
Isi Kandungan
ToggleMak-mak penggemar tart telur tak perlu susah-susah dah nak buat kulit tart ni.Cara yang paling mudah boleh guna kulit paratha yang dibeli di kedai. Rasa kulitnya rangup dan paling penting intinya atau filling telurnya lemak manis dan lembut je. Memang puas hati bila makan dan buat sendiri.
Boleh cuba perkongsian resipi daripada Puan Siti Mariam sebagai panduan mak-mak yang nak buat sendiri tart telur ni.
“Tart telur kulit paratha, resepi paling mudah.telurnya aalahai lembut..tak cukup 2,3 biji bila makan”
Bahan-Bahan:
6 biji telur
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula aising
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar esen vanila
1 susu kecil garam
Kulit Paratha (dipotong empat)
Cara Membuat:
- Masukkan bahan-bahan diatas ke dalam satu bekas dan kacau sebati.
2. Ambil 1 keping kulit paratha yang telah dipotong 4, masukkan ke dalam acuan. Kalau ada kulit yang terlebih lipatkan ke dalam loyang.
3. Tuangkan bahan-bahan yang dikacau tadi, diatas kulit paratha.
4. Bakar pada suhu 170c masa 40 minit.
Siap!
Semoga bermanfaat! Selamat Mencuba.
MW:Mudah sangat nak buat tart telur ni, sesuai dimakan ketika minum petang.Anak-anak pun boleh buat sendiri.
Sumber: Siti Mariam
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Warna Air Kencing Jernih, Kuning Pekat Tandanya Tidak Normal, Fungsi Buah Pinggang Terganggu, Waspada!

Isi Kandungan
ToggleBila buang air kecil, pernah tak anda perhatikan warna air kencing atau tak ambil tahu langsung. Jangan ambil ringan tentang perkara ini, ia ada kaitan adakah warna air kencing itu normal atau tidak.
Biasanya air kencing yang normal adalah berwarna kuning pucat. Tapi bagaimana kalau warnanya jernih atau terlalu pekat. Inilah yang diterangkan oleh Dr Rittz dalam perkongsiannya.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara Betul Bersihkan Air Kencing Anak, Elak Terkena, Bawa Najis Dalam Solat, TAK SAH!
Air Kencing Bertukar Warna Bila Makan Buah Naga, Jangan TAKUT Tak Bahaya
Info Lebih Menarik DI SINI
Air Kencing Normal, Kuning Pucat, Buah Pinggang Sihat
Warna air kencing yang normal adalah kuning pucat.
Bila warna jernih, itu tandanya tidak normal. Keadaan ini berlaku kerana seseorang itu minum air lebih daripada yang diperlukan oleh badan.
Kesan minum air yang banyak ini menyebabkan fungsi buah pinggang akan terganggu kerana ia terpaksa bekerja lebih untuk menyingkirkan air lebihan dalam badan.
Akibatnya juga boleh membuatkan keracunan air dan ia dianggap sangat serius. Biasanya warna jernih ini kerana seseorang minum air yang banyak dalam jangka masa yang pendek. Contohnya, 4 liter air dalam masa 3 jam.
Selain daripada itu, bila air terlebih dalam badan, buah pinggang terbeban dan tak dapat singkirkan melalui air kencing. Air lebihan inilah akan melarutkan mineral dalam badan.
Bila kekurangan mineral, sel dalam badan tidak dapat berfungsi dengan normal. Keadaan ini boleh mengakibatkan seseorang itu mengalami sawan, koma dan kematian.
Warna Kuning Pekat Pun Tidak Normal
Ini bermaksud seseorang itu kekurangan air dalam badan sehingga boleh menyebabkan dehidrasi. Kesannya sama seperti yang dialami oleh seseorang yang minum air berlebihan.
Bila keadaan ini berlaku, seseorang itu akan dapat kesan sampingan seperti dahaga, kering, keletihan, pening. Sama seperti dengan terlebih air.
Jadi, adalah penting untuk kita monitor dengan minum air tidak terlalu banyak, ada hadnya dan jangan sesekali kurang minum air.
Mingguan Wanita : Jadiny,a janganlah terlebih minum air yang disarankan dan jangan pula kurang minum air. Kesannya hampir sama, takutnya kegagalan buah pinggang.
Sumber: Dr Rittz (tiktok)
@dr.rittz Reply to @lilyghanisma #tiktokmalaysia #tiktokindonesia #tiktoksg #airkencing #fyp ♬ original sound – Dr Rittz
.
.
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kaedah Tanam Terung Dalam Pasu Tepi Rumah, Berbuah Lebat Lagi Elok

Isi Kandungan
ToggleBegini cara betul tanam terung dalam pasu. Lagi-lagi buat mak-mak yang tinggal di rumah taman dan miliki ruang tanah yang terhad. Kaedah penanaman pokok terung dalam pasu merupakan pilihan terbaik.
Bolehlah tanam di tepi-tepi rumah. Jika mempraktikkan kaedah penanaman berpasu yang tepat, terung akan menghasilkan buah yang lebat dan elok hasilnya. Mohd Amri berkongsi cara dan kaedah penanaman pokok terung dalam pasu tepi rumah.
Kaedah Tanam Terung Dalam Pasu
Siapa tak suka kalau pokok terung menjadi seperti ini kan? Saya suka untuk berkongsi dengan tuan/puan berkaitan dengan penanaman terung di dalam pasu. Saya tanam terung ini sekitar empat hingga lima pasu sahaja. Kenapa pasu? Kerana saya tinggal di rumah taman. Tak cukup tanah. Hihi.
Jadi saya kongsikan serba sedikit pengalaman dan caranya.
1. Penyediaan bekas dan medium.
Saya hanya menggunakan pasu yang dibeli di kedai eco. Manakala medium yang saya gunakan ialah tanah campuran yang terdiri daripada tanah hitam sawit, tanah merah bakar, sekam mentah dan bakar dengan nisbah 2:1:1. Sambil itu saya akan gaulkan dengan dua sudu makan baja organik seperti mana yang saya gunakan iaitu baja nlegrow.
Gaulkan dan siramkan setiap hari sehingga tiba hari pemindahan anak pokok. Kaedah ini saya anggap sebagai baja lapik bertujuan untuk “menghidupkan tanah” melalui mikrob yang ada pada baja.

2. Penanaman pokok.
Setelah anak pokok yang disemai sudah cukup tiga minggu, saya pindahkan ke dalam pasu. Gaulkan tanah dan terus pindahkan anak pokok. Pada peringkat ini saya belum beri sebarang baja kerana sudah ada baja lapik seperti mana point pertama.

3. Penjagaan.
Setelah dua minggu selepas tanam atau dalam bahasa pertanian, (HST), saya berikan lagi baja sebanyak dua sudu makan. Dan begitulah setiap dua minggu sekali aktiviti pembajaan saya. Saya tidak gunakan baja kimia kerana, saya lebih suka menggunakan baja organik. Selamat.
Setiap tiga hari sekali, saya akan membuat semburan organik seperti mana yang telah diajar di dalam group ini. Selain itu, penggunaan cuka kayu juga dilakukan secara berselang-seli.
Booster yang paling kerap saya gunakan ialah, booster yang dibuat secara mudah iaitu menggunakan yakult dan telur ayam. Cuma berbeza dengan orang lain, saya tambah sedikit molasess untuk menjadikan baunya lebih harum dan manis sedikit. Kurang bau hanyir.

4. Pemangkasan.
Saya kerap melakukan pemangkasan “ringan” untuk membuang daun-daun yang lebar supaya cabang baru dan putik bunga cepat keluar. Sesetengah orang berpendapat, kalau dibiarkan sahaja daun lebau tu, jadinya mabuk daun.

5. Lalat buah.
Ada juga kes terung yang terkena serangan lalat buah. Simptomnya ialah, buah terung berlubang dek serangan lalat buah. Jadi saya kawal melalui penggunaan perangkap lalat buah. Alhamdulillahh, berkesan. Sebaik-baik elakkan penggunaan semburan kimia.

6. Siraman.
Saya akan menyiram dua kali sehari iaitu setiap pgi dan petang. Kalau kebetulan hari hujan, memang tak siram lagi kecuali medium nampak kering. Yang penting, pastikan medium selalu lembab. Kalau tak, daun akan layu. Kalau ada modal yang lebih, boleh gunakan sistem siraman automatik.

7. Kebersihan.
Pastikan daun yang dipangkas atau ada daun yang gugur ambil dan buang jauh-jauh. Kerana kalau dibiarkan akan menyebabkan pokok mudah terkena penyakit. Kalau sekitar pasu dah bersih, mat pun sedap memandang.
Baca sini : Begini cara biakkan pokok kunyit, hasilnya isi yang lebat
So, itulah sahaja perkongsian ringkas dari saya tentang tanaman terung di tepi rumah. Selamat mencuba ya.
Sumber/Foto : Mohd Amri
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Daging Masak Hitam Ala Kenduri, Kena Perap 1 Jam, Barulah Sedap, ‘Kick’

Daging masak hitam, seakan sama dengan daging masak kicap. Menariknya, ia menjadi pilihan hidangan semasa majlis kenduri kahwin. Tak perlu lauk lain pun sudah cukup penambah selera.
Tambahan pula, kalau pergi kenduri kahwin, daging masak hitam inilah menu yang wajib ada selain, ayam masak merah. Malah, bila tiba hari raya aidiladha, mesti ada hidangan ini selain digoreng, dibuat sup dan sebagainya.
Kalau sudah tidak tahu nak masak apa dan bosan dengan hidangan yang biasa, bioleh cuba daging masak hitam ala kenduri ini. Paling penting, nak bagi rempah ratusnya serap ke dalam daging, kenalah perap selama satu jam sebelum memasaknya. Memang sedapnya tak boleh bawa bincang.
Ikuti perkongsian resipi daging masak hitam oleh ibucantik, Ameera ini. Selamat mencuba.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Ayam Goreng Serai Thai SEDAP, Tabur Hirisan Daun Limau Purut!
Kongsi Resipi Dendeng Daging Mentua, Hidangan Turun Temurun Keluarga
Info Lebih Menarik Lagi DI SINI
Resipi Daging Masak Hitam Style Kenduri
1. Gunakan 1 kg daging. Ibu guna bahagian betis. Nak guna bahagian patang pinang pun sedap juga.
2. Ambil 20 tangkai cili kering. Rebus dan blender.
3. Masukkan semuanya ke dalam mangkuk. Salutkan bersama daging.
4. Tuang kicap manis, tak kisah jenama apa. Tuang sehingga ia bertukar warna menjadi gelap.
5. Tambahkan juga kicap pekat. Bagi cantik lagi warna gelap tu.
6. Masukkan 1 senduk makan cuka. Masukkan ke dalam daging tadi dan gaul rata. Perap selama 1 jam. Biarkan.
7. Ini bahan utama. Guna buah keras dan kisar semuanya.
8. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 serangkai.
9. Masukkan bahan blend tadi. Masak sehingga pecah minyak.
10. Bila sudah pecah minyak, masukkan daging yang diperap 1 jam tadi.
11. Masak sehingga empuk. Jangan ditambah air ye. Air blenderkan bawang segala tadi dah cukup. Gunakan api sederhana supaya daging masak dengan baik. Lembut dan boleh dimakan begitu saja.
12. Apabila nampak kering sedikit, masukkan 1 sudu sos tiram. Gaul sebati sehingga betul-betul kering. Gunakan api perlahan.
13. Jangan lupa masukkan 1 sudu makan gula. Nak bagi ‘kick’ dan gaul rata.
14. Sudah siap.
15. Minyak ini untuk penambah selera. Boleh hidang untuk keluarga.
16. Ini bekalkan untuk mak abah. Rezeki dapat menjaga kedua orang tua ibu. Rumah berdekatan saja.
#ibucantik
Mingguan Wanita : Kalau dah tak tahu nak masak apa, boleh cuba resipi ini. Tak perlu lauk lain pun tak apa, lauk ini saja dah jadi penambah selera.
Sumber: Ameera
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI