Sesekali mak-mak nak ubah selera keluarga boleh cuba resipi ‘Baked Macaroni with meatball’ ini. Cukup sempurna rasanya makaroni dan bebola daging dengan sos berkrim yang dibakar bersama taburan keju Mozarella meleleh yang enak. Sehinggakan bila dibakar didalam ketuhar, baunya penuh nikmat, semerbak satu rumah!
Boleh cuba perkongsian resipi yang dikongsikan oleh Puan Ain Kamis ini yang dia turut digunakan untuk berniaga.
Bahan-Bahan:
(Creamy sauce) :
1 cawan susu segar
2 sudu besar buttercup/marjerin
1 sudu besar tepung gandum
Cara Membuat:
** Masak atas api yang kecil hingga sedikit pekat. Sentiasa kacau dengan whisk supaya tidak berketul. Ketepikan.
(Macaroni)
1 cawan macaroni
1 bungkus bebola daging (Terpulang nak guna banyak mana)
1 labu bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (diketuk & dicincang halus)
1 cawan daging hancur/kisar
1 sudu kecil lada hitam (dikisar halus)
1 batang lobak merah & lada benggala hijau (dipotong dadu)
1 tin SOS prego (300gram)
garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Rendam makaroni dalam 30min sebelum direbus. Rebus hingga empuk dengan sedikit garam & minyak.
Ads
2. Basuh, toskan & goreng bebola daging bersama minyak hingga garing.
3. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dah dicincang tadi hingga naik bau, jangan hangus.
4. Masukkan pula daging kisar dan letak 1 sudu kecil lada hitam yang dikisar halus & garam secukupnya . Kalau nak pedas letak black pepper lebih tak pe.
Ads
5.Masukkan lobak merah dan lada benggala kedalam bahan tumisan tadi. Kacau rata & masak hingga air daging tadi sedikit kering.
6. Masukkan 1 tin SOS prego ke dalam bahan-bahan tadi, diikuti dengan bebola daging yang telah kita gorengkan tadi. Masak lagi hingga kuah mendidih.
7. Dah mendidih,masukkan macaroni yang telah direbus & kacau rata. Matikan api.
8. Panaskan oven dalam 10min dengan suhu 170 .
9. Susun bebola daging ke dalam aluminium foil. Selepas tu ceduk pulak macaroni. Curah dengan creamy sos yang mula-mula kita buat tadi. Kalau nak pedas, tambah cili hiris kat atas tu. Kemudian bakar selama 20min atau hingga cheese mencair. Dah tu, tabur la mozzarella cheese sebanyak yang suka.Tabur mozzarella cheese untuk effect ‘tarik-tarik’ selepas masak.
Ads
Time membakar ni,, bau diaaa fuhhhh nikmat yakmat 1rumah
Selamat mencuba.. Ubahla ikut kreativiti & selera tekak masing-masing .
MW: Menarik sungguh, perkongsian resipi Baked macaroni dengan bebola daging yang dikongsikan ini. Puas rasanya bila buat sendiri di rumah. Paling penting cukup mengenyangkan dan boleh letak berapa banyak cheese mahupun bebola daging yang kita mahukan.
Mudah je nak buat Kerabu Maggi Ala Thai yang sedap dan cepat disediakan. Mak-mak boleh sediakan ia sepantas 5 minit, dah sedia untuk dimakan. Kadang kala ada masa tertentu, rasa sangatlah malas nak masak yang renyah-renyah, nak masak yang ringkas-ringkas je tapi sedap. Jadi resipi kerabu maggie Ala Thai inilah yang patut dicuba. Rasa masam, pedas semuanya secukup rasa!
Berikut antara perkongsian resipi yang dikongsikan oleh Yanie Rosdi ini;
Bahan-Bahan:
Maggi Thai
Crab stick
Sotong
Udang
Tomato (dipotong dadu)
Serai (dihiris halus)
Bunga kantan (dihiris halus)
Kacang panjang (dihiris halus)
Daun sup (dihiris halus)
Daun limau (dihiris halus)
Lemon (diperah)
CARA MEMBUAT:
1. REBUS / CELUR
Pertama sekali, rebuskan maggi terlebih dahulu. Bila dah agak-agak lembut sedikit, masukkan celurkan udang / sotong & crab stick. Kemudian, toskan. Kalau nak gunakan maggie lain pun boleh klik sini.Jangan lupa guna kod promo ini untuk harga istimewa.
2. MASUKKAN BAHAN-BAHAN LAIN
Seterusnya, masukkan bahan-bahan lain seperti cili, serai, tomato, daun sup, daun limau, bunga kantan, dan kacang panjang yang dihiris halus.Kuantitinya bolehlah agak-agak macam di bawah ini. Kalau suka lebih pedas, boleh banyakkan lagi cilinya.
3. PERAH LEMON
Untuk mendapatkan rasa masam-masam yang ‘kaw’ tambahkan sedikit perahan lemon. Kalau tak ada lemon, boleh juga gunakan limau nipis.
4. BUBUH PERENCAH
Akhir sekali, guna perencah maggi Thai dan gaulkan semua bahan hingga sebati. Tak perlu tambah apa-apa lagi dah sebab ia memang dah secukup rasa.
Kalau nak lagi sedap, boleh juga tambah sedikit sos tiram dan gula mengikut citarasa.
Buat Kuah KOKTAIL BUAH Sedap Sukatan Banyak, Sesuai Mak Anak Ramai. Nak buah koktail buah memang mudah, namun yang paling penting sukatan untuk kuahnya kenalah tepat barulah sedap. Mak-mak yang ada anak ramai atau nak buat majlis ke sesuai sangat buat ikut resipi ni. Memang sedap, puas dan jimat berbaloi berbanding beli. Nak buat berniaga pun elok sangat.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zuraidaini sebagai panduan
Jom buat koktail buah. Sukatan banyak,sesuai majlis ka,anak ramai ka. Kalau nak buat sikit kurangkan sukatan. Resepi halal Dunia akhirat.
Untuk kuah koktail:
Bahan-Bahan:
1 liter Susu full cream
1 tin Susu sejat
3/4 tin Susu pekat (ikut sendiri nak lebih atau kurang )
1/2 cawan non dairy Whipping (nk pakai brand apa pn boleh)
secubit garam
*Satukan dan kacau sampai sebati
Buah ( ikut suka hati nak pakai buah apa)
buah naga
buah mempelam
buah kiwi
buah plum
buah blueberry
buah anggur merah
buah anggur hijau
buah anggur hitam
buah mata kucing
buah delima
buah strawberi
Mingguan Wanita: Menarik juga buat koktail buah ni. Makan sejuk-sejuk lagi best. Sesuai untuk buat waktu ada majlis, ada anak ramai atau nak buat berniaga pun boleh sangat.
Serius! Nama apam comel ini memang Apam Manja. Mungkin cara pembuatannya yang memerlukan sedikit-sedikit manja membuatkan namanya jadi macam tu. Atau mungkin sebab bentuknya yang comel, gebu manja gitew.. Macam-macamkan nama makanan Malaysia ni. Itulah yang buatkan negara kita kaya dengan makanan yang enak dan pelbagai. Tak gitew?
Resepi Apam Manja Gebu ini dikongsikan oleh Puan Nurul Shahida Mamat. Stepnya pun taklah sesukar mana. Ada bantuan video bagi memudahkan pemahaman suri-suri sekalian. Boleh juga dinikmati masa bersarapan pagi atau minum petang.
?KUIH APAM MANJA GEBUS?
Bahan-bahan Untuk Kulit
2 cawan tepung naik sendiri
2 biji telur
2/4 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan air
2 sudu besar marjerin cair
2 cubit garam
Cara Membuat
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Kemudian satukan dgn semua bahan lain dan kacau hingga sebati.
Bahan-bahan Untuk Inti
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar kastard
1 cawan gula
3 cawan air
1 sudu teh pewarna kuning
Sedikit esen vanilla
Cara Membuat Inti
1. satukan semua bahan tapis dan masak sehingga likat dan berkilat.
2. Kemudian, sudukan di atas kuali leper, apabila kering, lekatkan inti di bahagian tengah & lipat, picit dan angkat.
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...