Buah Naga atau lebih dikenali dragon fruit mempunyai banyak khasiat yang tersendiri. Selain dimakan segar begitu sahaja, mak-mak juga boleh pelbagaikan resipi dengan buah ini dengan membuat buah melaka atau onde-onde.
Warna semulajadinya merah jambu cukup menarik mata yang memandang. Malah nak membuatnya pun cukup mudah hanya perlu kisar tak perlu ditapis dan dicampur kedalam tepung sebelum diuli. Mak-mak boleh sediakan untuk hidangan minum petang buat keluarga ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Harliana Aryana ini.
Berikut perkongsian resipi tersebut;
“Buah melaka atau Onde-onde dragon fruit. Dragon fruit tak payah tapis bagai blend terus gaul dan uli kaler asli dan sedappppp..Cuba lah.”
Bahan-Bahan:
1pek tepung pulut
1/2 biji separuh dragon fruit (nak letak lebih pun bole, blander tanpa air)
Ads
(Inti)
Gula melaka(tumbuk)
*Kelapa parut kukus+garam sikit
Ads
Caranya Membuat:
1.Masukkan tepung dalam besen campurkan dengan buah dragon fruit yang telah dikisar.
2.Gaul dan uli tambah air biasa sedikit demi sedikit sampai adunan licin tak lekat dekat tangan.
3.Ambil adunan sebesar ibu jari masukkan inti gula melaka dan buat bulat-bulat.
4.Masak dalam air yang mendidih, bila bebola timbul angkat letak dalam penapis dan golek atas *kelapa.
Ads
Okey siap untuk dimakan..nyummy!
MW: Menarik sungguh onde-onde buah naga ini. Warna merah jambu semula jadi yang sangat memikat. Sesuai sangat untuk buat minum petang buat anak-anak dan keluarga nanti.
Petang-petang ni, kalau mak-mak nak buat minum petang boleh cuba resipi tauhu berlauk yang sedap ini.Tauhunya yang lembut, makan panas-panas, dicicah pula dengan cili kicap, memang tak cukup satu!
Jika selalu adunan tauhu diletak dalam loyang besar sebelum dikukus, sebenarnya boleh gunakan acuan kuih lompang je. Lebih senang tak perlu nak potong-potong bila dah siap kukus, malah bentuknya pun lebih cantik.
Boleh cuba resipi tauhu berlauk yang dikongsikan oleh Puan Shaiela Ehin ini sebagai rujukan.
“Petang ni free sis try buat tauhu berlauk. Alhamdulillah menjadi. Sedap pun sedap.Dekat gambo sis sertakan resepinya sekali ye. Siape nak buat boleh ler try..nak letak daging atau udang pun boleh.Selamat Mencuba”
Bahan-Bahan:
2pek tauhu telur
2 keping tauhu putih (tauhu nak buat tahu sumbat tu ye) saya guna tauhu saiz besar, kalau kecik guna 3 keping.
2 biji telur
½sudu makan garam
½ sudu makan lada hitam & lada putih
lobak merah
daun sup
daun bawang
1 keping dada ayam
Cara Membuat:
1.Blender semua bahan-bahan di atas kecuali lobak merah, daun bawang & daun sup.Masa blender tu tak yah letak air ye, sebab bahan-bahan semua tu lembut.
2.Blender sampai hancur. Dah hancur masuk daun sup, daun bawang & lobak merah yang kita hiris.
3. Gaul rata dan lepas tu kukus. Letak dalam bekas yang sesuai.Isi dalam bekas dan kukus 15 minit. Saya letak dalam acuan kuih lompang je, senang.
4.Dah masak keluarkan dari acuan je. Tak payah nak potong-potong dekat acuan. Tak perlu sapu minyak ye, isi terus adunan tadi. Ni rupa dah siap kukus, dah dikeluarkan dari acuan tadi. Saiz sama je.
5.Ni rupa dah goreng. Nak goreng tu celop dulu dengan telur dan lepas tu goreng sampai perang. Tak nak celop telur pun tak pe tapi tak cantik ler rupe tahu berlauk kite.
Siap..saya makan dengan cili kicap.
Info Ekstra!
Sayur dengan ayam tu nak hiris halus-halus pun boleh. Yang penting tauhu telur,tauhu & telur ayam tu blend sampai hancur dan sebati. Lepas tu boleh letak bahan yang kita hiris tu..gaul & kukus.
Makan dengan cili kicap. Nak buat cili kicap tu senang je..blend cili api, bawang putih & kicap manis. Blend sampai hancur cili dan bawang tu..siap! boleh ler makan dengan tauhu berlauk kite tadi.
MW: Sedapnya! kena cuba resipi tahu berlauk dan cara yang dikongsikan ini. Makan panas-panas memang tak toleh kiri kanan.
Mak-mak yang dalam program diet lebih berhati-hati memilih jenis makanan yang sesuai. Bimbang salah ambil boleh sebabkan kegagalan usaha nak kuruskan badan. Resepi ini sesuai untuk anda, sebabnya ia tak perlu digoreng dengan minyak
Ini perkongsian dari FB Puan Liza Love Emran yang diambilnya dari youtube dan diolah dengan menambah daun bawang agar wangi.
Katanya, “Resepi ini sesuai untuk Diet Atkins, Lowcarb, carb-cycling dan Eat Clean Diet‘
Ayam Bakar Bersumbat Bayam Dan Keju
(Baked Chicken With Spinach And Cheese)
Bahan-bahan (Untuk Seketul Dada Ayam)
Secekak daun baby bayam
Sepokok kecil daun bawang
1 1/2 keping keju cheddar
1/2 sudu kecil mentega
Secubit garam dan lada sulah (sebagai perisa)
Nota: Opps lupa.. seketul dada ayam tanpa kulit
Cara Membuat
1. Celur daun bayam sekejap. Dah layu cepat-cepat angkat dan bilas dengan air sejuk. Perah airnya. Potong-potong supaya hancur.
2. Hiris kecil daun bawang.
3. Koyakkan keju kecil-kecil.
4. Gaul semua bahan kecuali ayam. Simpan di dalam peti sejuk 20 minit.
5. Dada ayam dibuat poket. Caranya ialah cucuk mata pisau di tepi sisi dada ayam gerakkan mata pisau di dalam isi ayam hingga membentuk poket. Kalau tak tahu boleh belah dada ayam menjadi bentuk butterfly (kena pin dengan chopstick lepas dah letak inti).
6. Ambil inti yang di dalam peti sejuk tadi dan sumbat ke dalam dada ayam.
7. Bahagian luar dada ayam bolehlah diperap sebentar dengan garam, lada sulah, atau serbuk kari, atau rempah cajun atau apa-apa perapan kesukaan anda.
8. Grill sebentar (hingga berwarna perang coklat) kedua-dua bahagian dada ayam di dalam grillpan beroles butter.
9. Bakar di dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 20 minit.
Jika nak buat kuih raya yang mudah-mudah dengan anak-anak, boleh cuba buat Biskut Conflake Madu ini. Memang paling simple dan menjadi kesukaan anak-anak. Bahan-bahan pun tak banyak, yang pastinya mesti jadi punya dan sangat sedap. Bila dah makan tu, tak sedar habis sebalang.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/)
Dua beranak yang menjadi mangsa kes bunuh dua beranak di Kampung Sekolah Juru disahkan maut akibat luka parah di leher ditetak senjata tajam jenis pisau pemotong daging. Polis masih menyiasat motif kejadian tragis ini.