'Sebumbung Tapi Tak Sekatil’ Ada Sebab Kenapa Tak Boleh Anggap Tidur Berasingan Suami Isteri Satu Kebiasaan

Biasa dengarkan suami isteri, yang tinggal sebumbung, tapi tak tidur sekatil. Dengan kata mudahnya, tidur berasingan. Kebiasaan ini normal bagi pasangan yang dah berusia. Banyak alasan yang mereka beri.

Tapi, tahukah wahai suami mahupun isteri, inilah kebiasaan yang boleh merenggangkan kasih sayang antara suami isteri. Ustazah Maryam Binti Md. Zin, Penolong Pengarah, Bahagian Undang-undang Keluarga, Jabatan Agama Islam Selangor menjelaskan apa perlunya suami isteri tidur bersama.

 

‘Sebumbung Tapi Tak Sekatil’ Ada Sebab Kenapa Tak Boleh Anggap Tidur Berasingan Suami Isteri Satu Kebiasaan
Ustazah Maryam Binti Md. Zin, Penolong Pengarah, Bahagian Undang-undang Keluarga, Jabatan Agama Islam Selangor

Tidur Berasingan Suami Isteri, Ini Kebiasaan Yang Melonggarkan Kasih Sayang

Dalam jangka panjang, apabila suami isteri tidur berasingan ikatan hubungan akan longgar dan kasih sayang akan sedikit demi sedikit menjadi pudar. Ini berlawanan dengan konsep dan tujuan perkahwinan.

Dalam ajaran agama Islam matlamat perkahwinan adalah untuk mendapat Sakinah (ketenangan), Mawaddah (kasih sayang) danRahmah (rahmat Allah SWT). Kita amat memerlukan generasi yang saling berkasih sayang dan hormat menghormati antara satu sama lain.

Jika isu ini tidak diselesaikan di peringkat suami isteri dikhuatiri ia akan memberi kesan kepada emosi, pemikiran dan tingkah laku anak-anak yang akhirnya tiada erti keluarga bahagia yang boleh memberi jaminan kepada masa depan negara.

Jika Tak Boleh Elak, Ini Syarat Tidur Berasingan

Hukumnya harus bagi suami isteri tidur berasingan. Namun adalah lebih baik dan afdhal suami isteri tidur satu bantal di atas satu tempat tidur di dalam satu bilik. Walaupun tidur berasingan adalah wajib bagi isteri melayan suami pada waktu malam terutamanya hubungan kelamin kerana ada hadith sahih mengenainya.

Cuma Dibenarkan 3 Hari Tidur Asing

Perkahwinan adalah perkongsian hidup. Ini bermakna pasangan berkongsi kasih sayang, berkongsi perasaan, berkongsi masalah, berkongsi pengalaman seharian, berkongsi tempat tinggal, berkongsi anak-anak dan berkongsi aspek lain.

Jika suami isteri tidur berasingan hanya kerana protes perkara kecil sehingga mementingkan diri sendiri, ianya akan mendatangkan konflik rumah tangga. Hidup mementingkan diri tanpa memikirkan keperluan dan keselamatan keluarga adalah sikap yang tidak bertanggungjawab serta perlu dielakkan.

IKLAN

Walau bagaimana pun dalam ajaran Islam salah satu cara untuk mendidik isteri yang tidak taat adalah mengasingkan tempat tidur dengan isteri jika suami telah berbincang dan menasihati isteri untuk taat dengan permintaan suami (yang tidak bercanggah dengan syariat Islam).

Itupun hanya dibenarkan selama 3 hari sahaja. Jika lebih dari 3 hari selepas mengasingkan tidur bersama isteri, suami boleh pergi ke Mahakamah Syariah untuk menuntut isteri kembali taat sebelum mengisytihar isterinya Nusyuz.

 

‘Sebumbung Tapi Tak Sekatil’ Ada Sebab Kenapa Tak Boleh Anggap Tidur Berasingan Suami Isteri Satu Kebiasaan

Kenapa Suami Isteri Pilih Tidur Berasingan

Pertama : Selisih Faham

Pasangan yang mengalami konflik akan tidur berasingan sebagai tanda protes dan kadangkala ego yang tinggi di antara keduanya ketika menghadapi masalah rumah tangga boleh menjadi salah satu punca.

Masalah rumah tangga tersebut disebabkan oleh pelbagai masalah seperti masalah komunikasi, masalah kewangan, masalah seksual, masalah akhlak dan lain-lain lagi. Akibat daripada itu, pasangan akan merajuk dan tidak memberi perhatian antara satu sama lain.

IKLAN

Kedua : Terlalu Penat Bekerja

Oleh kerana keadaan kewangan keluarga mendesak disamping kehendak sosial yang berlebihan, suami dan isteri berkerja keras untuk menambah pendapatan sehingga tidak mengira waktu siang atau malam.

Akibat keletihan akhirnya pasangan tidak begitu kisah jika tidur berasingan kerana faham masing-masing penat dan letih. Contohnya suami sering pulang lewat malam sedangkan isteri telah tidur terlebih awal.

Suami menonton televisyen sehingga tertidur di ruang menonton. Kesan daripada rutin tersebut boleh menyebabkan pasangan tidak kisah tidur berasingan kerana selesa tidur tanpa diganggu.

Ketiga : Inginkan Privasi

Ia bergantung kepada cara hidup yang diamalkan oleh pasangan. Pasangan yang terdidik sebelum berkahwin mempunyai ruang privasi boleh menjadi salah satu punca tidur berasingan.

Ini kerana mereka telah selesa mempunyai bilik sendiri, cara tersendiri dan meluangkan masa di bilik sendiri walaupun hubungan suami isteri masih tetap berjalan seperti biasa.

IKLAN

Keempat : Suami Atau Isteri Ada Penyakit

Isu penyakit juga boleh jadi salah satu sebab terutamanya suami atau isteri mengalami penyakit penyakit berjangkit, penyakit fizikal (contoh kes suami pernah mengalami kemalangan jalanraya yang menyebabkan sakit pinggang, isteri pula tidur lasak sehingga banyak kali tertendang pinggang suami) serta penyakit berkaitan psikologi (perangai dan tingkah laku) dan penyakit psikiatri (emosi dan perasaan).

Isteri Pilih Tidur Dengan Anak Kerana..

  • Isteri telah merajuk dengan suami kerana berselisih faham
  • Isteri telah terbiasa tidur dengan anak sejak melahirkan anak
  • Isteri telah berasa risau dengan keperluan anak di tengah malam (anak mahu susu, mahu buang air kecil, anak demam, dan sebagainya)
  • Isteri telah menunaikan permintaan anak untuk tidur bersama kerana berasa takut tidur berseorangan

 

‘Sebumbung Tapi Tak Sekatil’ Ada Sebab Kenapa Tak Boleh Anggap Tidur Berasingan Suami Isteri Satu Kebiasaan

Fakta Ini Memang Mengejutkan

Menurut Ustazah Maryam, “Belum ada statistik spesifik kepada kes berpisah ranjang. Namun kebiasaanya pasangan yang berpisah ranjang adalah disebabkan konflik rumah tangga yang bermula daripada masalah akhlak yang buruk.”

Berdasarkan statistik Aduan Kekeluargaan di Jabatan Agama Islam Selangor, masalah tertinggi pada tahun 2016 ialah Masalah Akhlak iaitu sebanyak 19,255 aduan.

Ada sebanyak 42 jenis aduan dalam Masalah Akhlak dan yang paling tinggi ialah Suka Menyakiti Hati Pasangan iaitu sebanyak 1,192 aduan mengenainya dalam tahun tersebut.

Manakala pada tahun 2017, Masalah Akhlak juga merupakan tertinggi daripada 10 jenis aduan (Masalah Tidak Bertanggungjawab, Masalah Kurang Penghayatan Agama, Masalah Campur Tangan Pihak Ketiga, Masalah Perbezaan Latar Belakang, Masalah Seksual, Masalah Ekonomi, Masalah Komunikasi, Masalah Kerjaya, Masalah Kesihatan dan Masalah Akhlak).

Masalah akhlak mencatatkan jumlah sebanyak 15,440 dan Suka Menyakiti Hati Pasangan merupakan aduan tertinggi iaitu sebanyak 973 aduan.

Norhayati Othman/Netty Ah Hiyer

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI