anak autisme

Pernah tak mak ayah di luar sana ambil tahu tentang anak autisme? Ya, mungkin masih ramai lagi mak ayah tertanya-tanya macam mana nak detect anak-anak ada ciri-ciri autisme atau tidak.

Ini bukan satu masalah sebab kehadiran mereka di dunia juga satu amanah, sejauh mana kita mampu telan ujian dan macam mana kita menghargai apa yang Allah bagi.

Jadi sempena bulan kesedaran Autisme pada April ini, mak ayah boleh luaskan ilmu tentang ciri-ciri anak autisme dengan membaca perkongsian hati daripada ibu muda yang membesarkan anak syurga, Puan Naim Ain Aina.

Naluri Seorang Ibu Yangg Punya Anak Autisme

Kalau ada yang kata, beruntungnya kau Norlia dapat anak yang kuat daya ingatan. Baru 4 tahun tapi anak kau dah pandai baca, dah hafal banyak hadis dan surah.

31 Mei depan, umur Naim 5 tahun. Jadi pada waktu tu saya baru je 5 tahun menjadi ibu. Saya tahu pengalaman saya tak sehebat dan sebanyak ibu ayah yang anaknya dah besar, yang dah remaja atau pun yang dah dewasa.

Izinkan saya kongsi pengalaman saya bersama suami ketika menjaga Naim semasa kecil..

Sehari Lepas Lahir…

Saya boleh dikatakan ibu muda masa lahirkan Naim dulu, yang pada ketika itu umur saya baru 23 tahun. Saya perasan ada 3 orang je rakan sebaya saya (yang saya kenal) yang kahwin pada umur 22-23. Jika dicampurkan dengan saya, ada 4 orang. 3 perempuan, yang sorang lagi kawan lelaki.

Jadi masa Naim ada tunjukkan ciri-ciri Autism dulu, saya sendiri tak tahu pun yang itu adalah ciri-ciri Autism. Sebab kawan-kawan saya ramai yang tak kahwin lagi, dan yang dah kahwin tu pun anak mereka tak Autism. Tak nampak pun kat FB kawan-kawan share pasal Autism jadi dulu saya memang tak tahu apa-apa pasal Autism, Speech Delay mahupun Sensory Processing Disorder sekalipun. Zero.

Anak Takut Potong Rambut

Lepas saya lahirkan Naim dan masa Naim dah sedikit besar, saya perasan Naim sangat takut bila nak potong rambut, potong kuku dan korek telinga. Dia bukan takat tak nak, tapi dia takut dan macam trauma.

Saya ingat masa dia kecil dulu, saya pernah potongkan rambut dia kat bilik mandi. Gaya potongan ala-ala tempurung. Punyalah dia meraung. Tapi saya paksa jugak dan amazing betul sebab secara tiba-tiba je kekuatan Naim lagi kuat dari saya. Memang saya geram sangat masa tu dengan Naim. Dengan saya-saya sekali stress dibuatnya.

So lepas adegan tu, saya suruh suami pulak potongkan rambut Naim bila-bila nanti. Tapi sama jugak tindakbalas Naim.

At the end, kami terpaksa tunggu Naim tidur. Saya tolak kepala Naim ke kiri atau kanan, dan suami potong rambut Naim. Ya, atas tilam. Kalau dia tersedar sebelum siap suami saya potong, so biorkanlah. Haha. Kami tunggu dia tidur balik baru kami sambung mission impossible tu.

Takut Nak Potong Kuku

Sama jugak bila nak potong kuku Naim. Kuatnya lah si Naim ni meronta sampai merah-merah muka dia menangis. Rambut panjang takpe lagi, ni tak kan nak biarkan je kuku dia panjang. Bila nak potong kuku masa Naim tidur pun payah sebab Naim cepat tersedar bila kami gunting rambut ke, potong kuku ke atau korek telinga dia walaupun masa tu dia tengah tidur dengan lelehan air liur.

Lambat Bercakap

Sama jugak masa Naim tak boleh bercakap dulu dan yang keluar dari mulut dia cuma Mba ba ba je (walaupun umur dia dah 2 tahun lebih). Malam-malam bila Naim nangis dan dah minum susu tapi dia still nangis lagi, haa time ni memang boleh buat saya dan suami gaduh besar. Yela, dahlah tengah ngantuk. Lepas tu kena main teka-teki dengan Naim pulak. Kena cari punca kenapa dia nangis walaupun dah pujuk pun tak layan. Tapi selalunya kami fikir Naim mungkin sakit perut, jadi kami akan sapu ubat kat perut Naim. Sama jugak ada satu malam tu Naim menangis lama tak berhenti. Rasanya umur dia 2 tahun lebih masa kejadian. Kami suami isteri tak tahu nak pujuk macam mana sebab segalanya tak menjadi. Jadi akhirnya saya usulkan suami supaya bawa Naim ke Emergency.

Kat Hospital doktor tanya kenapa anak awak? Saya jawab tak tahu. Tak demam pun tapi dia asyik nangis je tak berhenti-henti. Sakit perut kot saya kata. Macam bersalah pulak rasanya jawab macam tu. Lepas tu dia suruh bawa Naim pergi X-Ray perut.

Tak Takut Bahaya

Lagi satu, Naim tak takut bahaya. Saya ingat dulu ayah dan mak saya pernah bawa Naim pergi Family Day tempat kerja. Saya tak pergi. Esoknya masa saya masuk kerja (saya kerja part time), kawan saya yang turut sama pergi Family Day tu cakap kat saya.

“Aah, semalam Naim ada. Tapi dia asyik pergi kat tasik je. Nasib baik ada kakak tu perasan.”

Naim pun dulu kalau kita pergi shopping mall, dia lari melulu ikut suka dia je. Dia pernah “hilang”. Rupanya dia menyorok dan mendiamkan diri dalam seluar-seluar yang bergantung. Saya panggil dia tapi dia tak nak keluar pun. Nak menyahut apatah lagi sebab masa ni Naim tak pandai cakap lagi.

Jadi sampai sekarang saya takut nak bagi Naim ikut siapa-siapa pergi jalan tanpa saya atau suami. Sebab Naim ni kena betul-betul dipantau.

Dan bila saya ceritakan kisah Naim masa kecil ni dulu, tiba-tiba saya teringat satu kisah.

Dulu saya selalu jugak bawa Naim turun taman setiap petang. Ada sorang makcik ni, dia pun kadang-kadang bawa turun taman anak angkat dia yang lagi muda dari Naim masa tu.

Dia cerita kat saya, anak angkat dia si YZ ni dah tak pakai pampers. Mulut keletah. Banyak cakap. Masa umur setahun lebih dah tak pakai pampers. Dia sendiri tak nak pakai pampers. Banyak lagi dia cerita pasal YZ ni.

Bila dia tanya saya pasal Naim, saya cakaplah Naim pakai pampers lagi. Tak boleh bercakap lagi cuma cakap Mba ba ba je. Masa ni memang ada banyak soal-siasat dari makcik ni. Rimas aku. Haha.

Hari kemudiannya bila makcik ni nampak saya dengan Naim kat taman, pelik betul lah aku kenapa perbualan yang sama berulang kembali. Ciss tension betul nak turun taman lagi lepas ni. Tapi nasib baiklah Naim kecil lagi masa tu dan tak faham yang makcik ni tengah nak buat perbandingan antara Naim dengan anak angkat dia.

Sedikit Berkecil Hati…

Jauh di sudut hati, saya sebenarnya sedih dan agak berkecil hati. Dan sikap makcik ni jugak hampir berjaya membantutkan niat saya nak bawa Naim turun taman lagi lepas tu. Tapi bila kita pandang negatif dengan apa yang orang cakap, negatif jugaklah kita dapat. So saya bawa jugak Naim pergi taman cuma kalau nampak makcik tu je saya lari dan main cak cak.

Dulu saya rasa tahap stress saya agak teruk. Cepat nak marah, cepat sentap, cepat nak naik tangan. Anak-anak selalu jadi mangsa tengking saya.

Pernah satu hari saya menjerit kat Naim dan adik dia sebab keduanya tak nak makan nasi walaupun saya dah pujuk. Lepas tu dua-dua menangis tak berhenti. Saya jadi stress. Stress sangat. Saya pun menangis sekali dalam bilik, bertiga dengan anak-anak saya. Sampai satu tahap saya tak boleh tahan dan akhirnya saya call suami suruh suami balik rumah sekarang jugak.

Suami balik rumah dan take over handle anak-anak pulak. Mujurlah. Thank you suami.

Sempena Bulan Autisme

Bersempena dengan April iaitu Bulan Kesedaran Autisme Sedunia ini, nasihat saya marilah kita sama-sama fahami dan sayangi anak-anak Autism ini dan tolonglah fahami jugak hati kami mak ayah yang ada anak istimewa ini sekali.

Jangan lupa jugak 6 April ni hari lahir saya.

Last but not least,
“Acceptance is the first step in recovery.”

-Mama Naim- ❤️

Nota Hakak:

Sila tengok buku biru/pink yg diberi semasa kelahiran dan carik page 18 bulan. Ada jadual MCHAT, baca soalan-soalan kat mchat tu then jawab ya/tidak.

Kalau banyak “tidak” please refer kepada doc di KKIA secepat yang mungkin, saringan autisme 2x. Sekali umur 18 bulan, sekali lagi umur 3 tahun.

Please sebarkan benda ni supaya ramai orang tahu macam mana nak detect anak ada ciri-ciri autisme atau tidak.