Cara mudah buat Popia ENOKI Goreng Crispy, bekal sekolah anak. Kadang kala memang tiada idea nak buat kudapan ringkas untuk bekal sekolah anak. Mak-mak boleh cuba kelainan,resipi mudah Popia Enoki goreng crispy ni.
Berbanding menggunakan taugeh dan lobak merah seperti biasa, boleh gantikan dengan cendawan Enoki pula. Memang sedap dan garing, apatah lagi bila dicicah dengan sos dan mayonis.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zatul Akmalini sebagai panduan;
Hari ni buat Popia Enoki Goreng Crispy sambil siapkan bekal anak sekolah agama.
Bahan-Bahan:
Kulit popia
Cendawan Enoki
Tepung bestari
Tepung gandum jadi gam
Cara Membuat:
1. Basuh bersih cendawan Enoki.
2. Potong empat bahagian kulit popia.
3. Ambil satu bahagian, balutkan cendawan enoki dengan kulit popia tersebut. Letak gam pada hujungnya.
4. Celup dalam bancuhan tepung bestari, kemudian celup dalam tepung bestari.
5. Goreng sehingga keemasan.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Ads
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
Sekarang musim hujan. Memang syok kalau pekena lempeng kampung cicah dengan gulai kawah. Gandingkan dengan kopi o panas, macam betul-betul dok kampung.
Dengan keadaan sekarang ini, memang rindu untuk balik kampung dan nikmati pelbagai masakan kampung. Lebih-lebih lagi waktu pagi, aneka sarapan ikut selera kampung, pulut pagi, pulut cicah ikan kering dan semestinya lempeng.
Sebenarnya, nak masak lempeng kampung ini tak susah pun. Bahan-bahan yang digunakan pun senang nak buat. Jadi bagi nak ubati rindu kat kampung boleh cuba masak resipi yang dikongsi oleh Afy AL Habibi ini.
Rupanya hanya menggunakan tiga bahan iaitu kacang soya, air dan cuka makan mak-mak boleh buat tauhu sendiri di rumah. Bukan apa bila buat sendiri ia lebih bersih daripada beli yang ada di pasaran tak tahu status halalnya.
Bahan-bahannya tak banyak, malah nak buat pun senang sangat!Boleh cuba resipi perkongsian Puan Jumee Afuan ini sebagai rujukan.
“Mood akak baik malam ni, akak nak share resepi tauhu homemade simple je”
Bahan-Bahan:
1 kg Kacang soya (Rendam 1 malam)
Air (Sukatan air untuk kisar kacang 1 cawan kacang : 2 cawan air)
10 sudu besar Cuka makan
2 Bakul yang sama saiz
Kain kasa
Cara Membuat:
1.Lepas cuci kacang rendam 1 malam esoknya cuci lagi toskan/tapiskan.
2.Kisar kacang dengan sukatan air kat atas tu pastu tapis .
(Kisar sekali sahaja)
3.Tapis guna kain kasa.Guna cheese cloth tapi kalau nak guna napkin / kain tudung chiffon pun boleh.
4.Masak air kacang soya sehingga mendidiih dan hilang bau mentah.
5. Masukkan cuka .
6.Biar hingga berketul.
7.Letak dalam bakul alas kain kasa.
8.Tindih bakul dengan benda berat. Akak guna lesung batu.
9.Biar sejuk .
10.Buka kain .Potong-potong tauhu ikut saiz disukai.
MW: Mak-mak yang suka makan tauhu, boleh lah cuba buat sendiri di rumah. Lebih diyakini status halalnya, lebih jimat dan pasti lebih bersih cara pembuatannya bila buat sendiri berbanding beli yang sedia ada di pasaran.
Ada cara mudah rupanya mak-mak boleh buat puding karamel mudahyang sedap tak perlu guna telur dan tak perlu dikukus. Bukan apa, puding karamel yang menggunakan telur jika salah cara buatnya boleh menyebabkan puding tersebut berbau hanyir malah teksturnya pun berlubang-lubang setelah dikukus.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Mimiey Zuhaa ni cukup senang, puding karamel mudah, nampak cantik, permukaannya licin malah tak gunakan telur langsung serta tak perlu dikukus.
Puding Karamel Mudah Tanpa Telur
Berikut antara perkongsian resipi beliau;
“Ni dia puding caramel tanpa telur & tanpa perlu kukus. Alhamdulillah membentuk dengan elok dan jayanya.Biasa puding caramel letak telur bau hanyir kan.So boleh la cuba resepi ni nanti.Yang tak boleh makan mesti boleh makan , budak-budak pun suka.”
Bahan Gula Karamel:
¼ cawan gula
3 sudu besar air
Bahan-Bahan Puding:
1 paket agar-agar(10gm)
4 cawan air
1 tin susu cair
½ cawan susu pekat
¾ cawan gula (nak manis lagi letak 1 cawan)
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
Cara Membuat:
1.Panaskan gula dan air didalam loyang dengan api perlahan sehingga gula keperangan dan kacau hingga rata. Ketepikan dulu.
2.Satukan kesemua bahan untuk puding didalam periuk dengan api perlahan.Biarkan ia larut dan tidak berketul.
3.Setelah adunan sedikit pekat boleh tutupkan api.
4.Tapis adunan terlebih dahulu sebelum masukkan ke dalam loyang berisi karamel tadi.
5.Selepas siap tuang ke dalam loyang bolehlah masukkan kedalam peti selama 2-3jam atau betul-betul adunan puding jadi keras.
6.Bila dah keras bolehlah potong , hidang dan makan sejuk-sejuk.
Siap puding karamel mudah, sesuai untuk dihidangkan bila tetamu datang.
Rita Rudaini dedah sekolah sorok kes buli 'bawah karpet'-"Pelajar senior pukul, ikat pelajar di pokok sampai tak boleh berjalan." Pelakon terkenal tanah air, Rita Rudaini mendedahkan pengalaman pahit apabila salah sebuah sekolah yang pernah menjadi tempat anaknya menuntut dikatakan terbabit dengan kes buli yang serius, namun cuba ditutup oleh pihak pengurusan sekolah.