ikut Portion & Jenis Menu, Senang Nak Masak, Jimat Masa

Isi Kandungan
ToggleApabila ‘pack’ dan simpan bahan mentah mengikut ‘portion’ dan jenis menu, sememangnya ia lebih senang nak masak nanti malah lebih jimat masa. Bukan apa bila bab masak memasak ni, kalau boleh memang nak ringkas dan memudahkan je. Tak perlu berlama-lama di dapur. Tip ini sangat sesuai bagi mak-mak yang sibuk berkerja, ada anak kecil dan nak jimat masa.
Boleh ikut idea yang dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar ini setiap kali selepas beli bahan mentah atau stok lauk sebagai panduan.
Baru siap pack bahan mentah untuk stock seminggu sebelum di ‘frozen’ kan. Lauk-lauk dah bersih siap-siap sekaligus semua sebelum masuk peti. Untuk bagi senang nak masak dan jimat masa.
Style Baba pack barang Baba akan pack ikut portion dan jenis menu yang nak dimasak nanti (boleh tengok gambar).
Contohnya macam set tomyam tu dalam satu bekas lauk-lauk untuk masak tomyam Baba dah satukan siap-siap. Bila nak masak defrost kan dan boleh lah lebur dalam periuk. Cepat dan mudah kan..pes pun ada skali.
Sama juga kalau nak buat singgang ikan, satu bekas tu dah ada semua..senang kan..nak masak pun jimat masa dan yang penting balik pasar, beli barang. Sekali buat semua pastu tak perlu dah nak bersusah-susah siang ikan cuci ayam tiap kali nak masak.
Semoga Bermanfaat, Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Nak Anak Bijak, Biasakan Bagi Makan Ikan 2 Kali Seminggu Berbanding Ayam Goreng
16 Tahun Susun, Simpan Barang Dapur Begini, Sekeluarga Mudah Jadinya
Simpan Stok Barang Dapur Dengan Cara Paling Sistematik, Mudahkan Kerja Memasak Sepantas Masterchef
Mingguan Wanita: Menarik juga cara dan tip yang dikongsikan ini. Lebih mudah nak masak nanti malah sangat sesuai bagi mak-mak yang sibuk dan nak jimat masa.
Sumber: Wan Muhammad Hafiz Satar
SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:
Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/
Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/
Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/
Untuk pertanyaan hubungi : 019632875
Mingguan Wanita boleh diikuti di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kaedah Tanam Terung Dalam Pasu Tepi Rumah, Berbuah Lebat Lagi Elok

Isi Kandungan
ToggleBegini cara betul tanam terung dalam pasu. Lagi-lagi buat mak-mak yang tinggal di rumah taman dan miliki ruang tanah yang terhad. Kaedah penanaman pokok terung dalam pasu merupakan pilihan terbaik.
Bolehlah tanam di tepi-tepi rumah. Jika mempraktikkan kaedah penanaman berpasu yang tepat, terung akan menghasilkan buah yang lebat dan elok hasilnya. Mohd Amri berkongsi cara dan kaedah penanaman pokok terung dalam pasu tepi rumah.
Kaedah Tanam Terung Dalam Pasu
Siapa tak suka kalau pokok terung menjadi seperti ini kan? Saya suka untuk berkongsi dengan tuan/puan berkaitan dengan penanaman terung di dalam pasu. Saya tanam terung ini sekitar empat hingga lima pasu sahaja. Kenapa pasu? Kerana saya tinggal di rumah taman. Tak cukup tanah. Hihi.
Jadi saya kongsikan serba sedikit pengalaman dan caranya.
1. Penyediaan bekas dan medium.
Saya hanya menggunakan pasu yang dibeli di kedai eco. Manakala medium yang saya gunakan ialah tanah campuran yang terdiri daripada tanah hitam sawit, tanah merah bakar, sekam mentah dan bakar dengan nisbah 2:1:1. Sambil itu saya akan gaulkan dengan dua sudu makan baja organik seperti mana yang saya gunakan iaitu baja nlegrow.
Gaulkan dan siramkan setiap hari sehingga tiba hari pemindahan anak pokok. Kaedah ini saya anggap sebagai baja lapik bertujuan untuk “menghidupkan tanah” melalui mikrob yang ada pada baja.

2. Penanaman pokok.
Setelah anak pokok yang disemai sudah cukup tiga minggu, saya pindahkan ke dalam pasu. Gaulkan tanah dan terus pindahkan anak pokok. Pada peringkat ini saya belum beri sebarang baja kerana sudah ada baja lapik seperti mana point pertama.

