Buka Aib Rumah Tangga Sendiri, Berani Pula Cerita Hal Dalam Kelambu
Kredit foto hiasan : Fotolia.com

Suka atau tak, sedar atau tak, bercerita aib rumah tangga sendiri boleh jatuh berdosa dan haram. Perkongsian Ustaz Farid Rashidi ini dijelaskan dengan dalil yang menyokong larangan perbuatan tersebut.

Oleh itu, suami mahupun isteri kenalah jaga batasan bicara. Lagi-lagi yang melibatkan hal dalam kain rumah tangga sendiri. Simpan kemas-kemas rahsia rumahtangga. Melainkan terjadinya kes-kes tertentu yang melibatkan penghakiman atau perubatan barulah hal ini dibolehkan.

Suka Buka Aib Rumah Tangga Sendiri

Dah banyak kali orang bertanyakan tentang isteri atau suami yang suka buka aib rumahtangga sendiri. Banyak sangat berlaku. Lagi-lagi bercerita pada rakan sekerja di pejabat.

Ada senggang waktu sikit, mulalah mesyuarat tingkap bercerita hal keaiban rumahtangga sendiri.

Tak tahulah apa tujuan sebenarnya, tapi memang jenis suka bercerita hal dalam kain sendiri, dalam kelambu kepada orang lain. Hinggalah bab berjima’ pun dia cerita.

IKLAN

Astagfirullah Hal Azim.

Kenapa sampai macam itu sekali? Bahkan ada kes hingga sanggup tunjuk gambar tak senonoh dia dan suami pada rakan-rakan sekerja sambil berbangga-bangga pula. Aduhai.

 

IKLAN

‘Ahli Mesyuarat Tingkap’ Bercerita Jangan Sampai Buka Aib Rumah Tangga Sendiri

Tahukah yang perbuatan itu adalah berdosa dan haram?

Ya, berdosa dan haram hukumnya. Dalilnya:
وعَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ  قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ: إِنَّ شَرَّ النَّاسِ عِنْدَ اللَّهِ مَنْزِلَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ: الرَّجُلُ يُفْضِي إِلَى امْرَأَتِهِ، وتُفْضِي إِلَيْهِ، ثم يَنْشُرُ سِرَّهَا.
Dari Abu Sa’id al-Khudri berkata: “Nabi SAW bersabda: “Sungguh manusia yang paling buruk kedudukannya pada hari kiamat menurut Allah adalah orang lelaki menggauli isterinya dan seorang wanita menggauli suaminya, kemudian menyebarkan rahsia yang terjadi di dalamnya”.
[Hadis Riwayat Muslim, no. 1437]

Imam Nawawi rahimahullah berkata:
Hadis ini menunjukkan bahawa haram hukumnya seorang lelaki menyebarluaskan apa yang terjadi antara dia dengan isterinya pada saat berjima’, memberikan gambaran terperinci, termasuk apa yang terjadi pada seorang wanita pada saat melakukannya baik dari ucapan dan perilaku berjima’nya ataupun yang lainnya”.
[Rujuk Syarah Sahih Muslim: 10/9]

IKLAN

Tak Ada Beza Manusia Dengan Haiwan

Ternyata jelas hukumnya adalah haram dan berdosa di sisi Islam (kecuali dalam kes tertentu, penghakiman atau perubatan).

Jadi, tak usahlah bercerita hal begitu lagi ya. Hentikanlah. Takutilah akan azab Allah SWT. Andai hilang rasa malu, tiadalah lagi beza manusia dengan haiwan.

Marilah bantu saya share artikel ini ya. Biar ramai tersedar. Yang dah tersalah buat, lekas segera bertaubat nasuha. Allah SWT Maha Pengampun lagi Maha Menerima Taubat.

Sumber/Foto : Farid Rashidi, yang juga berkongsi info fiqh wanita dan rumahtangga serta motivasi islamik di channel Telegram : https://t.me/NotaFaridRashidi

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI