Fesyen muslimah bukan saja terletak kepada pakaian semata-mata tapi juga pemakaian tudung atau hijab yang melengkapi gaya kepada si pemakai. Tambahan pula, pemilihan yang sesuai dan padan penting untuk menaikkan seri dan keyakinan diri.

Tapi, bagaimana cara untuk dapatkan tudung yang sesuai dengan pelbagai pilihan yang muslimah inginkan? Kenapa perlu nak bazirkan masa, kalau anda shopping online semuanya hanya di hujung jari. Cari, pilih mana yang berkenan dan sesuai dengan bentuk muka anda. Memang tak menyesal dengan kualiti dan harga yang ditawarkan di Lazada.

Lazada, Destinasi Tudung Pelbagai Gaya Untuk Hijabista

Jika sebelum ini, anda perlu ‘menapak’ dari satu butik ke satu butik untuk mencari tudung yang berkenan di hati. Kini, tidak lagi, di Lazada, anda mampu memilih corak, warna dan rekaan yang sesuai dengan anda.

Trend Tudung Terlaris dan Stail Hijabista Alaf Baharu, Pelbagai Pilihan Ada Di Lazada!
Melalui setiap kedai yang ada di Lazada ini, ada beberapa tip yang boleh muslimah guna pakai dalam memilih tudung yang sesuai untuk diri sendiri dan tampil jelita, ayu dan elegan.

1. Material Tudung

Sebelum memilih untuk membeli, pastikan pilih jenis tekstur yang bagus unruk keselesaan.
a) Cotton – Jenis fabrik cotton yang sangat sesuai dengan cuaca di Malaysia. Trend tudung yang kembali viral ialah ‘tudung bawal’. Ia dari jenis cotton yang mudah menyerap, tidak mudah kedut dan mudah dibersihkan.
b) Chiffon – ia mempunyai tekstur yang lembut, ringan dan beralun. Sesuai untuk hijabi jadikan shawl. Harganya pun agak sedikit mahal dan memerlukan penjagaan rapi.
c) Kasa – Ini adalah pilihan untuk muslimah yang bergaya mudah dan ringkas.
d) Lycra – Pernah viral dan dijadikan pelbagai jenis tudung. Antara jenis yang popular seperti lycra stretchable, lycra cotton dan lycra nipis.

Trend Tudung Terlaris dan Stail Hijabista Alaf Baharu, Pelbagai Pilihan Ada Di Lazada!

https://s.lazada.com.my/s.48mI2

2. Pilihan Warna – Elakkan dari menggunakan tudung yang sama warna atau matchy matchy dengan baju. Cuba padankan dengan tudung warna pastel atau rona yang menaikkan seri. Pilih warna yang menaikkan seri wajah anda atau yang sesuai dengan gaya hijabista anda, sama ada kontemporari ataupun klasik.

Trend Tudung Terlaris dan Stail Hijabista Alaf Baharu, Pelbagai Pilihan Ada Di Lazada!

https://s.lazada.com.my/s.48LrB

3. Wanita dengan warna kulit yang lebih gelap perlu gunakan warna pastel dan neutral shades dan jangan pilih warna seperti merah, hitam, coklat, kuning, hijau ataupun oren kerana boleh membuatkan kulit anda kelihatan lebih gelap

4. Corak/ Kosong – Sebaiknya kontrakan antara baju dan tudung. Jika baju bercorak, pilihlah tudung ‘plain’.

5. Tudung Pelbagai Fungsi – Salah satu koleksi terbaru yang boleh anda miliki dengan tudung pelbagai fungsi seperti Head Cap Hijab. Sangat ‘stylish’ dengan rekaan topi di bahagian hadapan. (Boleh dapatkan maklumat lanjut di sini: New Baseball Head Cap Hijab)

Trend Tudung Terlaris dan Stail Hijabista Alaf Baharu, Pelbagai Pilihan Ada Di Lazada!
.

https://s.lazada.com.my/s.48pgz

Tip Tambahan:

Selain memilih tudung, anda juga kena ambil kira tentang kesesuaian fensyen berhijab dengan bentuk muka. Antara tip yang boleh anda stailkan tudung mengikut kesesuaian bentuk muka ialah:

1. Bentuk Empat Segi – Elakkan dari memakai hijab yang melkat pada wajahkerana ia akan membuatkan penampilan anda nampak garang. Pilih hijab yang boleh membuatkan wajah nampak bujur, dedahkan bahagian tulang pili dan dahi kerana ia membuatkan ilusi wajah lebih panjang.

2. Wajah Bulat – Elakkan memakai anak tudung dan hijab yang menutup bahagian dahi kerana ia membuatkan wajah kelihatan pendek. Piluh hijab dari kain jenis stretch untuk kelihatan bujut.
.
3. Wajah Bujur – Untungnya kerana anda boleh pelbagaikan fesyen hijab dengan raut yang versatile.

4. Bentuk Hati/Tiga Segi – Gaya hijab jenis longgar amat sesuai kerana bahagian dagu kecil akan memberi ilusi wajah bentuk sebtuir berlian. Biarkan hijab longgar di bahagian rahang supaya kelihatan anggun.

5. Bentuk Wajah Panjang – Stail hijab longgar atau lilitan di bahagian tepi kepala amat bersesuaian.

Trend Tudung Terlaris dan Stail Hijabista Alaf Baharu, Pelbagai Pilihan Ada Di Lazada!

https://s.lazada.com.my/s.48msC

 

Dapatkan Koleksi Tudung dan Hijab Idaman Anda Di Lazada

Jom layari app Lazada dan pilihlah koleksi yang sepadan dengan aura hijabista anda dan sesuai dengan bajet. Hijab a’la kontemporari dan trendy pun ada, tudung yang klasik dan tradisional pun ada.

Trend Tudung Terlaris dan Stail Hijabista Alaf Baharu, Pelbagai Pilihan Ada Di Lazada!

Bersempena dengan Lazada 9.9 Biggest Brands Sale bermula dari 9 – 11 Sepetember 2022, nikmati pelbagai promosi diskaun serta baucar yang menarik dan amat berbaloi.
Terdapat banyak pilihan dan tawaran menarik sepanjang Jualan 9.9. Antaranya kelebihan dan faedah eksklusih apabila anda mendaftar sebagai ahli (LazMall Store Membership), ciri terbaharu Try & Buy serta pelbagai promosi dan baucar Penghantaran Percuma khas untuk pelanggan Lazada.

Untuk maklumat lanjut lawati https://lazada.com.my/99-big-brands-sale. Jangan lepaskan peluang, mulakan transformasi gaya hijabista alaf baharu anda dengan koleksi menawan di Lazada.Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI