Tabur KULIT TELUR Keliling Pokok Seminggu Sekali, Baja Semulajadi Kuatkan Akar!

IKLAN

Kulit telur mempunyai banyak khasiat yang tersendiri dalam menyuburkan tanaman dan pokok-pokok di rumah. Daripada dibuang begitu sahaja, kulit telur boleh dijadikan baja semulajadi dan mampu menguatkan untuk pokok. Namun ada caranya untuk buat kulit telur kisar ni, malah perlu ditabur pada pokok seminggu sekali.

Nak tahu caranya, fahamkan perkongsian daripada Puan Liyana Mohd Poad
IKLAN
ini sebagai rujukan;

Ini kulit telur yang telah saya tumbuk kasar.Basuh dulu bersih bersih luar dan dalam sebelum dikeringkan selama sehari.Selepas betul-betul kering baru ditumbuk.

Saya tak kisar halus supaya dapat menghalang serangga tanah daripada datang. Sakit kalau kene kulit telur yang tajam ni. Boleh juga dikisar sehingga halus supaya lebih cepat mnyerap ke dlam tanah. Dalam 8 biji telur jugak ni.

Banyak ni aje hasilnya.Hanya cukup untuk 3 pokok.

Kulit telur kaya dengan kalsium, fosforus,kalium dan magnesium yang dapat membantu.

  • Mengurangkan simptom bunga gugur.
  • Menguatkan akar.
  • Tangkai kuat.
  • Sebagai baja semulajadi.
  • Bunga lekat dan membentuk buah.
  • Menghalang serangga perosak.

Caranya :

Tabur keliling pokok seminggu sekali. Saya selalu tabur pada pokok cili dan tomato yang sedang rancak berbunga dan berbuah.Kesan boleh dilihat seawal 10 hari.

Baca Lagi Di Sini:
Siram Baja Roti Seminggu 3 Kali, Tanaman Subur Bunga Makin Meriah!
Serbuk Kopi & Kulit Telur, Baja BERKESAN Kawalan Perosak Organik!

Mingguan Wanita : Menarik tip ni. Banyak khasiat kulit telur pada tanaman rupanya. Daripada dibuang begitu sahaja, elok tabur pada tanaman sebagai baja semulajadi agar pokok lebih subur dan masalah serangga perosak pun tiada.

Sumber : Liyana Mohd Poad

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

IKLAN

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

IKLAN

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Show comments
IKLAN
IKLAN
Published by
Suhaidah Abd Wahab