
Isi Kandungan
ToggleMusim cuti sekolah ni, sesuai buat aktiviti bakar biskut dengan anak-anak.Ia juga salah satu cara penuhi masa dengan anak-anak juga. Lebih-lebih lagi, buat kalau buat biskut kartun kegemaran anak-anak, seperti Hello Kitty ni, mereka mesti bertambah seronok.
Berikut merupakan perkongsian resipi Hello Kitty yang dikongsikan oleh Puan Miraa.
Ada tak Hello Kitty LOVER macam saya dalam ni ? Semua benda nak Hello Kitty. Harini nak belanja resepi kuih raya hellokitty yang saya buat ni.Rangup diluar, cair didalam mulut gitu .
Bahan-Bahan:
250gm buttercup
1/2 cawan susu pekat
1/4 tepung kastard
1/4 cawan gula halus
400gm tepung jagung
1 sudu tepung gandum
sedikit esen vanilla
Bahan hiasan , coklat chip
Cara Membuat:
1.Campur butter dan gula halus . Kacau sebati
2.Masukkan susu dan esen vanilla . Kacau sebati
3.Masukkan tepung tepung tadi sikit sikit hingga habis . Sambil uli .
4.Kemudian tekapkan corak mengikut citarasa anda dan hiaskan mengikut kreativiti anda.
5.Bakar pada suhu 170°c selama 20-25minit .
p/s : Tanda kuih cukup masak , tapak kuih anda licin & tak melekat . Selamat mencuba!
Sumber:Puan Miraa
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Aiskrim Milo Homemade, Serius Sumpah SEDAP! Jimat Tak Payah Beli

Isi Kandungan
ToggleSelalunya bila teringin nak makan aiskrim kita beli je di kedai. Sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri aiskrim Milo homemade di rumah. Memang jimat dan lebih sedap, tak payah beli lagi.
Boleh cuba buat Aiskrim Milo homemade, ikut resepi yang dikongsikan oleh D’jara Twin ini.
Semalam try buat ice cream milo homemade. Serius sumpah sedap macam Cadbury. Bahan nak buat pun senang je nak cari.Yang ada anak tu boleh la try. Tak payah keluar rumah lagi nak beli ice cream. Jimat pun jimat
Bahan-Bahan:
1 tin Susu cair
1 cawan Milo
2 sudu besar Serbuk koko
2 sudu besar Susu pekat
1-2 sudu besar Ovalet
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mesin pengadun (mixer) dan adun sehingga pekat dan sebati.
2. Apabila telah pekat, masukkan pula ke dalam bekas.
3.Hias dengan coklat chip. Kemudian masuk dalam peti ais semalaman.
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Aiskrim Asam Boi Bertambah SEDAP, Tambah Perahan Limau Kasturi Sikit!
Tepung Jagung, Garam & Esen Vanila, Rahsia Aiskrim Malaysia Ini Sedap, Lembut & Lemak!
Aiskrim ‘Solero Shots’ Masam Manis Berlemak, Guna Serbuk Limau Nipis!
MW: Boleh cuba buat Aiskrim Milo ni nanti. Bahan-bahannya pun tak banyak dan senang nak buat. Anak-anak mesti suka, sedap dan memang lebih jimat bila buat sendiri.
Kredit: D’jara Twin
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ibu Bekerja Ini Kongsi Cara Simpan Lauk Dan Sayur Sebulan, 14 Tahun Amal Dari Mula Kahwin Sampai Sekarang

Isi Kandungan
ToggleMenarik sungguh perkongsian Puan Naeamah Balqis dengan cara beliau simpan lauk dan sayur untuk sebulan. Maklumnya, cara ini sudahpun dipraktikkan selama 14 tahun sejak baru bergelar isteri sampailah sekarang.
“Alhamdulillah, ini stok lauk keluarga untuk bulan Februari. Bajet untuk 3 minggu. Agak-agak sehingga gaji la.
“Tapi gaji bulan 3 dah dapat awal minggu ni. Lauk untuk bulan 3, kita shopping hujung bulan nanti. Buat macam biasalah.”
Hari Beli Barang Cara Saya
Kalau ikut kebiasaan, lauk-lauk ini patutnya shopping hujung bulan, sehari lepas gaji. Tapi kami cuti-cuti Malaysia.
Jadi beli lauk dalam minggu pertama:
Hari Sabtu : Beli lauk kat pasaraya cs – udang + sotong + ikan tongkol
Hari Selasa : Beli ayam + daging kat pasar malam
Hari Khamis : Beli tulang lembu + ikan + udang galah kat pasar borong
Bila balik, siap-siap asingkan lauk dalam bekas untuk sekali masak. Kalau nak masak lebih, akan agihkan untuk 2 bekas.
Contoh : Udang, kalau nak letak dalam gireng sayur atau tomyam. Ambil sebekas. Kalau nak buat sambal udang juga, agihkan untuk 2 bekas.
Nota : Saya masak setiap hari. Bawa bekal ke ofis dan masak untuk anak sekali. Balik kerja masak lagi untuk makan malam. Buat macam ini mudahkan kerja kita. Macam biasa kalau malas boleh ambil kuali ketuk atas kepala..
Simpan Lauk Cara Saya
Masukkan lauk dalam satu bekas (saya hanya guna tipuware) untuk sekali masak.
Masukkan air sampai menutupi lauk tadi. Letak air untuk apa? Untuk kekalkan kesegaran lauk tadi. Anggaplah macam ikan-ikan kat kutub sana. Dilitupi air batu. Bila ais cair, ikan tu tetap segarkan.
Orang sains jangan kecam lak. Saya buat contoh saja. Senang nak faham.
Simpan kat tempat beku.
“Yang cakap manis udang akan hilang bila letak air sebab simpan lama. terpulang. Kita raikan pendapat berlainan. Pendapat masing-masing.
“Tapi bagi saya, saya tetap rasa sama saja dengan masa saya baru beli terus masak dengan saya simpan letak air bekukan.”
Lauk yang letak air – Udang + sotong + ikan + ayam – semua bersihkan siap-siap. Simpan lauk yang dah bersih.
Lauk tak letak air – Daging + tulang
Bila nak masak : Keluarkan, alirkan bawah air paip. Kalau udang dan sotong sekejap saja dah cair. Kalau ayam, ambil masa sikit.
Kalau ikut saya, bila nak masak baru bawa keluar. Kenapa? Sebab saya tak rancang nak masak apa. Bangun pagi baru fikir nak masak apa.
Macam juga balik kerja. Sampai rumah, buka peti baru fikir nak masak apa. Tak ada masalah nak cairkan ais tu. Uols kalau nak masak pagi esok, malam tu boleh letak dalam chiller.
Ramai orang buat macam itu kan?
Simpan Sayur Cara Saya
Halia + lengkuas + serai – letak dalam bekas dan masukkan air sampai menutupi sayuran tersebut.
Cili hijau + limau + bawang putih + bawang merah + daun sup + kacang panjang + cili merah + carrot + timun + petai + kobis + sawi Jepun + bunga kobis + brokoli – letak tisu kat bahagian bawah untuk serap air yang akan menitis dekat dalam bekas tersebut.
Sayur itu akan tahan lama, insyaAllah. Cuma sawi Jepun dan kobis tak tahan lama. Seminggu ok lagi. Selepas itu, sawi akan lembik dan kobis akan hitam dekat tepi.
Sebab itulah sayur berdaun saya tak beli banyak sekaligus. Cukup untuk seminggu.
Bajet Sebulan Beli Lauk Dan Sayur Cara Saya
Saya letakkan sekali bajet untuk bulan ini. Sebab nanti ada yang tanya berapa bajet untuk lauk-lauk ini. Bajet lebih sikit sebab lebihkan udang untuk bulan ini.
Bulan lepas bajet lauk tak sampai RM200.
Bajet Lauk Di Pasaraya cs
Udang biasa – RM 40.00
Sotong – RM 32.00
Ikan tongkol – RM 27.00
Telur – RM11.00
Bajet Lauk Di Pasar Malam
Ayam (2 ekor) – RM35
Daging – RM37
Bajet Lauk Di Pasar Borong
Tulang lembu – RM 23.00
Udang galah – RM 35.00
Ikan – RM 23.00
= RM 262.00 (Lauk)
= RM 20.00 ( sayur – limau kasturi + cili merah + cili hijau + halia + lengkuas + carrot + sawi jepun + timun Jepun setakat ni dalam peti ais )
Perkongsian Ini Untuk Bantu Mak-mak Bekerja Macam Saya
Bajet ini sebenarnya bergantung kepada keperluan individu. Saya bukan nak tunjuk bajet saya. Tapi nak tunjuk cara saya simpan lauk untuk mudahkan kita yang mak-mak ini nak memasak.
Dan juga cara simpan sayur-sayur untuk tahan lama, terutama mak-mak bekerjaya keluar pagi-pagi hari dan hampir nak malam baru balik macam saya.
Jangan cakap peti ais besar bolehlah buat macam ini. Saya dah kahwin 14 tahun. Baru kahwin dulu peti ais kecil saja. Tapi saya buat macam ini juga.
Letak dalam plastik, cuma tak letak air lah bila letak dalam plastik. Rasanya kering sikit lauk ti berbanding yang letak air macam sekarang. Tapi ok sangat lagi dari tak buat apa-apakan.
Sumber/Foto : Naeamah Balqis
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Bagaikan Ada ‘Tangan-Tangan Ghaib’ Yang Cuba Menghalang Saya Daripada Menyampaikan Ceramah,” Ustaz Kazim

Isi Kandungan
ToggleSemalam, tersebarnya di media sosial Pengasas dan Pengetua Pusat Pendidikan Al Barakah,Datuk Ustaz Kazim Elias,46 atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim, mengesahkan akan menjual unit tahfiz di pusat berkenaan selepas tidak mampu membiayai kos keseluruhan unit tahfiz berkenaan berjumlah kira-kira RM150,000 sebulan. Pengesahan itu sekali gus merungkai persoalan statusnya yang dimuat naik di Facebook dan di laman mudah.my mengenai penjualan pusat berkenaan dengan harga jualan RM5 juta.
Ustaz Kazim berkata, beliau tidak pernah meminta dana daripada mana-mana pihak sebelum ini untuk menguruskan pusat berkenaan dan keseluruhan kos dibiayai menggunakan wang hasil kuliah, ceramah serta penjualan produk seperti buku dan cakera padat miliknya.
Ceramah Dibatalkan & Tak Mampu Tanggung Kos
Namun, katanya, kos pentadbiran sekolah itu kini tidak mampu dibiayainya disebabkan kuliah dan ceramahnya dibatalkan di saat akhir sehingga menyebabkan sumber pendapatan digunakan untuk membiayai pusat berkenaan terjejas.
“Saya tidak pernah minta dana daripada mana-mana pihak termasuk daripada parti politik untuk menguruskan pusat pendidikan ini namun sejak lepas Pilihan Raya Umum (PRU) bagaikan ada tangan-tangan ghaib yang cuba menghalang saya daripada menyampaikan ceramah.
“Saya tidak tuduh sesiapa dan tidak mahu tuduh sesiapa kerana ceramah saya dibatalkan oleh penganjur di saat akhir dan ada yang dibatalkan selepas saya dah sampai di bilik menunggu,” katanya.
Sementara itu, Ustaz Kazim berkata kos keseluruhan pentadbiran unit tahfiz berkenaan berjumlah RM150,000 sebulan membabitkan RM60,000 gaji kakitangan serta guru dan selebihnya untuk bayaran utiliti, makan, minum serta pengurusan lain.
Tangguh Hasrat Jual Unit Tahfiz
Susulan pengumuman penjualan unit tahfiz tersebut mendapat perhatian daripada pelbagai pihak yang bersedia membantu menghulurkan bantuan. Dalam sidang media yang diadakan pagi tadi,Ustaz Kazim menangguhkan sementara keputusan menjual Unit Tahfiz Al Quran Al Barakah di pusat berkenaan di Manjoi, di sini.Keputusan itu dibuat selepas pihaknya menerima reaksi daripada pelbagai pihak termasuk daripada kerajaan negeri yang sudi untuk berbincang dan membantu pengurusan pusat pendidikan berkenaan.
Ustaz Kazim berkata, beliau menerima panggilan daripada wakil kerajaan negeri pagi ini yang memaklumkan mahu mengadakan perbincangan dengannya mengenai masalah dihadapi pusat pendidikan berkenaan. Katanya, perbincangan akan dilakukan selepas ini dengan kerajaan negeri dan beberapa pihak yang menyatakan hasrat untuk membantu sebelum sebarang keputusan dilakukan.
“Perbincangan akan dilakukan selepas ini dengan beberapa agensi yang ingin membantu sebelum saya akan mengumumkannya pada bulan hadapan sama ada akan menjual atau meneruskan unit tahfiz ini.
“Keputusan akan dibuat pada Ogos kerana sekiranya keputusan untuk menjual unit tahfiz ini kekal, saya perlu memikirkan nasib pelajar yang terpaksa mencari pusat tahfiz baharu dan tempoh empat bulan sehingga Disember memadai untuk mereka mencari pusat tahfiz baharu,” katanya pada sidang media di pusat berkenaan hari ini.
Katanya, masalah membabitkan kos pentadbiran pusat pendidikan itu diharap akan dapat diselesaikan kerana pusat pendidikan itu menjadi antara produk pelancongan Islam di negeri Perak yang menerima ribuan pengunjung setahun.
Mingguan Wanita berharap semoga pengakhiran yang baik-baik buat Ustaz Kazim dan Pusat Pendidikan Al Barakah ini. Semoga pusat Tahfiz ini dapat terus beroperasi dengan sempurna dan melahirkan lebih ramai golongan huffaz di negara ini.
Sumber:bharian & Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI