rindulah nak solat

Ustaz Ebit Lew aktif memberi dakwah kepada anak-anak remaja di sekitar Kuala Lumpur. Tanpa mengira waktu, ustaz akan menghabiskan malam harinya berdakwah, minta anak-anak ini bersolat, jaga solat sebab itu sajalah cara nak bagi Allah sayang.

Tak sedikit pun persepsi kurang senang terdetik dari hatinya. Cuma kata-kata Allah sayang, solat itulah yang berkali-kali keluar dari bibir Ustaz Ebit Lew. Sesekali ambil peluang tonton live ustaz di facebooknya.

Hidayah itu bukan saja sampai pada hati anak-anak ini. Malah terkesan untuk anda yang menontonnya. Tapi jangan sesekali memberi persepsi, mengeji, mengecam mereka. Kerana tindakan sebegitu menjadikan anak-anak ini lebih mulia dari anda.

Betapa kasih dan sayang yang Ustaz Ebit Lew berikan memberi rasa kasih dan cinta dalam hati anak-anak ini. Cinta pada Yang Esa, sama seperti tanda ‘Allah itu satu’ yang mereka tunjukkan dalam gambar yang anda tatap di atas. Allahuakhbar!

Bila Jaga Solat, Allah Jaga Kita

Sebak dan menangis jumpa anak-anak remaja belasan tahun di kuala lumpur waktu tengah malam… Mereka semua baik-baik sangat. Dahagakan kebaikan. Disebalik setiap anak-anak ini ada kisah hidup mereka…kami belajar doa sama-sama. Rasa sayu jer hati ini. Serius rindu sangat. Rindu Nabi saw..

Seorang anak ini tanya, ustaz betul ke boleh solat kalau rambut warna? Kalau bertindik, kalau minum arak atau berjudi

IKLAN

Jawab saya walau apapun jangan tinggal solat. Yang lain belum sempurna takper. Yang penting jaga solat. Bila jaga solat, Allah jaga kita. Rindulah ustaz nak solat. Dah lama teringin nak solat. Tinggal jer..

Takpe adik, Allah baik. Allah maha pengampun. Yang beri adik semua Islam ialah Allah. Allah tak pernah salah. Dalam Al-Quran kata kita sebaik-baik kejadian. Sempurna. Adik semua telah didoakan oleh Nabi saw.

Nanti ustaz nak ajak pergi belajar sambil Jalan Genting Highland dua tiga hari. Nak tak? Jom ustaz bila-bila nanti ajaklah..

IKLAN

Hensem dan cantik-cantik semuanya. Bila pusing KL ramai anak remaja. Kalau malam minggu mat rempat penuh seluruh highway seluruh malaysia. Takde jalan yang kosong. Mereka rindukan Allah sebenarnya. Mereka rindukan bahagia. Bila baca fatihah. Semua pandai baca fatihah. Baik semuanya..

Sayangilah. Doakanlah semua anak remaja kita. Saya menangis sebab mereka ini semua baik-baik. Kita tak tahu ujian hidup yang mereka rasai ketika kecil. Doakanlah dan sayangilah anak ini semua.

Setiap kali saya suap anak remaja ini makan. Mereka terus buka mulut. Mereka suka kena suap. Mereka dahagakan kebaikan. Keikhlasan. Hidup untuk Allah..

IKLAN

Dulu Pun Ada Orang Sayang Saya

Teringat dulu ada orang sayang saya. Suapkan saya, sediakan tempat tidur tengah malam, ada orang bayar yuran saya belajar. Rindu semua yang dakwah saya. Rindu arwah ibu saya. Rindu bapa saya. Rindu cikgu-cikgu saya..saya semenjak 12 tahun belajar berdakwah ke pedalaman, remaja dan dimana sahaja.. Terima kaseh Allah.

Sedih salah saya kurang beri masa berdakwah…janganlah merendahkan sesiapa. Lepas ini paling kurang nampak terus doa hidayat. Kalau berani berilah salam, belanja makan, dan beri sedikit nasihat. Ambil berat hal mereka..

Ya Allah..saya sangat sayang anak remaja ini semua. Ya Allah sayangilah anak remaja ini semua. Jadikanlah mereka matahari hidayah..

Sumber/Foto : Facebook Ebit Lew