
Roti boleh dikatakan ‘benda’ wajib ada di rumah. Kadang kala tak perasan tarikh tamat tempoh dah dekat, mula lah kalut nak habiskan roti segera. Sayang kalau dibuang begitu sahaja, mak-mak boleh cuba resipi roti sardin celup tepung ini. Gerenti cepat je licin, anak-anak pun pun suka.
Berikut perkongsian resipi oleh Puan Masni Bahari sebagai rujukan;
“Hampa..roti kalau nak abih tarikh hampa jangan dok kalot nak buang na..mai akak ajaq hampa buat roti sardin celop tepung..”
Bahan-Bahan Diperlukan :
Sardin
Roti

(Bancuhan Tepung)
1 cawan Tepung beras
1 cawan Tepung jagung
1 sudu kecil Soda bikarbonat
1 sudu kecil Baking powder
sedikit Garam

Cara Membuat:
1.Bancuh kesemua bahan dengan air. Jangan pekat dan jangan terlalu cair sangat.
* Kalau buat roti celup tepung, bancuh tepung dahulu, sebab lagi lama biar lagi elok dia jadi.
2. Tumis sardin dengan cili, baru pedas sikit.
3. Sumbat dulu inti sardin baru kelim dengan kelim karipap. Sumbat isi penuh, jangan risau, kalau goreng takkan terkeluar intinya.

4.Lepas dah kelim, boleh lah celup dalam bancuhan tepung dan goreng hingga keperangan.

Siap! Selamat Mencuba!

MW: Menarik idea ni, sesuai untuk buat hidangan minum petang atau sarapan pagi. Jadi bila ada banyak roti lebih dekat rumah tu lebih-lebih dah nak tamat tempoh, boleh cuba resipi ini. Gerenti cepat habis licin, anak-anak makan.
Sumber: Masni Bahari
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!



4. Tumis cili kering dan daun kari sampai garing.
5. Masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan lada besar.
6. Letak semua sos tadi secukupnya. Ikut kuantiti ayam.
7. Masukkan sedikit air.
10. Bila sebati, biar sekejap dan siap!
Mudah kan?
BAHAN-BAHAN:
Terlebih dahulu, panaskan periuk pengukus. Basuh beras bersih-bersih sambil berselawat. Kemudian letak dalam mangkuk (saya guna mangkuk plastik IKEA), letak bahan tumbuk (bawang putih dan halia) kira-kira satu sudu teh dalam tiap mangkuk. Letak air, cukup-cukup tenggelamkan beras atau lebihkan 1cm.
Letakkan pati ayam kira-kira satu sudu makan di setiap mangkuk. Kemudian letak ayam seketul (yang diperap tadi) dalam tiap mangkuk, diikuti daun sup sikit. Tak perlu letak garam sebab dah cukup rasa.
Susun cawan di dalam periuk pengukus. Kukus di dalam pengukus 30 minit atau lebih atau hingga nasi dan ayam masak sepenuhnya. Setelah masak, bolehlah tutup api dan pindahkan mangkuk-mangkuk berisi nasi ayam tadi.
Untuk membuat sup, buat macam biasa. Kalau nak simple, tumis bawang merah dan lebihan halia dengan halia dan bawang putih tadi. Kemudian masukkan lebihan ketulan ayam tadi, air, pati ayam dan daun sup.
Bolehlah dihidangkan bersama hirisan tomato, daun salad dan timun. Tuang sos cili di atas ayam. Jangan lupa sup. Mudah je kan? Yang penting…SEDAP!
