Suami Isteri Kena Jadikan Teladan Cara Rasulullah Ketika Bergaduh Dengan Isteri

Bila menyentuh perkahwinan Rasulullah s.a.w, ramai suami yang teringatkan soal poligami semata-mata. Realitinya, masih banyak kisah dalam rumah tangga Rasulullah s.a.w yang boleh dijadikan teladan.

Ikuti perkongsian daripada Puan Suzana Ghazali https://www.facebook.com/suzana.ghazali.94, Perunding Psikologi Keluarga Dan Guaman Syarie, juga penulis ruangan RESIPI HIDUP di dalam Majalah Mingguan Wanita.

Diceritakan daripada hadis Aisyah R.Anha bahawa Rasulullah s.a.w bersabda kepadanya yang bermaksud: “Aku tahu masa anda redha dan marah kepadaku.” “Bagaimana anda mengetahuinya wahai Rasulullah?” Baginda menjawab: “Jika anda senang denganku, anda akan berkata; tidak demi Rabb Muhammad. Sementara jika anda marah terhadapku, anda akan mengatakan; tidak demi Rabb Ibrahim. Aisyah R.Anha berkata; “Tepat wahai Rasulullah. Demi Allah, namun aku tidak mendiamkanku (ketika aku marah) kecuali tidak menyebut namamu.” – hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Isteri Tak Puas Hati Pada Suami

Hadis ini membuktikan, tidak ada salah dan dosa jika isteri marah terhadap suaminya disebabkan faktor perselisihan yang biasa terjadi dalam kehidupan seharian dan kehidupan rumah tangga.

Sudah namanya manusia, pasti terdapat kekurangan di mana-mana termasuk rasa tidak puas hati atau berkecil hati dengan tindakan suami hatta Rasulullah s.a.w sendiri.

Suami Isteri Kena Jadikan Teladan Cara Rasulullah Ketika Bergaduh Dengan Isteri

Perlu Ada Batasan

Biar pun begitu, teladanilah kesopanan Aisyah R.Anha dan kecerdikan Rasulullah s.a.w. Hadis ini menunjukkan perselisihan dalam rumah tangga adalah perkara biasa tetapi memerlukan batasan. Aisyah masih kekal bersopan terhadap suaminya walau dalam keadaan marah dan Rasulullah s.a.w menundukkan perasan marah tersebut dengan kelembutan dan kasih sayang.

Aisyah masih kekal melayan suaminya dengan baik, malah bercakap dengan suaminya hanya tidak menyebut nama suami sebagai tanda protes dan tanda emosinya terganggu. Tika ini, Rasulullah s.a.w pula sebagai suami berusaha untuk memahami dan dalam masa yang sama, berusaha memujuk. Sesuai dengan fitrah kejadian wanita bak tulang yang bengkok, dibiarkan akan kekal bengkok, dipaksa lurus akan segera patah. Jalan terbaik, memujuk dengan sabar dan berhikmah.

IKLAN

Suami Isteri Jangan Sampai Tak Bercakap Ye!

Lantas, mengambil teladan kisah rumah tangga Rasulullah s.a.w ini, sewajarnya pasangan suami isteri mengelakkan diri daripada tidak bercakap apatah lagi menyisihkan diri. Tindakan tidak bercakap terutama tindakan menyisihkan diri daripada pasangan menjadi penyumbang kepada bertambahnya kekalutan dalam rumah tangga.

Seperti kata orang lama kita, kalau disimbah minyak ke api, pastinya api tambah marak. Jalan terbaik untuk memadam api ialah dengan menyiram air. Samalah juga dengan pergaduhan, jika masing-masing berkeras hati, enggan mengakui kesilapan diri dan berterusan tidak bercakap sesama sendiri, masalah tidak akan selesai dan memungkinkan wujudnya masalah baru pula.

Diam Bila Perlu

Jangan mendiamkan diri! Betul! Ada masanya diam itu perlu ketika anda pasti pasangan anda tidak dapat mendiamkan dirinya sendiri dan terus berhujah hingga gagal mengawal diri. Tika ini, memang wajar anda berdiam seketika. Tunggu hingga keadaan menjadi sejuk, carilah ruang dan peluang untuk meluah isi hati anda pula.

Jika yakin meluah rasa dengan lisan menambah buruk keadaan, sebagai contoh anda sukar meluah dengan terkawal kerana pasti disusuli kata-kata yang keras atau tangisan yang tidak digemari pasangan maka luahkanlah segalanya di lembaran kertas. Hingga detik kedamaian dikecap semula, usahakan untuk menepis ego dengan teruskan bercakap seperti biasa. Walau hati rasa sakit tapi yakinlah, jika anda kekal berbuat baik, kesudahannya pasti akan baik juga…

Ujian Hadir untuk Mendidik

Dalam mengharungi hari-hari mendatang dalam perkahwinan, jangan harapkan detik manis dan kebahagiaan semata. Hakikatnya, ujian dan cabaran yang hadir bukan untuk memusnahkan bahagia sebaliknya untuk mendidik diri agar menjadi manusia yang lebih matang dan bijak menangani permasalahan.

Kajian membuktikan, kesilapan paling utama yang wujud dalam rumah tangga ialah kegagalan pasangan suami isteri untuk bergaduh secara selamat.

IKLAN

Kalau Suami Isteri Masih Saling Sayang 

Pergaduhan yang selamat akan wujud jika anda sedar dengan siapa anda sedang bergaduh, pastinya teman hidup anda; sama ada suami atau isteri yang anda sayangi. Jika anda sayangkan si dia yang sedang bergaduh dengan anda, pastinya anda akan dapat mengawal emosi marah anda agar tidak keterlaluan hingga membawa kemudaratan kepadanya.

Tika bergaduh, tanamkan dalam diri, anda sedang bertengkar kerana satu sebab yang berlaku, mungkin salah pasangan, mungkin juga salah anda sendiri. Pokoknya, bukan mencari salah siapa tetapi pastikan masing-masing berusaha untuk menangani permasalahan yang berlaku.

Memahami Dan Difahami

Masalah hanya selesai jika masing-masing mengawal diri, berterus terang dan berbincang. Namun, masalah yang timbul dalam usaha menyelesaikan masalah yang telah ada ialah masalah komunikasi sesama setiap insan iaitu masalah untuk memahami dan difahami. Sukarnya memahami sama saja dengan sukarnya untuk difahami.

Jalan terbaik ialah dengan memberikan peluang kepada diri sendiri untuk memahami dan difahami. Jika anda sukar memahami; bertanya dan berbincanglah. Jika anda sukar difahami; jelaskan dan berterus teranglah.

IKLAN
https://www.mingguanwanita.my/marah-sekali-pun-suami-isteri-30-an-jangan-sampai-tak-nampak-baik-pasangan-1/

https://www.mingguanwanita.my/dah-lama-berkongsi-hidup-tetiba-suami-kata-tawar-hati/