Buat mak-mak yang suka bercucuk tanam, tapi selalu ada masalah terutamanya tanaman rosak dek kerana serangga dan sebab-sebab yang tertentu.
Inilah yang sering dialami dan dilema bila tanaman rosak. Semangat menanam terus hilang bila tengok hsil tanaman yang tidak menjadi.
Macam-macam cara yang dilakukan dan petua yang digunakan untuk elak tanaman roak dan tumbuh subur. Sesetengahnya ada yang gunakan kulit bawang, air rendaman beras dan pelbagai lagi.
Namun, kalau petua yang biasa digunakan itu tidak menjadi, lebih-lebih lagi bila didatangi serangga tanaman, apa kata mak-mak guna petua ini pula.
Perkongsian daripada Cherie Sis Noriza hanya menggunakan serbuk kunyit yang biasa digunakan dalam masakan sehari-hari. Bukan setakat elak tanaman rosak tapi boleh membantu menghalau seranga yang biasa ‘tak diundang’.
Inilah kebaiakan serbuk kunyit, bukan setakat digunakan untuk masakan tapi boleh membantu untuk tanaman kita.
Ads
Bagi TANAMAN
Kadang-kadang, tanaman kita akan dihurung oleh semua. Boleh saja nak sray racun serangga tapi nanti tak elok pula pada tanaman itu.
Jadi, guna saja serbuk kunyit ini. Hanya taburkan pada pangkal tanaman atau tabur atas tanah, keliling tanaman itu. Sebabnya semut tak suka bau kunyit.
BERKEBUN
Masa berkebun, tiba-tiba digigt dengan semut atau serangga.
Jangan risau, ambil serbuk kunyit yang dicampur dengan sedikit air. Jadikan pes dan sapu pada bahagian yang digigt tadi. Ia mudah diserap oleh lapisan kulit kita dan kurangkan rasa kegatalan.
Ads
CANTASAN
Bila ada cantasan dahan pokok, ia akan membuatkan bahagian dalaman pokok terbuka. Jadii, ambil serbuk kunyit dan campurkan dengan sedikit air.
Sapu pada bahagian yang dicantas tadi. Sapu rata-rata agar tiada bahagian yang terdedah lagi.
Malah, ia bileh mengelakkan dahan itu dari rosak.
Mudah dan murahkan!
Kredit: Gambar dan bahan Google
Ads
MW: Ada pelbagai cara boleh mak-mak guna untuk tanaman di rumah. Yang penting kena usaha.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Kain buruk mahupun kain lap merupakan benda wajib yang ada di dapur bagi mengelap kotoran, mahupun perkakasan dan pinggan mangkuk. Namun jika selalu digunakan, kain buruk mahupun kain lap tersebut pastinya meninggalkan kotoran dan kesan yang sukar ditanggalkan.
Sebenarnya ada caranya nak basuh kain buruk atau kain lap di dapur yang kotor ini. Barulah kain-kain tersebut, betul-betul bersih, wangi tiada kesan kotoran macam baru beli.
Cara Basuh Kain Buruk
Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Puan Zuraidah Ismail ini.
Cara nak basuh kain buruk atau kain lap di dapur yang kotor.
1. Rendam bersama sabun dan clorox selama 2 jam. Clorox biar lebih sikit.
2. Selepas tu basuh dalam mesin basuh putarkan beberapa minit.
3. Selesai basuh terus masuk dalam mesin pengering jangan bilas dengan air bersih dulu.
4. Bila dah kering rendam semula bersama sabun dan clorox putar lagi beberapa minit.
5. Masuk dalam pengering balik.
6. Angkat dan bilas macam biasa.
7. Keringkan dan jemur.
Kak Ida memang cerewet dalam hal-hal kebersihan rumahtangga dan kain buruk untuk meniaga. Ni Kak Ida tunjuk cara basuhnya, sharing is caring. LOVE FROM KAK IDA
Nota: Dulu dah share harini share balik..tip nak basuh kain buruk atau kain lap-lap yang kotor.
Mingguan Wanita : Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi selepas ini, jika nak basuh kain buruk, atau kain lap kembali bersih, wangi dan putih melepak boleh ikut tip yang dikongsikan ini.
Sesekali jika mak-mak nak tukar selera ala western, nak cuba buat menu baru untuk hidangan keluarga boleh cuba resipi Chicken Meatball Bolognese With Cheese Ala Pizza Hut ini. Memang puas hati makan bila buat sendiri, malah lebih jimat dan berbaloi berbanding beli di restoran makanan segera ni. Terutamanya buat peminat keju yang meleleh dan cair dimulut! Nak buat pun senang dan bahan-bahan pun tak banyak.
Boleh ikut perkongsian resipi oleh Puan Anith Syazwani ini;
Bahan-Bahan:
Bebola daging (saya guna chicken meatball Ayamas, cari jenama Ramly x jumpa)
1 tin sos bolognese Prego (saya guna kimball )
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 biji capsicum hijau/merah (potong dadu)
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar-kasar)
Mozarella cheese
Cara-Cara Penyediaan:
1. Goreng bebola daging dengan sedikit minyak zaitun.
2. Potong dadu 1 biji bawang holland dan capsicum hijau/merah.
3. Gorengkan sekali dengan meatball sehingga sedikit layu.
4. Masukkan meatball, bawang dan capsicum ke dalam bekas aluminium foil.
5. Dalam kuali lain, masukkan pula satu tin sos bolognese.
6. Masak sos bolognese sehingga mendidih dan pekat.
7. Masukkan pula 1/2 cawan susu segar dan lada hitam.
8. Tuangkan sos bolognese sehingga menutupi meatball.
9. Taburkan cheese. Bakar 10-15 minit pada suhu 170°c.
10. Siap untuk dimakan meatball bolognese ala pizza hut.
Siap! Selamat Mencuba!
Mak-mak bolehlah sediakan bahan-bahan dan boleh cuba buat nanti!
Tengah memasak, tiba-tiba gas habis. Macam mana nak buat. Tong gas ‘spare’ pula tak ada. Nak panggil orang untuk hantar, ambil masa lama pula.
Begitulah, gas habis ni memang tak dijangka. Tengah-tengah memasak, tiba-tiba padam. Tak ada pula gas spare dan kedai gas jauh pula tu. Ada cara boleh bantu bagi idea untuk mak-mak.
Malah, cara ini pun boleh juga dipraktikkan untuk mereka yang suka camping, boleh cuba guna minyak masak dan tisu saja. Seperti yang dikongsikan oleh Zeela Touch dan Facebooknya.
“Saya Cuba, Bertahan, Usaha Tapi Gagal. Tiada Lagi Kita” itulah yang diluahkan oleh Aprena Manrose tentang rumah tangganya yang dikatakan sudah berantakan.Pelakon cantik, Aprena...