10 Tahun Lelaki Ini Kumpul Koleksi Milo, Takkan Jual Walau Pernah Ditawar Puluhan Ribu Ringgit

Minat Mohd Yusof Ali, 39 tahun ini lain dari orang lain. Sejak tahun 2008, dia sudah mengumpul koleksi barangan Milo. Dari suka-suka, sampai akhirnya jadi sentimental value yang susah nak dilepaskan.

Anak kelahiran Klang ini bermula dengan mengumpul cawan dan mug, bertambah sampai ke tin, barangan percuma, stiker pelekat sampailah replika motor menghiasai kediamannya.

Bukan sekali, dua, pernah juga seorang kenalan ingin membuka sebuah kopitiam, dia tawarkan puluhan ribu untuk membeli kesemua barangan yang saya ada untuk dipamerkan di restorannya.

Memang terus-terang saya tolak. Biar tawaran berganda namun ianya tidak mampu membeli kepayahan dan kesabaran yang saya lalui selama 10 tahun untuk menyimpan koleksi sebanyak ini.

Bukan mudah untuk saya lepaskan barangan ini kepada orang lain begitu sahaja kerana ada sesetengah barangan memang sukar untuk ditemui.

“Lebih-lebih lagi barangan milo yang dikeluarkan sekitar tahun 1960-an. Kalau saya jual pada orang, mungkin saya tidak akan dapat balik barang tersebut.

Beza jika saya memiliki sesuatu koleksi lebih daripada satu, saya akan menjual jika harga yang ditawarkan berpatutan.

“Kadang-kadang saya juga banyak berkongsi pengalaman dan pendapat dengan pengumpul Milo yang lain,” ungkapnya satu-persatu.

Sehingga hari ini, hampir 1000 jenis koleksi yang telah terkumpul. Dirinya juga sanggup menjelajah ke Johor dan Ipoh untuk mencari barang idaman yang masih belum berada dalam koleksinya.

Keunikan hobinya itu, setiap produk yang dikeluarkan berbeza ikut tahun dan negara sejak tahun 1930-an lagi.

 

10 Tahun Lelaki Ini Kumpul Koleksi Milo, Takkan Jual Walau Pernah Ditawar Puluhan Ribu Ringgit

IKLAN

Tak Mudah Nak Jumpa Yang Rare

Hobinya itu juga antara alasan untuknya mengenang kembali nostalgia dengan almarhum bapanya, Ali Kader sejak dirinya masih bersekolah.

Sebenarnya bapanya merupakan pemilik restoran, jadi saban bulan stok Milo akan dihantar ke kedai. Dari situ, Mohd Yusof akan menerima hadiah percuma atas pembeliannya.

Banyak barangan percuma yang dia perolehi termasuklah kotak pensel dan bekas minuman.

Sejak itu dirinya terbiasa dengan barangan ini. Sememangnya ia bukan sekadar barangan lama sebaliknya menyimpan kenangan manis zaman kanak-kanaknya.

Saya memilih barangan Milo juga kerana jenama ini begitu dikenali tidak kiralah di kalangan kanak-kanak atau golongan dewasa.

“Jenama itu sendiri cukup evergreen dan kekal sepanjang zaman. Malah Milo juga menjadi produk minuman coklat dalam negara ini sejak dahulu lagi.

Koleksi yang paling lama saya kumpul adalah set cawan dan tin Milo yang dikeluarkan sekitar tahun 1960-an. Saya memang teruja setiap kali dapat memilikinya.  Bukan mudah nak dapat.

Sesetengah barangan contohnya set cawan dan piring saya perlu masa bertahun untuk kumpul. Kadang-kadang perlu membeli cawan pada orang lain dan piringnya pula pada orang lain.

IKLAN

Saya juga tak berkira jika mahukan sesuatu dan telah lama mencari barangan tersebut. Kerana minat yang mendalam saya sanggup keluarkan sedikit bajet,” ceritanya panjang lebar.

 

10 Tahun Lelaki Ini Kumpul Koleksi Milo, Takkan Jual Walau Pernah Ditawar Puluhan Ribu Ringgit

Dari Tahun 2016 Orang Dah Mula Datang Ke Galeri Di Rumah

Saat anda melangkah kaki ke kediamannya, sudah pasti anda akan teruja melihat susunan tin, cawan, mug dan barangan percuma Milo yang lainya tersusan kemas dan rapi di atas rak. Barangan Milo menjadi latar dekorasi kediamannya.

Tidak dinafikan saudara-mara dan rakan-rakan yang datang ke terataknya begitu teruja melihat koleksinya yang separuhnya tidak pernah mereka temui selama ini.

Mohd Yusof beruntung isterinya, Zaiton Sulaiman, 36 tahun juga turut menyokong minatnya dan sama sekali tidak menyekat kemahuan Mohd Yusof yang tegar mengumpul barangan Milo.

Malahan kadang-kadang dia turut sama turun padang membant suaminya mendapatkan barangan Milo.

IKLAN

Dalam masa yang sama, bagi mengekalkan kondisi barangan Milo agar terjaga, pemuda ini turut menghabiskan masa senggannya dengan mengelap dan mengemas setiap koleksinya agar tidak kotor dan berhabuk.

Sejak dibuka kepada orang ramai pada 2016 yang lalu, Mohd Yusof tidak lokek berkongsi keterujaannya dengan orang yang datang berkunjung.

Di samping itu, dirinya turut memasang impian untuk membuka sebuah galeri yang lebih besar dan selesa agar lebih ramai dpat berkunjung dalam satu-satu masa. Maklumlah sekarang galeri Milonya berpusat sementara di rumah, jadi waktu melawat adalah terhad, lagi pula dirinya bekerja.

 

10 Tahun Lelaki Ini Kumpul Koleksi Milo, Takkan Jual Walau Pernah Ditawar Puluhan Ribu Ringgit

Kelab Peminat Pun Ada

Tambahnya, semua koleksinya adalah hasil pengumpulannya sendiri dan sesetengahnya pula dibeli dari komuniti barangan Milo. Bagi memudahkan pengumpul barangan Milo berkongsi pengalaman, Mohd Yusuf turut menubuhkan Kelab Peminat Barangan Milo Malaysia dan aktif di laman sosial, Facebook.

Kelab ini dapat dijadikan platform bagi ahli-ahli yang telah mencecah 3000 orang untuk bertukar pandangan, berkongsi maklumat dan apa sahaja berita berkaitan barangan Milo.

Selain mendapatkan barangan yang dikehendaki menerusi kelab ini, malahan Mohd Yusof merasakan ianya menjadi medan untuk mendapatkan kawan baru yang memiliki minat yang sama.

Bagi mengeratkan hubungan silaturahim, selaku Presiden kelab ini turut mengadakan perjumpaan semula saban tahun buat 200 ahli yang aktif dari seluruh negara.

Foto : Mohd Izari Rosli