3. Penjagaan.
Setelah dua minggu selepas tanam atau dalam bahasa pertanian, (HST), saya berikan lagi baja sebanyak dua sudu makan. Dan begitulah setiap dua minggu sekali aktiviti pembajaan saya. Saya tidak gunakan baja kimia kerana, saya lebih suka menggunakan baja organik. Selamat.
Setiap tiga hari sekali, saya akan membuat semburan organik seperti mana yang telah diajar di dalam group ini. Selain itu, penggunaan cuka kayu juga dilakukan secara berselang-seli.
Booster yang paling kerap saya gunakan ialah, booster yang dibuat secara mudah iaitu menggunakan yakult dan telur ayam. Cuma berbeza dengan orang lain, saya tambah sedikit molasess untuk menjadikan baunya lebih harum dan manis sedikit. Kurang bau hanyir.

4. Pemangkasan.
Saya kerap melakukan pemangkasan “ringan” untuk membuang daun-daun yang lebar supaya cabang baru dan putik bunga cepat keluar. Sesetengah orang berpendapat, kalau dibiarkan sahaja daun lebau tu, jadinya mabuk daun.

5. Lalat buah.
Ada juga kes terung yang terkena serangan lalat buah. Simptomnya ialah, buah terung berlubang dek serangan lalat buah. Jadi saya kawal melalui penggunaan perangkap lalat buah. Alhamdulillahh, berkesan. Sebaik-baik elakkan penggunaan semburan kimia.

6. Siraman.
Saya akan menyiram dua kali sehari iaitu setiap pgi dan petang. Kalau kebetulan hari hujan, memang tak siram lagi kecuali medium nampak kering. Yang penting, pastikan medium selalu lembab. Kalau tak, daun akan layu. Kalau ada modal yang lebih, boleh gunakan sistem siraman automatik.


7. Kebersihan.
Pastikan daun yang dipangkas atau ada daun yang gugur ambil dan buang jauh-jauh. Kerana kalau dibiarkan akan menyebabkan pokok mudah terkena penyakit. Kalau sekitar pasu dah bersih, mat pun sedap memandang.
Baca sini : Begini cara biakkan pokok kunyit, hasilnya isi yang lebat
So, itulah sahaja perkongsian ringkas dari saya tentang tanaman terung di tepi rumah. Selamat mencuba ya.
Sumber/Foto : Mohd Amri
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bawang Putih Krup Krap, Guna Minyak Banyak Dan Api Kuat, Barulah Ranggup

Bawang putih krup krap, mesti siapa yang suka makan akan menikmati keranggupannya. Bukan itu saja, ia sesuai untuk menambah selera dan dijadikan salah satu hidangan untuk wanota lepas bersalin.
Khasiat bawang putih memang banyak, salah satunya tentulah untuk membuang angin dalam badan. Tak hairanlah bawang putih krup krap banyak mendapat permintaan dan dijadikan superfood.
Tak pernah terfikir pun suatu hari bawang putih boleh dijadikan salah satu bisnes untuk penggemarnya. Biasanya kalau buat di rumah kita hanya goreng biasa saja. Tapi bila beli rasanya tentu tidak sama, malah bawang putih krup krap bila dimakan.
Macam mana nak dapatkan hasil bawng putih krup krap dan tidak pahit? Kali ini, Masfaliza Ab Jaafer berkongsi cara nak buat bawang putih krup krap. Malah, cara inilah dia gunakan untuk perniagaan bawang putih goreng.
Baca Artikel menarik Lain Di Sini: Kisar Bawang Dengan MINYAK, Boleh Tahan 1-2 Bulan Tak Bertukar Warna!
Tip Bawang Tahan Lama, Lepas Kupas Kulit, Jangan Basuh Elak Cepat Rosak
Info Lebih Menarik DI SINI
Bawang Putih Krup Krap, Boleh Buat Niaga
Bawang putih krup krup cara saya..
1. Pilih bawang yang besar-besar untuk mudahkan kerja nanti.
2. Leraikan
Rendam dengan air selama 15 minit
Toskan
Kopek
3. Hasil selepas dikopek, kepuasan bila dapat bawang yang besar-besar.
4. Sagat
5. Rendam dengan air dan garam (6 sudu kecil)
Ramas manja-manja untuk buang getah bawang
Rendam selama 15 minit
6. Bilas dengan air paip sebanyak 3 kali. Toskan
Sebelum goreng boleh taburkan sedikit tepung atau digoreng begitu saja. Mana-mana kaedah boleh digunakan. Insya Allah bawang jadi rangup.
Gunakan minyak yang banyak & api yang kuat untuk dapatkan tekstur bawang yang garing.
7. Bila bawang dah masak, ia akan timbul begini. Cepat-cepat angkat dengan menggunakan penapis seperti dalm gambar.
8. Sejukkan. Saya taburkan sedikit perasa Hilal (boleh google) & ikan bilis

9. Bila dah sejuk boleh masukkan ke dalam balang atau bekas kedap udara
10. Siap.
Mingguan Wanita : Bagi yang nak buat bisnes boleh tiru resipi ini. Kalau tak, boleh buat di rumah untuk kudapan keluarga. Memang sedaplah.
Sumber: Masfaliza Ab Jaafer
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI