Tak Payah Nak Parut Kulit Oren, Guna Cara Ni Pun Boleh Buat Kek Oren Jadi Gebu & Sedap

Share

Kek Oren memang ada keistimewaanya yang tersendiri.Mungkin rasanya yang masam manis, buatkan kek ini memang sedap dinikmati bila-bila masa. Nak buat kek oren cara yang mudah guna sahaja kordial Sanquick . Mak-mak tak perlu dah tersagat jari, bila nak kena parut kulit oren tu. Yang pastinya kek oren ini tetap ada rasa masam manisnya dan boleh jadi gebu.

Berikut perkongsian resipi Kek Oren Sanquick oleh Puan Dura sebagai rujukan mak-mak.

Bahan-Bahan:

Telur 3 bji
1 1/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula yang dikisar halus
1 sudu besar Ovalet
3 sudu besar Pes oren Sanquick
1 cawanminyak matahari
1 kotak Santan (250ml)

Cara Membuat:

1.Masukkan telur, gula halus, ovalet dan pes kordial oren sanquick ke dalam mesin pengadun (mixer) dan pukul sampai gebu.

2.Kemudian masukkan minyak matahari dan santan serta sedikit pewarna oren.Pukul lagi sampai adunan menjadi gebu.

3.Masukkan pula tepung gndum yang telah diayak, pukul lagi sehingga gebu.

4.Leserkan mentega pada loyang dan masukkan adunan tadi.

5.Bakar pada suhu 150-160 selama 60 minit.Cucuk bahagian tengah kek, pastikan ia tidak melekat bagi menunjukkan kek telah masak sempurna.

Siap!
Selamat Mencuba

Sumber: Dura

IKLAN