Sebaiknya suami jangan benci bila isteri emosi berlebihan marahkan anak, sudah pasti ada puncanya isteri bertindak sedemikian rupa. Perkara ini sesuatu tindakan di luar kawalan isteri.

Sesungguhnya seorang mak tidak tergamak marah atau memukul anaknya secara berlebihan jika dirinya dalam keadaan normal.

Ikuti perkongsian Puan Intan Dzulkefli ini dan hadam baik-baik mengapa seorang ibu sanggup bertindak sedemikian rupa.

Suami Jangan Benci

Semalam saya terbaca satu post tentang satu survey – ‘sikap-sikap isteri yang dibenci oleh suami’. Banyak responden dari pihak suami menjawab survey tersebut. Saya tertarik kepada satu jawapan.

Suami tersebut membenci sikap isterinya yang emosi berlebihan dan memukul anak.

Saya masih stick dengan pendapat asal saya, yang saya tinggalkan di ruangan komen post asal. Ada saya edit dan tambah sedikit untuk elak mengundang salah faham.

Point saya, tak ada ibu yang normal akan sengaja suka-suka untuk memukul anak. Maksud saya, pukul bantai. Bukannya pukul mendidik ya.

Bila Isteri Emosi Berlebihan Marahkan Anak!

Tak ada ibu yang bahagia bila memukul anak, tak ada. Cukuplah faham yang ini. Kalau ada, mesti ada something wrong dengan ibu tersebut.

Mesti ada punca kenapa isteri memukul anak-anak, ini yang suami kena cari puncanya. Kenal pasti sama ada stres isteri itu berpunca dari tempat kerja, sikap suami itu sendiri, atau terlalu penat dengan urusan kerja dan rumah tangga?

Boleh jadi juga bukan hanya stres biasa tetapi masalah yang lebih serius iaitu kerana depression. Ada banyak sangat kes, isteri memukul anak dalam keadaan dia tidak sedar pun.

Pasti Ada Puncanya Bila Isteri Marah

Jadi, suami perlu siasat puncanya dan berusaha untuk merawat, jika hal itu benar.

Whatever the reason is, the wife should stop beating the kids.

IKLAN

Bimbang kesan yang sangat buruk kepada anak-anak. Takut anak-anak akan trauma hingga dewasa. Bagaimana jika anak-anak pula akan ulang cycle yang sama dalam rumah tangga mereka pula kelak?

Memukul anak-anak?

Nauzubillah min zalik.

Baca Juga Di sini:

Mak Ayah MARAH Anak Tanda Dia Sayang, Jangan Simpan Dalam Hati, Hargailah Mereka

Ibu Ayah 90% Tabiat Anak Mengikut Tabiat Kita. Marah Anak, Sebenarnya Kita Marah Diri Sendiri

Marah Anak Tak Perlu ‘Jerit’ Nanti Makin Melawan, Ada Cara Nak Lembutkan Hatinya

Anak Jadi Mangsa Marah

Tak dinafikan, memang ada sesetengah wanita bergelar isteri dan ibu yang sanggup menjadikan anak sebagai tempat menghambur segala kemarahan atau stres.

IKLAN

Ada kes, isteri itu marah suami, lalu dia melepaskan kemarahannya kepada anak-anak, pukul anak-anak. Sebab dia tahu, anak-anak kecil takkan melawan.

Allahu.. Sangat menyedihkan. Gagal dalam merawat punca masalah menjadikan semakin banyak pihak yang terluka dan menderita.

Peranan Suami

Suami adalah ketua keluarga. Dalam Al-Quran banyak sangat ayat yang menyatakan hal ini. Dalam surah At-Tahrim misalnya, Allah SWT menegaskan, tugas utama suami adalah benteng keluarganya (isteri dan anak-anak) dari menjadi bahan bakar api neraka.

Lihat, betapa besar peranan suami kepada ahli keluarganya.

Arrijalu qowwamuna ‘alannisa’. Lelaki sebagai suami kena jadi pelindung, pembimbing, sahabat kepada isteri.

Tanyalah pihak isteri apa yang tidak kena. Apa masalah isteri. Adalah menjadi kelebihan bagi kebanyakan lelaki, mereka lebih tenang dan sabar dalam menangani emosi. Sebab itu, penting untuk mereka memainkan peranan untuk memperbaiki keadaan.

Ambil Tahu Keadaan Isteri

Oleh itu, try to slow talk dengan isteri, siasat sebelum keadaan semakin teruk. Fikirkan anak-anak. Bukan masanya lagi untuk cari salah siapa. Kesian anak-anak menjadi mangsa.

Walau bagaimanapun, katakanlah diskusi dan sesi meluah perasaan tidak berjaya, iaitu memerlukan bantuan pakar, katakanlah isteri ada masalah psikologi (depression/bipolar dan sebagainya) silalah bawa isteri dapatkan bantuan psychological dengan segera.

IKLAN

Wallahu ‘alam.

Sekadar pendapat peribadi. Tak setuju, tak apa.
#intandzulkefli
#randomthoughts

Mingguan Wanita : Jika ayah-ayah nampak isteri beremosi berlebihan cuba selidik, pasti ada sebabnya. Kadang-kadang peranan suami membuatkan isteri berasa lebih tenang dan disayangi.

Sumber: Intan Dzulkefli

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Suami Jangan Benci Bila Isteri Emosi Berlebihan Marahkan Anak! Pasti Ada Puncanya

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Suami Jangan Benci Bila Isteri Emosi Berlebihan Marahkan Anak! Pasti Ada Puncanya

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI