adab beraya

Ramai yang pandang remeh bab adab beraya dengan si kecil, kalau boleh sesuka hati nak cium anak orang tanpa minta izin mak ayahnya.

Ya, geram dan suka bau bayi tetapi jangan sebab kita anak orang dapat penyakit! Ini yang tak best, kadang mak ayah nak tegur pun tak sampai hati.

Adab Beraya, Jangan Cium Anak Orang!

Jadi bila misi Bel Nawhen sudah kongsi tentang adab beraya dengan anak kecil ini, harap semua orang boleh ubah ya.

Kasihan anak kecil kalau jadi mangsa dapat penyakit mudah-mudah musim raya nanti. Nah, jemput hadam dulu.

Menyambut raya bersama si kecil sebenarnya satu perkara yang dinanti oleh ibu bapa muda masa kini. Begitu juga oleh kaum keluarga yang lain. Masa inilah dapat berkumpul sesama saudara dan melawat ahli keluarga yang baru melahirkan. Begitu juga sesama rakan kan.

Walau bagaimanapun, beberapa adab perlulah dijaga sewaktu menziarah sesama keluarga atau rakan yang baru sahaja mendapat ahli keluarga baru.

Berpenyakit

Seperti yang kita tahu, kanak-kanak bawah 5 tahun cenderung mendapat jangkitan yang dibawa oleh orang lain. Maka, jika kita selsema, batuk atau mempunyai penyakit berjangkit yang lain, elakkanlah dari datang menziarah.

IKLAN

Janganlah pula selamba derk cium si kecil tanpa rasa bersalah. Digomol-gomol sebab geram. Saya tahu bau baby ni wangi.

Tapi nanti kalau baby jatuh sakit, kamu nak volunteer jaga baby kat wad tak? Jangan selamba cakap ‘Tak berjangkit lah!’. Anda mana tahu?. Anda mungkin kebal, tapi bayi itu tidak.

Oh ya, pastikan tangan dicuci dahulu sebelum menyentuh bayi. Apa kuman kita bawa sepanjang hari kita tak tahu kan.

Memakai Baju Yang Penuh Asap Rokok Atau Kotor

Silap kalau saya cakap begini. Rayakan hari dimana semua orang tidak kira tua muda, dewasa dan kecil pasti akan melaram. Tetapi, dalam melaram, bagi perokok tegar, aktiviti merokok tidak akan ditinggalkan. Melekatlah bau asap di baju. Kemudian jumpa anak saudara atau anak kawan. Dicium sepam. Habislah asap rokok itu memberi kesan kepada bayi. Ingat sikit. Bukan anak kita tu.

IKLAN

Makanan Minuman Yang Panas

Biasalah kalau beraya. Nak borak mesti berdepan. Kalau tuan rumah hidang air panas. Bawa turun sekali cawan beralas piring semata-mata nak berbual. Kalau boleh, elakkan dari meletak makanan/minuman panas berhampiran bayi. Tak tangan anda tak henti bergerak dengan mulut yang bercakap tertepis, anak-anak yang ada terlanggar dan air/makanan itu tumpah kemudian terkena bayi. Dah jadi satu cerita lain. Jangan guna alasan ‘sekejap je’.

Membawa Anak Lain

Hari raya ni ada jenis keluarga yang akan beraya sekali one shot satu family. Berbiji kereta akan join sekaki untuk berjalan. Tetapi apabila menziarah rumah yang ada bayi, jaga adab anak sendiri di rumah orang. Kalau dia dok kacau barang tuan rumah satu hal. Buat dia gentel dan gomol baby, tanda sayang saya pun tahu. Tapi ada sesetengah kanak-kanak kurang gemar dengan kehadiran entiti asing yang mendapat perhatian lebih dari dia. Silap-silap dia gentel bayi macam kuih bom. Kalau siap pakej cepuk tu. Habis!. Maka, kawal anak kita. Anak orang tu besar tapak tangan lagi oiii.

Melawat Lewat Petang/Malam

Biasalah kalau menziarah tu tak sah kalau tak membawa ke malam. Ada tu sehari suntuk pun tak penat berjalan. Tetapi elakkanlah menziarah ke rumah mereka di waktu begini. Bukan apa, waktu siang mereka dah tak putus-putus menerima kunjungan. Lepas tu kita sambung dan sembang pula tak reti tengok jam tangan. Baby pun letih sebab kurang rehat seharian. Ibu mereka apetah lagi. Bagi chancelah ibu-ibu berehat. Sambung esok pula. Text dahulu sebelum datang. Rayakan sebulan!

Mengejutkan Bayi Tidur

Ini biasa kan. Dah puas cuit baby, belek pula kepala ke kaki. Puji baju raya baby cantik. Melekat elok kat badan. Tapi tak puas kalau tak dengar suara bayi, tak tengok mata bayi sepet, bulat, coklat, biru laut ikut siapa tu tak sah. Sengaja dikejut bayi tidur pula semata-mata bagi memenuhi kehendak yang satu itu. Bayi baru lahir perlu rehat yang cukup. Tak cukup rehat maka bayi akan meragam. Yang susah ibu bapanya. Kita pula boleh sambung beraya rumah kerumah. Jangan macam tu.

IKLAN

Selfie Wefie Dengan Bayi

Mengambil gambar kenang kenangan merupakan aktiviti yang biasa diamalkan oleh kita. Tapi ada sesetengah ibu bapa tidak gemar gambar anak diambil sewaktu masih kecil. Seeloknya minta izin dahulu. Jika mahu diupload di laman sosial. Beritahu. Bukan main letak gambar konon kita umat pertama tunjuk muka baby sipolan pada dunia. Hormat sikit ibu bapa dia. Saya tahu kita gembira dengan kehadiran orang baru itu. Ibu bapa bayi itu juga. Cuma mereka mungkin belum bersedia mahu berkongsi dahulu.

Ibu Breastfeeding

Bayi baru lahir kita tahu memang kerap menyusu. Dan biasanya dihari raya, bayi dan ibu akan lepak di ruang tamu demi memberi ruang kepada orang yang datang menziarah untuk melihat bayi tanpa menyusahkan siibu untuk berulang alik bilik-ruang tamu setiap kali tetamu datang. Oleh itu, apabila si ibu memberitahu mahu menyusukan bayinya, maka berilah ruang/privacy kepada mereka. Janganlah dok renung dia sedang menyusukan bayinya. Susu badan si ibu warna putih, sama seperti kamu bukannya warna kelabu.

Adab Menziarahi

Penat kan bila bab adab ni pun kena tulis. Tapi jika tak ditulis, ditegur ada yang buat-buat tak tahu. Jangan pandang remeh tentang sesuatu perkara. Setiap orang perasaan mereka berlainan. Belajar menghormati orang lain.

Menziarah tu satu tuntutan agama selain merapatkan ukhwah. Cuma beragak sikit. Janganlah sampai tk ingat nak balik. Nak-nak orang baru bersalin dan ada anak kecil. Penat bersalin tak habis lagi.

Saya tahu, masa hari raya ni lah semua dapat berkumpul sebab kebetulan bercuti kan. Tetapi rancang perjalanan anda. Kalau tak sempat menziarah, apa kita boleh buat. Beritahu dengan si polan sebab tak sempat berziarah. Kita pun ada kekangan waktu kan. Lepas raya pun boleh je pi tengok baby. Tak menjadi masalah.

Nota:

Kalau boleh ziarah menziarahi di hari lebaran biarlah menjadi kenangan bukannya berakhir tragedi atau ketidak puasan hati. Nanti kena minta maaf lagi. Kata dah kosong-kosong.