Sebelum nie, nak makan rojak buah mesti tercari-cari kedai yang kena dengan tekak. Silap gaya, tak kena dengan selera kita pulak. Lepas tu,susah pulak nak dapatkan. Kalau ada pun kuah rojak yang memang dah siap di pek dalam botol.
Kali nie, tak payah pening-pening, buat je sendiri kuahnya. Baru puas hati. Nak letak kacang atau nak pedas ikut selera kita pun boleh. Buah-buah pun ikut apa yang nak dicicah dengannya. Beli siap-siap yer.
Buat Sendiri Kuah Rojak
Kali ini, Ameera berkongsi resipi buat sendiri kuah rojak. Puas hati betul. Katanya,
“Siapa suka makan rojak buah boleh la ikut resipi ni, Insya Allah mesti semua suka. Pekena sekali nak berkali kali.“Ada jambu, nenas, timun, belimbing, pelam,sengkuang. Nak letak pelbagai buah pun boleh, Ikut suka hati.
Cara-cara membuat pada gambarnya.
Masukkan 1 botol kicap ke dalam periuk, kicapnya bukan botol..
Gula kabong. Sedap buat kuah rojak pakai gula kabong..
Cili padi 10 biji, cili kering 7 tangkai, cili merah 1 biji. Ikot la jika nak pedas letak la lebih. Sukatan ibu ni ngam ngam anak boleh makan..
Terlupa 1 bahan tadi, belacan tau. Masukkan kesemua dalam blender. Letak air sikit sahaja..
Ads
Blendkan..
Masukkan terus dalam periuk. Api perlahan sahaja. Jangan kuat.
Sos cili 2 sudu makan ikot sukatan, ibu dah biasa tu yang main tonggeng je tu. Well.
Gula putih 3 senduk, ikot la kalau taknak manis sangat boleh kurangkan. Lebihkan manis dalam senyuman.
Asam jawa 1 sudu makan, ibu pakai asam jawa adabi. Sedap!.
Ads
Otak udang 1 sudu makan. Gaul tau, jangan letak biar, nanti melekat di bawah jadi hangit. Gaul je!.
Tepung jagung 3 sudu makan, tujuan untuk melikatkan dan memekatkan kuah rojak kita..
Letak air sikit di tepung jagung tu dan masukkan dalam periuk..
Gaul je tau dengan api perlahan, dia akan pekatkan kuah rojak kita. Perghhhh.
Gorengkan bijan sampai kekuningan.
Ads
Dah pekat likat kuah rojak kita tu tutup api, masukkan bijan ke dalam kuah rojak.
Dah masak.
Kacang digoreng, ditampi dan diblend. Mudah je!.
Haasilnya.
Anak pun suka makan.
Selamat mencuba.
MW: Lepas nie, bolehlah cuba buat sendiri. Ikut selera tekak kita dan keluarga. Buat banyak-banyak, simpan dalam peti ais. Kalau nak jual untuk tambah duit poket pun boleh.
Artikel in telah disunting dan mendapat keizinan daripada penulis
Sumber: Ameera
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Biasa kita dengar sambal gesek ayam yang memang menjadi kegemaran orang ramai. Rasa padu sambalnya tak boleh nak dikata, dengan rasa pedasnya. Paling penting cara nak buat pun tak adalah susah sangat.
Sambal gesek ikan bilis, salah satu hidangan yang wajib mak-mak cuba untuk hidangan di rumah. Lebih-lebih lagi kalau dah tak tahu nak masak apa. Inilah yang menjadi penambah selesa.
Boleh cuba sambal gesek ikan bilis yang dikongsikan oleh Ameera dalam postnya di group Masakan Berpuaka. Memang padu.
Kentang goreng ni biasanya anak-anak memang suka. Nak-nak kalau makan panas-panas dan cicah dengan sos cili mahupun mayonis.Tapi selalunya bila kentang ni kita goreng sendiri, selalu lembik tak ‘keras’ macam yang selalu kita beli.Hah, nak buat kentang goreng ala-ala beli dekat Mc Donald mahupun KFC ada caranya yang tersendiri. Wanita ini kongsikan cara nak buat kentang goreng agar tak lembik dan serap banyak minyak setelah digoreng.Dan Yang pastinya, rasanya super sedap! Tak rugi cuba!
Bahan-Bahan:
2 cawan air
2 sudu besar gula
5 biji kentang (dikupas)
Garam Secukupnya
Cara Membuat:
1. Masukkan air dan gula kedalam mangkuk/ besen besar, kacau dan ketepikan sebentar.
2.Kemudian hiris saiz sederhana, jangan terlalu nipis. Agak-agak saiz macam French Fries KFC.
3.Kemudian, masukkan kentang yang dah dipotong tadi kedalam air gula, rendam selama 15-30 minit dan simpan didalam peti sejuk.
4.Didihkan air dan masukkan 1 sudu kecil garam.
5.Setelah itu, masukkan kentang yang telah disimpan dalam peti sejuk tadi dan masak selama 5 minit. Tambahkan pula dengan 1 sudu makan minyak masak.
6. Tutup api dan toskan kentang biarkan ia suam-suam dahulu sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk (bahagian beku).
7. Biarkan ia beku selama 3 jam dahulu barulah digoreng.
Cantik Kejadian BISKUT BUNGA CINA 3 Bahan Bakar Dalam Kuali! Kadangkala tekak teringin nak makan biskut yang dibakar sendiri, namun oven pula rosak. Sebenarnya mak-mak tetap boleh bakar biskut dalam kuali, guna dapur gas je.
Boleh cuba resipi biskut mudah Biskut Bunga Cina yang dikongsikan oleh Puan Noriza Awang Hamatini. Bakar dalam kuali pun cantik kejadiannya. Boleh buat raya nanti.
Oven rosak, sis teringin nak buat biskut. Sis cuba pakai kuali je. wowww cantik kejadian. Sis buat biskut Bunga Cina yang dulu-dulu punya.
1. Kacau Planta dengan susu pekat kemudian masukkan tepung jagung uli manja dengan tangan je.
2. Kalau masih lembik adunan tambah sikit-sikit tepung jagung. Hiasan terpulang pada masing-masing. Saya guna acuan pecah 14.
Cara bakar biskut raya atas dapur gas:
1. Boleh guna pan, kuali atau periuk bertutup. Alas pelapik besi untuk sokong alas dulang serta dapur gas. Penutup kuali pastikan ada aliran udara supaya biskut naik cantik dan sekata.
2. Tak perlu letak air atau pasir dalam pan. Sebab dah letak alas pelapik besi sebagai sokongan untuk dulang biskut.
3. Sebelum mulakan kerja membakar, panaskan sekejap kuali dan alas pelapik besi dalam 10 minit, kemudian barulah letak dulang untuk bakar biskut.
4. Gunakan api paling kecil sepanjang proses membakar.
5. Sukatan masa membakar ikut jenis biskut. Contoh biskut bunga cina ambil 15 minit / sehingga kekuningan.
6. Tak perlu sapukan minyak pada dulang biskut.
Siapa cakap tanpa oven maka tiada biskut raya? Lepas ni boleh la buat sendiri biskut raya, tak ada dah ‘kuih tunjuk’. Selamat mencuba!
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...