Tak Sengaja, Seorang Wanita DiSuntik Enam Dos Vaksin Covid-19 Sekaligus

IKLAN

Satu dos pun mak,ayah berkira-kira nak ambil ke tak, inikan pula enam dos sekaligus. Mahu pitam kalau mak,ayah yang terkena. Dikatakan insiden ini tak sengaja, seorang wanita telah disuntik enam dos vaksin sekaligus.

Mujur setelah dipantau pihak hospital, keadaan wanita yang juga petugas kesihatan stabil setakat ini.

Insiden Tak Sengaja

Seorang wanita berusia 23 tahun di Rom, Itali dilaporkan tidak sengaja menerima enam dos vaksin Pfizer BioNTech Covid-19, bukan satu seperti sepatutnya.

CNN melaporkan wanita itu bagaimanapun sudah dibenarkan keluar dari hospital cuma masih dipantau bagi melihat kesan sampingan terhadapnya.

Wanita itu diberikan vaksin melebihi dos sepatutnya di Hospital Noa,Tuscany, Itali, pada Ahad.

Seorang Wanita DiSuntik Enam Dos Vaksin Sekaligus

Perkara itu disahkan jurucakap hospital, Daniella Gianelli kepada CNN pada Isnin.

Menurut Gianelli, selepas insiden itu, wanita terbabit dirawat di hospital di bawah pemerhatian ketat selama 24 jam dan berada dalam keadaan stabil.

Difahamkan, petugas kesihatan secara tidak sengaja mengisi jarum suntik dengan sebotol vaksin yang mengandungi enam dos.

IKLAN

Petugas itu hanya menyedari kesilapannya sejurus selesai memberi suntikan.

“Dia melihat lima jarum suntik kosong dan menyedari kesalahannya,” kata Gianelli.

Baca Juga Di Sini:

Selepas Dos Kedua Vaksin Covid-19, Sasha & Suami Alami Letih, Mengantuk & Sakit Kepala

COVID-19: Pendaftaran VAKSIN Dibuka Kepada Orang Ramai Mulai 1 MAC

IKLAN

Pasangan Suami Isteri Saintis Islam Hasilkan Vaksin COVID-19, 90 Peratus Berkesan!

Siasatan Sedang Dijalankan

Tambah Gianelli, pesakit terbabit berhak mendapatkan vaksin sebelum orang lain dalam kumpulan umurnya kerana dia adalah pelatih di jabatan psikologi hospital.

Ia berikutan arahan Kerajaan Itali yang mewajibkan pekerja kesihatan mengambil suntikan vaksin tetapi ada yang tidak yakin doktor akan terus memantau tindak balas imun pesakit terhadap dos vaksin besar-besaran.

“Siasatan dalaman sudah dibuka dan menyatakan ada kemungkinan apa yang berlaku disebabkan kesilapan yang bukan disengajakan,” katanya.

Vaksin Wajib Di Itali

Pada awal April, pemimpin Itali mengeluarkan keputusan yang menjadikan vaksinasi wajib bagi semua pekerja penjagaan kesihatan dan farmasi, dengan tujuan melindungi kakitangan perubatan, pesakit serta golongan berisiko.

Pekerja penjagaan kesihatan yang menolak vaksin akan ditugaskan semula tetapi tidak membabitkan tugasan yang memerlukan mereka tidak bersentuhan dengan pesakit.

Ia bukan pilihan kerana mereka kini menghadapi penangguhan tanpa gaji.

Belum jelas apakah keputusan itu bersifat perlembagaan dan rata-ratanya percaya kemungkinan adanya kes undang-undang berkaitan vaksin pada masa depan.

Dalam pada itu, Itali menunjukkan perkembangan positif dengan penurunan angka Covid-19 selepas berbulan-bulan mencatatkan kadar jangkitan tertinggi di Eropah.

MW: Buat masa sekarang, tindakan terbaik adalah mengambil vaksin sebagai langkah berjaga-jaga. Lindung diri, lindungi semua.

Sumber: myMetro

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
IKLAN

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

Show comments
IKLAN
IKLAN
Published by
Nur Syazwani Mehat