Kek pandan gula melaka memang cukup popular, pernah viral kerana keenakkannya. Ditambah pula bila letak cheese, terangkat dan satu bekas habis pun tak perasan. Sehingga kini, ia masih tetap menjadi pilihan dan kegemaran. Kiranya, kalau makan tak pernah rasa jemu.
Berkira-kira nak buat, sampaikan rasa macam tak jadi dan tak sama macam beli. Kali ini, Azlina ina Fans kongsi dan tunjukkan satu persatu cara nak membuatnya. Keknya memang sangat laris terjual.
“Mak tak dapat pun nak edar untuk satu Malaysia. Alhamdulillah sejarah jualan kek gula melaka viral ni dalam masa satu hari sahaja. Malah, hampir beratus bekas terjual di Red Houze Bakery, Setia alam.
“Harganya memang mahal, RM25 sebab tu kita panggil kek pandan gula melaka kayangan viral. Mak sengaja jual mahal biar anak mak yang lain rajin buat sendiri.”
Bahan-bahan:
5 biji telur
1 cawan gula
1 sudu besar emolco pandan coconut
½ sudu besar pewarna apple green
1 sudu besar ovalette
(Campurkan semua bahan dan pukul sehingga kembang gebu)
Bahan Ayak:
2 cawan tepung gandum (+1 sudu kecil baking powder + 1 sudu kecil soda bikarbonat + 1 sudu kecil cream off tartar)
Masukkan dalam adunan telur tadi berselang seli dengan 1/2 cawan butter cair.
Siap isi dalam bekas dan kukus selama 10 minit atau bakar dalam loyang dan potong.
Bahan Topping: (Sukatan untuk 15-20 bekas)
Bahagikan kepada 2 bahagian: Cream Hijau
500g cream cheese
1 cawan susu pekat
1/2 cawan susu segar (kalau tak nak pekat sangat tambah susu segar sedikit semasa blend)
Ads
Blender sebati dan tuang dalam bekas.
Tambahkan 1 sudu besar emelco pandan coconut
1 sudu besar emelco coconut. (ini untuk bau wangi kelapa)
Sedikit warna hijau green apple
Cream Putih
500g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar emolco gula melaka (jika ada untuk naikkan bau)
1 cawan whipping dairy
1/2 cawan susu segar (boleh tambah sedikit semasa blender supaya tidak terlalu pekat)
Tuang ke dalam bekas.
Tambah 1/2 cawan gula merah ke dalam dan kacau.
Parut sedikit gula melaka ke dalam adunan cheese tadi.
Cara Hiasan
Kek yang masak di bahagi kepada dua bahagian dan masukkan ke dalam bekas.
Layerkan ikut kesukaan sama ada hijau di atas atai di bawah. Selang selikan dengan adunan cheese tadi.
Ads
Bila siap, letakkan semua cheese. Barulah renjis dengan syrup gula melaka (beli yang ready made).
Lorekkan dengan lidi satay dan tak kisah corak yang diinginkan.
Taburkan dengan crumble kek lebihan yang dihiris tadi.
Parut gula melaka di atas kek dan tabur sedikit hawaian coconut flakes untuk hiasan.
Siap.
Ads
Tip:
Sejukkan antara 1-2 jam pada sejuk beku dan ia tahan selama 3 bulan.
Semoga ilmu ini bermanfaat ya dan mak doakan semua berjaya untuk buat jual. Dengan duit dari hasil jualan ini dapatlah bantu suami, mak ayah dan adik beradik lain. Malah sahabat-sahabat yang dalam kesusahan. Aamiin.
MW: Boleh cuba nanti. Paling penting, tuan punya resipi siap bagitau satu persatu cara nak buat. Rasanya dah boleh ikut kan!
Menariknya bila boleh buat minuman yogurt sendiri. Berbanding yang dijual dipasaran pastinya mempunyai bahan pengawet, pewarna dan kandungan gula yang tinggi. Ia sangatlah membahayakan kesihatan. Menurut perkongsian Sumaiyah Abdullah kali ni mak-mak boleh buat minuman yogurt sendiri je. Jika ada tanam pokok buah mulberry dirumah, bolehlah cuba buat yogurt perisa ini.Rasa masam manisnya sempurna betul-betul rasa macam minuman yogurt yang ada dipasaran.
Berikut antara perkongsian resipi tersebut;
“Dah viral minuman yogurt atau berkultur bahaya sebab kandungan gulanya tinggi, kita boleh bikin sendiri je kat rumah. Paling penting tanpa pengawet. Tak susah pun. Semudah abc, macam-macam buah kita boleh pilih. Kali ni saya nak kongsi yogurt mulberry.Betul-Betul rasa macam minuman yogurt. Masam manis tu sempurna.
Buah mulberry yang dah masak ranum. Yang ni dah manis. Korang nak pilih buah lain pun boleh, macam nenas, mangga, strawberi, epal, apa-apa je lah, asalkan buah itu tak terlalu masam.
Bahan-Bahan:
Natural yogurt
Gula organik
Buah Mulberry
Cara Membuat:
1.Lenyekkan mulberry dalam pan atau periuk.
2.Masukkan air dan panaskan sekejap. Jangan sampai menggelegak.
3.Tapis dan sejukkan.
4.Masukkan yogurt asli dan gula organik. Sukatan suka hati. Nak pekat, tambah lebih. Yang penting gula jangan lebih-lebih.
5.Shake atau blend je.
6.Jadilah minuman yogurt tanpa pewarna dan pengawet. Sejukkan dalam peti, anak balik sekolah terus minum.
Sekali tengok, macam susah betul nak buat creampuff nie. Jawabnya, kalau teringin nak makan mesti beli kat kedai atau order dengan kawan-kawan. Nasib hari tu, tak kena dengan selera kita, krim pula terlebih atau tak seperti selera yang kita nak. Mesti frust.
Kalau yang rajin tu, buat saja kat rumah. Tapi buat sendiri, kena dengan resipi memang menjadi dan mana tahu lebih sedap daripada beli kat kedai. Walau bagaimanapun, ada juga yang mencuba dua tiga kali tapi tetap tidak menjadi.
Kali ini, Azlina Ina berkongsi cara untuk membuat creampuff 1gebu. Cara yang diajarnya pun cukup senang dan mudah. Mak-mak amatur pun boleh buat.
“Ini resipi yang saya ajar paling mudah. Sambil pejam mata pun boleh buat sebab senang sangat nak membuatnya.
Bahan dan cara membuatnya disertakan bersama gambar.
Panaskan 1 1/2 cawan air masak atau lebih kurang dalam 375ml
1sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam halus
100 gram mentega
Biarkan seketika sehingga mentega cair.
Kemudian, perlahankan api dan masukkan tepung yang sudah diayak.
Bahan: 1 1/4 cawan tepung gandum (140 gram)
2 sudu kecil baking powder @ 1 sudu kecildouble action powder
Kacau rata tepung tadi dengan api perlahan. Apabila tepung menjadi pekat, tutup api dan teruskan kacau.
Kacau sehingga adunan tidak melekat pada kuali.
Selepas itu, masukkan esen vanila dan 3 biji telur. Kacau menggunakan senduk sahaja. Masukkan satu persatu telur dan kacau.
Adunan dah jadi cantik seperti ini.
Masukkan mata nozel yang berukuran 1-2m. kalau tidak ada, boleh gunakan nozel semperit. Sebaiknya gunakan plastik piping beg yang tebal.
Sebelum tekan paip adunan, sapu mentega pada loyang dan bentuklah jenis yang anda suka. Petuanya: Boleh spray air ke atas puff supaya tidak kering semasa sejuk dan bertambah gebu.
Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selsius selama 30-35 minit. Biarkan ia betul-betul kekuningan dan garing. Pastikan betul-betul masak. Tanda sudah masak bila adunan itu menjadi perang dan bahagian bawah puff agak gelap sedikit.
Biarkan seketika dan gunting bahagian tepi supaya ada rongga untuk masukkan inti.
Bahan: cream
250g cream cheese
5 sudu besar susu pekat
2 cawan whipping cream non dairy mix.
Campurkan semua bahan di atas dan masukkan isinya ke dalam puff.
Boleh juga campurkan dengan instant kastard.
Selamat mencuba.
MW: Siapa penggemar creampuff boleh la buat kat rumah ye. Senang sangat nak buat. Ikut resipi ini satu persatu..mesti jadi.
Biasanya, anak-anaklah yang paling suka makan nasi ayam. Sampaikan tak perlu makan dengan lauk pun, nasi saja pun dah cukup sedap.
Apatah lagi kalau masak, baunya saja dah cukup menyelerakan dengan ramuan yang digunakan. Boleh dikatakan bukan setakat kanak-kanak, mak-mak pun suka makan.
Nak tahu rahsia nasi ayam gebu dan kalau makan saja pun dah sedap, boleh ikuti resipinya, perkongsian daripada Aisyah Humaira ini.
Kalau nak makan, inilah hidangan paling senang dan mudah tentulah nasi ayam. Hanya nasi, ayam, sup dan sos cili dan sos kicap yang dimasak ikut selera masing-masing.
Namun, nak tahu rahsia kesedapannya tentulah terletak pada nasinya. Bau yang harum semerbak, gebu dan kalau boleh makan begitu saja pun boleh, inilah resipinya.
Bahan-bahan:
1 ketul butter tapi guna suku sahaja
2 kiub pati ayam know
4 cawan teh beras wangi/basmati
3-4 senduk besar air rebusan ayam dan air biasa secukupnya
Bahan tumis:
1 biji bawang besar – dipotong 4
3 ulas bawang putih
2 helai daun pandan disimpul
4 keping nipis hirisan halia
Cara Membuat:
1. Dalam kuali, cairkan butter dan masukkan bahan tumis, masak hingga bawang layu. Masukkan kiub pati ayam biarkan sebati.
.
.
2. Kemudian matikan api. (masak atas dapur gas), masukkan pula beras, air rebusan ayam serta air biasa dan sukat beras sama macam biasa. Kacau sebati masaklah hingga nasi masak. Siap.
.
3. Kalau masak dalam periuk nasi pun caranya yang sama.
.
Tip Nak Nasi Cantik:
Setelah nasi masak terus gemburkan nasi perlahan-lahan biar nasi cantik berderai.
Mingguan Wanita : Nak sedap tentulah bermula dari nasinya, kemudian barulah ayam, sup dan sosnya.
Pelajar tingkatan tiga trauma dipercayai Dirogol dua pelajar senior di dalam kelas dan dirakam video. Seorang pelajar perempuan Tingkatan Tiga di sebuah sekolah menengah di Alor Gajah dilaporkan mengalami trauma teruk dan enggan ke sekolah selepas dipercayai menjadi mangsa rogol bergilir-gilir oleh dua pelajar lelaki senior.