19 Cara Bijak Ini Buat Ibu Tunggal Cepat ‘Move On’, TUTUP Mulut Makcik Bawang

Sakitnya bila terpaksa menanggung emosi perpisahan dengan insan yang pernah isteri sayang. Lagi-lagi bila penceraian paksa rela itu melibatkan gangguan pihak ketiga.

Wahai isteri yang baru memegang status ‘ibu tunggal’, perit macam mana pun hidup perlu diteruskan. Kena bangkit demi anak-anak. Ini 19 tip yang dikongsikan Hazirah Hj Hamzah selamatkan ibu tunggal dari terus bersedih.

Seperti yang dijanjikan. Bagaimana cara nak move on dan apakah yang perlu kita tuntut dan lakukan selepas penceraian/ once lafaz talaq dilepaskan?”

Ini 19 Cara Bijak Untuk Ibu Tunggal Cepat Move On

1) Menangis. Ini normal untuk mereka yang diuji. Menangislah. Jangan tahan. Lagi bagus menangis waktu solat, waktu berdoa, sepertiga malam. Mengadu merintih sunguh-sungguh padaNYA.

2) Jodoh kita setakat itu sahaja. Positiflah. Mungkin jika kita makin lama dengannya masa hadapan kita akan makin kelam dan gelap. Mungkin juga kita akan menjadi isteri yang derhaka.

3) Bersyukurlah jika belum ada anak. Jadi anak tidak menjadi mangsa penceraian.

4) Bersyukurlah jika punya anak. Anak tidak lagi melihat pergaduhan ibu bapanya ataupun perangai buruk bapanya (jika si bapa yang bermasalah).

5) Terus ke mahkamah untuk melaporkan penceraian yang berlaku di luar mahkamah. Lelaki atau perempuan boleh lapor. Tak kiralah lafaz taklik ataupun lafaz talaq yang jelas. Jika dah rujuk kembali pun sila lapor kepada mahkamah supaya hakim dapat sahkan penceraian dan rujuk itu berlaku ataupun tidak.

6) Jika lafaz itu dalam sms, wasap, surat.. simpan bukti dan bawa ke mahkamah. Jika dilafazkan, tulis di dalam borang bagaimana ayat talaq itu dilafazkan.

IKLAN

 

19 Cara Bijak Ini Buat Ibu Tunggal Cepat ‘Move On’, TUTUP Mulut Makcik Bawang
Kredit foto : iburose.com

Hak Penjagaan Anak

7) Selepas pengesahan lafaz cerai, terus mohon untuk hak hadhanah (hak penjagaan anak). Ini sangat penting walaupun si bekas suami cakap tak perlu buat. Kita perlu ingat hati dan perangai manusia ini berubah. Sekarang ok. Mana tahu nanti dia berubah mengambil anak sesuka hati.

8 ) Wajib mohon segala nafkah yang berhak. Nafkah eddah, nafkah mutaah, nafkah tertunggak dan paling penting adalah nafkah anak ( jika ada anak). Untuk bekas suami yang kakitangan kerajaan, anda mohon supaya mahkamah potong gaji bulanan si bapa. Jangan deal untuk dia bayar sendiri. Selalunya dia tak bayar ataupun bayar tak ikut perintah mahkamah.

9) Simpan segala bukti resit dan apa sahaja yang membuktikan bahawa anda yang menangung nafkah keluarga. Nafkah anak dan nafkah diri sendiri. Ini sangat berguna jika nak tuntut nafkah tertunggak ataupun jika belum bercerai dan si suami mahu poligami.. boleh dibawa ke mahkamah.

10) Jika ada berlaku kekasaran fizikal, sila ke hospital untuk check up, ambil laporan, dan buat laporan di balai polis. simpan semua ini sebagai bukti jika bukti diperluka atas apa-apa urusan mahkamah.

 

IKLAN

19 Cara Bijak Ini Buat Ibu Tunggal Cepat ‘Move On’, TUTUP Mulut Makcik Bawang

Bekas Isteri Berhak Tuntut Hak Harta Sepencarian

11) Rumah atas nama suami ataupun isteri. Bekas isteri berhak tuntut hak harta sepencarian. Pergi ke pejabat tanah dan mohon untuk buat kaveat. Jadi si suami/ bekas suami tak boleh jual rumah itu sesuka hati sebab isteri ada hak atas rumah itu. Tuntutan kaveat ini boleh dibuat semasa masih suami isteri ataupun baru bercerai.

12) Jika buat perniagaan bersama dan akaun bersama, cepat-cepat separate kan bila nampak si suami dah lain macam ataupun bila dah berlaku lafaz cerai. Jangan tanya saya bagaimana nak separate. Saya tak tahu.

13) Kebanyakkan wanita bukan bersedih kerana berlaku penceraian. Mungkin juga gembira kerana dah terlepas dari sengsara. Tapi sebenarnya wanita bersedih kerana tak tahu bagaimana nak menghadapi masyarakat.

Malu berhadapan dengan keluarga dan masyarakat. Status janda yang di anggap hina oleh orang Melayu. Tuntut hak pun di kata perempuan mata duitan. Tak tuntut hak pula dikatakan bodoh. Jadi tuntut je hak. Abaikan mulut bawang. Tak berdosa menuntut hak nafkah yang diabaikan.

IKLAN

14) Jika anda bekerja, jangan berhenti kerja kerana sedih bercerai. Teruskan kerja. Berhenti bila dah dapat kerja baru. Jangan jadi wanita lemah!. Siapa lagi nak tanggung hidup anda jika bukan diri sendiri?.

Kena Siap Jadi Wanita Kental Jiwa

15) Bersedia untuk jadi wanita setabah mungkin dengan segala mulut makcik bawang.

16) Sebaiknya dalam tempoh eddah, anda sorokkan dulu status perkahwinan. Kerana tempoh itu boleh rujuk kembali. Selepas tamat eddah, bergantung kepada diri anda untuk sorokkan atau inform saudara, rakan akan status anda.

17) Bila orang dah tak sayang kita, kita sayanglah diri sendiri. Kita buatlah apa yang kita suka. Kejarlah kembali cita-cita dahulu yang tertangguh.

18) Jauhkan diri anda dari orang yang suka judge dan lable anda. Nanti lagi bertambah stress.

19) Akhir sekali, Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Kadang-kadang ia nampak buruk bagi kita. Tapi sangat baik di sisi-NYA. Yakinlah akan ada bahagia yang menanti untuk anda walaupun masih samar-samar.

Sumber/Foto : Hazirah Hj Hamzah

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.